Thema Egypte

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 106
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Kan iemand mij helpen aan knutselideetjes en spelletjes met het thema Egypte?
Met vriendelijke groet,
Helma


Het is leuk om een speurtocht te maken in het thema Egypte...
Vertel een spannend verhaal over Farao's en piramides en dat er vroeger in de plaats waar je woonde ook een belangrijke Farao's heeft gewoond en hier een schat ergens heeft begraven.
Je kunt dan door de buurt/dorp stukken schatkaart verstoppen en allerlei leuke opdrachtjes of vragen tijdens de wandeling doen.
Meiden kun je natuurlijk leuk schminken als vrouw van Farao en jongens natuurlijk ook geheel met doeken en linten.
Erg leuk is het natuurlijk als er onderweg wat verklede (buurvrouwen/vriendinnen/vrienden) staan waar ze opdrachten moeten doen.
1 spel is bijvoorbeeld Piramide prikje...
Print of teken een piramide op een groot stuk papier, laat de kinderen dan geblinddoekt proberen in een vlak van de piramide te prikken, dan kun je de piramide in verschillende vlakken verdelen met punten....
Wat ook leuk is een piramide van piepschuim maken met daarin een deur ... daar moeten kinderen geblinddoekt in grabbelen en voelen wat er in zit...
Uiteindelijk krijgen ze dan bij elke goed volbrachte opdracht een stukje schatkaart en op het einde vinden ze dan de schat vol met gouden muntjes en kleine cadeautjes ergens begraven...
Veel succes,
groetjes
Chantal Meyer

- in de bouwhoek piramides en tempels bouwen met gouden melkdozen aangeboden
- in de watertafel konden de kleuters 'de nijl' nabootsen. wanneer men piramides bouwden, moesten de stenen van de andere kant van de Nijl komen daarom bood ik melkflessen en kleine stenen aan. die stenen kon men op de melkflessen zetten en zo verplaatsen over de Nijl. ook kan men werken rond drijven en zinken.
- in de zandtafel had ik hele dikke natte zand gelegd. daar konden de kleuters met kleine fijne borsteltjes en vergrootglazen 'archeologen' nabootsen. daarin vond men dan hiërogliefen, juwelen, muziekinstrumenten, muurschilderijen, duimpotjes, mummies, ...
- waarneming rond Egypte': het landschap: een zandtafel met een plastieken
buisje (de nijl) , tempels, zonnetje, ...
- waarneming rond kledij die ik nadien in de poppenhoek legde: jurken, kilten, gouden juwelen, hoofddoeken, make-up (ik had de kleuters ook geschminkt zoals de egyptenaren vroeger, zelfs de jongens wilden geschminkt worden)
- sieraden maken van kartonnen toiletrolletjes (doorgesneden) en gouden verf
- met hiërogliefen kan je rond geletterdheid werken: met houtskool konden ze
hun naam schrijven. ook had ik woordkaartjes rond Egypte gemaakt, ofwel met hiërogliefen onder de prent, zodat zij deze in de Nederlandse schrijftaal moesten identificeren , ofwel in de Nederlandse spreektaal en dan konden zij die woordjes in hiërogliefen zetten.
- omdat ik in het thema 'Mozes' zat, moest ik ook rond farao werken. daarom had ik een liedje 'de farao is boos' aangeleerd. dat liedje had ik uit 'Het grote liedjesboek' van Marianne Busser en Ron Schroder gehaald. het lied noemt oorspronkelijk: de koning die is boos.
- ook had ik dirigentje gespeeld met de kleuters, maar dat werd dan gewoon van naam veranderd: zoek de farao. de farao was dan de kleuter die steeds veranderde in zijn beweging. de slaven moesten dan de farao nabootsen. en 1 kind moest zoeken wie de farao was.
- knutselen: een muurschilderij uit gips, schellenstokjes van bierviltjes maken, een harp met elastiekjes maken, een duimpotje uit klei maken. bij mij mochten de kleuters kiezen wat ze maakten.
- waarneming van instrumenten
- Egypte zoeken op de wereldbol
Cottyn Lieselot
==
== Zie ook Egypte masker
==

Je kan met hiërogliefen geheimschrift maken. Op de pagina hierogliefenalfabet-2.pdf vind je het alfabet. Maak de tekeningen en laat de kinderen het vertalen. Laat de kinderen hun naam in hiërogliefen schrijven. Hier kan je ook een spel van maken wie vind het eerst het woord.
Je kan de hoofddeksel van een farao namaken. Er zijn denk ik wel voorbeelden te vinden op internet.
Je kan de kinderen memorie van hiërogliefen laten maken.
Je kan de kinderen scarabeeën laten maken. Er zijn voorbeelden op internet te vinden.
Succes!
Ellen Klomp-Nelemans

Als je een leuke kleurplaat hebt bijv. een farao kun je met lapjes enzo het beplakken. Maar je kunt ook een spannend verhaal over Egypte voorlezen en de kinderen die gaan in een kring zitten als je klaar bent met voorlezen. Je geeft ze een blad en ze gaan omstebeurt een zin schrijven en dan doorgeven.
Uiteindelijk krijg je een echt verhaal. Je hoef niet speciaal een boek voor te lezen je kunt ook gewoon een
verhaaltje lezen dat 1 bladzijde lang is. Als de kinderen al veel over Egypte weten, hoef je het boek niet voor te lezen.
Bram Streefkerk

Voor Egypte kan je beeldjes met klei maken, toon eventueel een paar afbeeldingen van Egyptische kunstwerken. Verder kan je ze eventueel ook laten vertrekken van een kubus (afhankelijk van hoe oud ze zijn)
Ik heb ooit eens een spel gespeeld waarbij kinderen een losgelopen mummie moesten gaan zoeken. Dit was gewoon een hele weg afleggen door bos, steegjes, verschillende ruimtes, ... dmv pijltjes en hier en daar hing een envelop bij de pijl met een vraag op over Egypte. Voordat de kindjes verder mochten moesten ze deze vraag beantwoorden.
tot ziens
Kaat

Een idee voor Egypte: maak er een spel van met suikerklontjes, wie bouwt het snelste een piramide met zijn/haar groepje kinderen?
Groeten Linda Verbraak

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 



spatje





Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop