Spijkerschilderijtje Olifant

Wat heb je nodig:
  • MDF plaatje hout
  • Spijkertjes met kop
  • Hamer
  • Tangetje
  • Papier
  • Potlood
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
spijkerschilderijolifant10 Lekker timmeren en wol spannen om een spijkerschilderijtje van een olifant te maken.
Een heel leuk werkje voor kinderen om te doen. Het maakt een beetje herrie en wellicht gaan er wat spijkers krom. Maar met een nijptangetje bij de hand, komt dat vast wel goed.
Begin met een MDF plaatje van ongeveer 12 millimeter dik. Bij de doe-het-zelf zaken hebben ze vaak een bak met resthout, waar je vast wat kleine plankjes mag meenemen. Ieder ander plankje kan ook, als het maar niet te hard is.
Neem een eenvoudige afbeelding van bijv. een peuter/kleuter kleurplaat, of teken zelf een simpele basisvorm. De olifant met het slurfje is eigenlijk al iets te ingewikkeld voor kleine kinderen. Hoe simpeler, hoe jonger de kinderen het kunnen doen.
Spijkertjes met kop kun je overal kopen. Ongeveer 2 centimeter lang is prima. Iets groter of ietsje kleiner kan natuurlijk ook. Als ze maar een kopje hebben, want anders blijft het draad/wol niet hangen.
Het bespannen kun je doen met wol, draad, dun touw, lint of iets dergelijks. Ook metallic draad geeft vast leuke effecten. Ik heb een bol voorgehaakt wol/sierdraad gebruikt. Gebruik gewoon het wol of draad wat je hebt liggen, want bijna alles kan. Je krijgt dan gewoon weer een heel ander effect.


1) Begin met het uitknippen van de vorm, in dit geval de olifant. Leg hem op het hout en trek met een potlood dun de vorm over op het hout.


2) Zet stipjes met potlood waar de spijkertjes moeten komen. Ongeveer 1 tot 1,5 centimeter uit elkaar is het handigst. Dan ga je de spijkertjes ook allemaal in de rand timmeren.


3) Sla de spijkertjes in het hout op de stipjes. Ze hoeven niet heel diep ingeslagen te worden, als ze maar vast zitten. Begin rechtsbovenaan en werk zo naar beneden.


4) Hier is de olifant klaar met alle spijkertjes
.

5) Maak nu ook stipjes aan de randen. Niet te dicht op de rand en ook op een vaste afstand van elkaar.


6) En hier een foto waar ook de rand klaar is


7) Neem het draad en knoop het aan een hoekspijker vast. Een klein knoopje maken.


8) Ga met het draad van de buitenrand naar het binnenfiguur en dan weer terug naar de buitenrand. Soms moet je even een spijker 2 x nemen zodat het een beetje goed uitkomt.


9) Speel met het draad, het hoeft allemaal niet perfect en strak. En voila, het zit er al weer op. Het is een fluitje van een cent.En klaar is je olifant.
Hier een foto van het complete werkje. Je kan de binnenkant ook nog intekenen met stift, vooraf blauw verven maar gewoon helemaal leeg laten kan ook.


Dit werkje is met toestemming overgenomen van De Knutseljuf Ede
Tip

  • Je kan zoals hier de buitenkant bespannen met wol maar je kunt ook de binnenkant bespannen en dan heb je de rij spijkers aan de buitenkant niet nodig.

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop