Kerstboom vouwen

Wat heb je nodig:
  • Stevig papier/dun karton
  • Passer of ronde vormen Tekenpotlood of tekenpen
  • Schaar
  • Lijm
  • Versiermaterialen.
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Dit idee is ingezonden door:
  • Nelleke van der Knaap
kerstboomvouw1 Een mooie kerstboom kun je maken van diverse papieren cirkels. Het is makkelijk te doen en het effect is heel indrukwekkend.
Begin met het maken van 5 verschillende cirkels. Teken eerst de cirkels af op papier met een passer of gebruikt diverse ronde vormen, bijv. deksels van jampotten en dergelijke, en maak deze cirkels van verschillende afmeting (bijvoorbeeld 10, 8, 6, 4, 2 centimeter doorsnede). Daarna knip je al deze cirkels uit het papier.
In het voorbeeld wordt papier gebruikt met aan iedere zijde een andere kleur. Als je dat papier niet hebt kun je ook per grootte twee cirkels maken en deze tegen elkaar aan plakken. (Of de boom in n kleur maken)

kerstboomvouw2

Dan moeten de cirkels worden gevouwen op de volgende manier. (Zie ook de foto's.)
Vouw de cirkel dubbel en vervolgens weer open, (Foto A) bepaal langs deze vouwlijn het midden (dit is het middelpunt van de cirkel)
Vouw nu de onderkant van de cirkel naar het midden toe. (Foto B)
Vervolgens de rechter zijkant vouwen (Foto C) en daarna de tweede zijkant. Op deze manier ontstaat dus een driehoek (Foto D). Als je alle cirkels hebt gevouwen, heb je 5 driehoeken die nu in elkaar gezet worden tot kerstboom.
De grootste vorm komt voor en de kleinste vorm achter. Plak de boom, met een beetje tussenruimte, in elkaar. Vouw van de onderste, grootse vorm, de omgevouwen flap van de driehoeken naar buiten. Dit is het voetje van je boom.
En als laatste versier je de boom met bijvoorbeeld glitter, sterretjes, sneeuw, kraaltjes, stiften.
Als je de boom niet te groot maakt dan kun je hem op een kaart plakken en heb je een prachtige kerstkaart om te versturen.

kerstboomvouw3
Tip

  • Als je twee bomen maakt dan kun je ze met de vlakke achterkanten tegen elkaar aan plakken en rechtop plakken op een stukje karton. Dan kan hij ook staan.

Nog een werkje in het thema Kerstkaart bekijken?
Harmonica kerstboom
Boompje als staande kerstkaart
Glitter kerstkaarten

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop