Knikkerbaan

Wat heb je nodig:
  • Grote plank
  • Karton
  • Dubbelzijdig plakband
  • Schaar / mes
  • Knikkers
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Hoe leuk is het om zelf een knikkerbaan te maken waar de knikkers alle kanten op gaan en deze ook nog te maken met je favorieten dieren. Bijvoorbeeld dinosauriŽrs.

Het eerste wat je nodig hebt is een grote plank waar je de knikkerbaan op kan gaan bouwen. Voor het bouwen van de baan heb je dik karton nodig. Het karton van bijvoorbeeld bananendozen is meestal wel dik genoeg. Anders kun je altijd nog twee lagen op elkaar plakken.
En dubbelzijdig plakband voor het vastplakken en natuurlijk knikkers en je lievelingsdieren of poppetjes.
Begin met het snijden van stroken karton. Je kan van te voren gewoon lange stroken snijden en dan later deze op maat maken.Dan leg je de plank op bijvoorbeeld een doos zodat deze wat schuin komt te liggen. En met twee stukjes plakband plak je de eerste strook een klein beetje schuin op de baan. Steeds als je wat gemaakt hebt kun je er even een knikker op leggen om te kijken hoe deze loopt. Is het goed dan het volgende strookje gaan gebruiken. Waardoor de knikker weer verder rolt.


Op bepaalde plekken laat je de knikker recht naar beneden vallen en daaronder zet je bijvoorbeeld een dino met zijn staart zoals op de foto. Doordat de knikkers nooit helemaal hetzelfde naar beneden komen gaan de knikkers op de staart naar links of naar rechts. Hierdoor krijg je dan twee richtingen om verder te gaan. Dus twee banen. Later kun je ze weer laten samenkomen. Door deze baanwisselingen wordt de baan steeds spannender.Dan is je knikkerbaan af en kun je de knikkers gaan laten lopen. En ter versiering zet je er nog allerlei andere beesten bij. Dan kunnen de knikkers onder de dino's doorgaan of vlak langs hun bek. Maak er iets moois van.

Je kan zelfs wedstrijdjes doen met verschillende kleuren knikkers. Omdat er meer wegen en mogelijkheden zijn weet je nooit echt wie er gaat winnen.


Tip

  • De helling hoogte kun je altijd nog iets aanpassen. Als ze te snel rollen wat lager en blijven de knikkers vaak steken dan wat hoger maken.

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop