Watervalkaarten

Wat heb je nodig:
  • Geprint patroon
  • Stevige kaart
  • Schaar
  • Lijm
  • Lintje
  • Plaatjes
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
watervalkaartonderdelen

Een watervalkaart is een kaart met een aantal plaatjes die als je aan het lintje trekt over elkaar heen gaan vallen. Een leuk effect en je kan zo'n watervalkaart makkelijk zelf maken.

Print eerst het watervalkaartpatroon op stevig wit papier zodat je het direct kan gebruiken voor de kaart. Het patroon is goed voor twee watervalkaarten.
Snij of knip de onderdelen uit. Gooi de twee stroken aan het einde van het papier niet weg want die heb je ook nodig. Een lang deel, 2 vierkantjes en een strook papier. De lichtgrijze delen op het lange deel zijn de plaatsen waar je moet vouwen.

watervalkaartbasis

Rits het papier en vouw de strook drie keer. Op de tweede en derde smalle strook plak je een vierkantje vast op zo'n manier dat hij half over het andere vierkant valt. De lange smalle strook plak je vast zoals je op de foto kunt zien (of het filmpje), haaks op de gevouwen strook. Plak hem wel aan de achterkant zodat je er niets van ziet als hij straks op de kaart zit. (Op de foto hierboven zit hij dus verkeerd!) Deze strook wordt straks gebruikt om het geheel beweegbaar op de kaart te plakken. Voor de kaart kun je iedere kleur gebruiken die je mooi vindt en welke mooi bij de plaatjes past.

Als de kaart zover af is dan ga je de drie vierkantjes met een mooi figuurtje beplakken en het wordt nog mooier als je de plaatjes wat verdikt door ze 3D te maken.
Het gaatje aan het einde kun je maken met een perforator. Doe daar dan een lintje doorheen en maak deze met een knoopje vast. Hieraan kun je de waterval makkelijk laten bewegen door er aan te trekken.

Hieronder wat foto's van watervalkaarten die gemaakt zijn door Anneke.

En een filmpje hoe je kan zien hoe de basis voor de watervalkaart in elkaar gezet wordt.Tip

  • Je kunt allerlei soorten 3D plaatjes of plaatjes uit magazines gebruiken dus je kan het precies maken voor degene voor wie je de kaart maakt.

Nog een werkje in het thema wenskaarten bekijken?
Kerstkaart borduren
Waslijn geboortekaartje
Honkbalpet kaart

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop