Gordijn maken zonder naaimachine (Artikel)

Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
gordijnenmaken Het maken van je eigen gordijnen is een goedkope manier om een raam op te fleuren en te zorgen voor gezelligheid en privacy. Zo maak je een gordijn zonder naaimachine.

Benodigdheden:
Gordijnstof
Meetlint
Spelden
Stofschaar
Handdoek
Smeltbare textieltape
Gordijnringen met clip
Gordijnroede
Gordijnsteunen

Zo maak je de gordijnen1. Meet het raam op. Begin met meten aan de bovenkant van het raam of iets erboven met behulp van een meetlint. Met tot de plek waar je het gordijn wil laten vallen. Bijvoorbeeld 10 centimeter onder het raam. Tel bij de breedte de plooien in de stof op.

2. Kies een stof. Zwaardere stoffen zijn ideaal om licht te filteren en een kamer koeler en donkerder te maken. Lichtere stoffen zijn het beste voor het binnenlaten van natuurlijk licht en warmte. Als het gaat om gordijnstoffen kopen, dan is het belangrijk rekening te houden met extra stof voor de naadtoeslag.

3. Knip het gordijn op maat met een speciale stofschaar en houd een extra ruimte van 2,5 centimeter aan elke kant voor de naden.

4. Vouw en speld de zijnaden op de achterkant van elk gordijn. Dit doe je door 2,5 cm van de stof aan de kant af te meten en de stof hier om te vouwen. Zet de stof vast met spelden.

5. Strijk de naden. Zet het strijkijzer op de laagste stand en strijk langs alle naden. Dit maakt het straks gemakkelijker om de smeltbare tape tussen de naden aan te brengen. Dit is d manier om gordijnen te maken zonder naaimachine.

6. Verwijder de spelden en breng smeltbare textieltape tussen de naad aan. Hiervoor knip je de tape eerst op de juiste lengte, waarna je de tape tussen de naad legt.

7. Leg een vochtige handdoek op de naad en strijk de stof. Op de verpakking van de tape kun je zien welke temperatuur het strijkijzer moet hebben om de tape te laten smelten, zodat de stof aan elkaar hecht. Houd het strijkijzer ongeveer 10 seconden op n plaats en ga dan naar de volgende plek waar je de tape wil laten hechten. Ga zo het hele gordijn langs, totdat de tape overal gesmolten is en de naden aan elkaar zitten.

8. Klem gordijnringen met clips zon 2 tot 5 centimeter uit elkaar langs de bovennaad van het gordijn. Zorg ervoor dat elke bovenhoek van het gordijn een ring heeft om het gordijn straks netjes op te kunnen hangen.

9. Schuif de ringen op een gordijnroede en plaats deze in de steunen. Klaar is je zelfgemaakte gordijn!
© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop