Inktvis van wol

Wat heb je nodig:
 • Dikke wol
 • Tennisbal
 • Grote knopen
 • Rood vilt
 • Lijm
 • Plakband
 • Schaar
 • Stift
 • Stoel met 4 poten
 • Kraaltjes, raffia enz
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Dit idee is ingezonden door:
 • Yolanda Holleman
inktvis2 Het maken van een leuke inktvis van wol is een leuk knutselwerkje om te doen. Bij de benodigdheden kun je een tennisbal ook vervangen door bijvoorbeeld een wasbol.

1. Knoop het einde van de wol om een stoelpoot en draai de wol om de 4 poten. Als je dikkere wol neemt, of meerdere draden (verschillend gekleurde) wol, gaat het sneller. Blijf draaien, totdat je een dikke laag hebt, die de helft van het balletje goed bedekt.

2. Strik er dan een draadje omheen, zodat de wol bijeenblijft, en knip de draden los, terwijl je ze goed vasthoudt. Je hebt nu een lange streng draden van gelijke lengte. Haal het draadje los, maar zorg dat de streng netjes bijeen blijft.

inktvis3

3. Leg in het midden van de streng een dikke stift of stok, en klap de streng om, zodat de stift/stok in het midden zit. Maak de streng onder de stift/stok goed vast door er 2 x met een stevig stuk wol omheen te draaien en dan goed vast te knopen. Knip het restje wol niet af, maar maak er een ophanglusje van door de uiteinden aan elkaar te knopen. De stift/stok vormen de kuif voor op het hoofd.

4. Stop vervolgens het balletje onder de kuif, en houd onder het balletje de strengen wol met een hand bijeen, zodat het er niet uit valt. Verdeel dan de wol mooi over de bal. Bind daarna
onder de bal een stevig stuk wol, door er weer 2 x omheen te draaien en dan goed vast te knopen. De bal zit nu vast; dit wordt het hoofd.

5. Verwijder nu de stift/stok uit de kuif op het hoofd.

6. Vervolgens deel je de woldraden onder het hoofd in 8 even dikke strengen. Bind ze even met een strikje van anders gekleurde wol vast.

7. Leg de inktvis voor je op tafel en plak het ophanglusje met een stukje plakband aan de tafel vast, zodat de inktvis niet wegschuift onder het vlechten.

8. Neem nu de eerste streng, verwijder het strikje, knip eventuele knoopjes eruit en zorg dat de woldraden mooi recht liggen. Maak er een mooie vlecht van. Bind de uiteinden weer stevig vast met een
stukje mooi gekleurde wol en maak daar een strikje bovenop. Vlecht zo alle 8 de strengen.

9. Als alle vlechten klaar zijn, knip je de uiteinden een stukje onder het strikje recht, op gelijke lengte, af.

inktvis1

10. Maak je inktvis af door er twee knopen op te naaien (ogen) en van vilt een mondje te knippen. Dit kan een ovaal of een hartje zijn, dat je opplakt met lijm.

11. Tenslotte kun je de inktvis versieren. Bijvoorbeeld door van een restje stof, raffia of cadeaulint een strikje te maken onder de kuif op het hoofd, of een strikje of sjaal onder de kin. Ook kun je onderaan de poten strikjes maken. Op de knopen voor de ogen kun je wiebeloogjes plakken. Of maak van een bolle knoop een neus. Van kralen kun je ook een halsketting maken.
Tip

 • Als je een langer stukje wol gebruikt om de vlechten mee vast te binden, en deze niet afknipt, kun je er lusjes van maken om de inktvis decoratief (met gespreide poten) aan het plafond te hangen.

  Tip 2: Je kunt ook een “punkinktvis” maken, door de draden van de kuif op het hoofd in het midden los te knippen, zodat de “haren” overeind staan.

  Tip 3: As je i.p.v. een dikke stift/stok een breed stuk karton gebruikt om de kuif te maken, kun je hiervan een leuk kapsel knippen. Knip de “haren” aan de voorkant korter (de pony) en laat ze aan de achterkant langer.

Nog een werkje in het thema zee bekijken?
Inktvis
Eiland met schat
Walvis vouwen

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop