Doosje van strijkralen

Wat heb je nodig:
  • Strijkkralen
  • Strijkkralenplankje
  • Strijkbout
  • Lijmpistool
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Hoe leuk is het om een doosje te maken van strijkkralen? Heel leuk kan ik je vertellen. En het is ook nog eens een leuk cadeautje om weg te geven. Aan je moeder of met een verjaardag.

Voor het doosje heb je meerdere onderdelen nodig. Het makkelijkste is om te beginnen met de bodem. Dit doosje is gemaakt met een rond strijkkralenplankje. Maar het kan ook met een andere vorm. Als de bodem gevuld is dan kan hij gestreken worden.Dan moet het doosje een bepaalde hoogte krijgen. Dat betekend dat er een wand gemaakt moet worden. Dat zijn net zulke grote cirkels als de bodem alleen niet helemaal vol maar gewoon twee rijen kralen. Het kan eventueel met een klein doosje ook met 1 rij kralen maar dan wordt het op elkaar stapelen wat lastiger. Hoeveel ringen je maakt mag je zelf weten, het bepaald de hoogte van je doosje.Dan begin je met het deksel. Hier is een vlinder gebruikt als motief. Je kan elk motief kiezen wat je wilt als het maar voor een rond plankje gemaakt is.
Tip: De zwarte plekjes die je ziet zijn om te zorgen dat de strijkbout over de rand van je werkje niet de punten allemaal gaat afsmelten. Anders is je kralenplankje na een paar keer niet meer te gebruiken.Aan de binnenkant van het deksel maak je een verdikking van een cirkel die net binnen het doosje gaat vallen. Anders blijft je deksel moeilijk om het doosje liggen. Met de verdikking kan hij niet eraf schuiven.Aan de bovenkant van het deksel is het handig om een verdikking van twee lagen te maken. Hier is gekozen om het lichaam van de vlinder te verdikken. Daarmee kun je het deksel makkelijk oppakken en er weer opzetten.Dan heb je alle onderdelen af en kun je alles aan elkaar gaan plakken. Dit werkt het makkelijkste met een lijmpistool. Begin met de bodem.Plak met het lijmpistool de eerste ring op de bodem. Doe niet de hele ring gelijktijdig met lijm maar doe het deel voor deel. Anders is al een stuk lijm aan het drogen en krijg je de delen niet stevig op elkaar. Hier hebben we het patroon van de bodem aan de binnenkant omhoog laten lopen dus je ziet de paarse lijnen ook omhoog lopen. Als je dat ook doet even goed opletten bij het plakken van de ringen.En zo lijm je alle lagen boven op elkaar. Kies een mooie volgorde voor de kleuren waarvan je de ringen gemaakt hebt.
En dan is het zover. Je doosje is helemaal klaar om gevuld te worden met Ö.. Ja met wat je maar wilt eigenlijk.Foto ingezonden door Anneke
Tip

  • Als er iets in het doosje moet en het is net te hoog dan kun je het doosje altijd nog iets hoger maken door nog een extra ring te maken.

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop