Beeldjes maken

Wat heb je nodig:
  • IJzerdraad.
  • Afplakband.
  • Kranten.
  • Zwarte verf.
  • Goud of bronsverf.
  • Kwast.
  • Kniptang.
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
draadframe Er worden vaak beeldjes gemaakt van paverpol, pretex, powertex of een andere decoratieverharder of textielverharder. Maar deze prijzige textielverharders hoef je niet te gebruiken!
Je kan namelijk ook heel leuk simpel gevormde beeldjes maken met wat ijzerdraad van 1,5 ŗ 2 mm dik en kranten. Het kan kaal draad zijn, maar met plastic eromheen kan ook goed gebruikt worden. Het is dus eigenlijk boetseren zonder klei.
Neem twee stukken ijzerdraad van bijv. zo'n 50 centimeter lang en draai in de eerste een rondje in het midden en draai het draad in elkaar onder dit rondje. Dat wordt het hoofd.
Het tweede draad draai je rond het eerste draad en dan naar beneden voor het lichaam. Ook hier draai je de draden in elkaar. Je krijgt dan een figuur zoals je ziet op de tekening hiernaast. Zet de delen die nog wat bewegen vast met een stuk plakband.

lezend Dan ga je er een figuur van maken. Zoals bijvoorbeeld een mannetje dat ligt te lezen zoals op de foto's hiernaast.
Ben je tevreden over vorm dan ga je het hoofd en de romp opvullen met kranten en steeds vastplakken met het plakband. Als je dat gedaan hebt, ga je ook de armen en benen helemaal strak omwikkelen met stroken kranten. Hiermee maak je de armen en benen wat dikker zodat het wat meer op een mannetje (of vrouwtje) gaat lijken.
Als je dit gedaan hebt moet je alle kranten met plakband beplakken. Dit is nodig omdat het krantenpapier gaat werken met verf en het afplakband niet.
Dan alle delen helemaal zwart verven. Er mag geen stukje wit van het band meer te zien zijn. Dan moet het goud of brons verf erop komen. Dit moet maar heel licht gebeuren. De kwast moet je een beetje nat maken met verf en dan de verf er weer voor een deel afvegen op een oude krant. Dan nog heel licht de restjes tegen het beeldje aan vegen. Zorg er voor dat er nog heel veel zwart te zien is. Zo wordt het net een echt oud beeld van goud of brons.

(Goudverf koop je bijvoorbeeld bij vbs-hobby)

lezend2

Hieronder vind je diverse gemaakte werkjes waarbij je ziet dat je alle kanten op kan met deze beeldjes.

Vlinder met zelfde principe gemaakt door Kitty Masselink


Mannetje aan het drumstel gemaakt door Hans Horbach


Deze beeldjes zijn gemaakt door een groepje senioren van de huiskamer van Malkander, Ede.
Foto ingezonden door Annelies Burgers


Foto ingezonden door Daphne


Foto ingezonden door Corneel Louws


Foto ingezonden door Gerda De Croo uit Gent


Foto ingezonden door Gerda De Croo uit Gent


Foto ingezonden door Kitty Masselink


Foto ingezonden door Rian de Groot
Meer beeldjes van Rian op de pagina Beeldjes maken van krantenpapier


Foto ingezonden door Rian (Papanikola-) de Groot


Foto ingezonden door Rian (Papanikola-) de Groot


Foto ingezonden door Finn van der Pol


Foto ingezonden door Finn van der Pol


Hieronder kun je een filmpje bekijken met dit werkje:


Tip

  • Natuurlijk kun je ook andere figuren maken en als je een figuur vast zet op bijvoorbeeld een stuk steen of hout dan wordt hij ook een stuk zwaarder zodat hij bijv. als boekensteun gebruikt kan worden.

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop