Bladergordijn van vilt

Wat heb je nodig:
  • Droge tak
  • Vilt
  • Schaar
  • Krijt
  • Draad
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Dit idee is ingezonden door:
  • Yolanda Holleman
bladergordijnvilt1 Een bladergordijn is een echt herfstgordijn dus leuk om in de herfsttijd te maken. Het voorbeeld hier is gemaakt van vilten bladeren en die gaan lang mee. Je zou het ook van echte bladeren kunnen maken.
Het vilt heb je nodig in meerdere kleuren. Bijvoorbeeld donkerrood, oranje, aubergine en pink of geel, oranje, donderrood en bruin.
Bepaal de maximale breedte en lengte van je gordijn en maak een keuze voor een bepaalde bladgrootte. Bladeren kun je zelf tekenen op papier of op internet voorbeelden uitzoeken, printen en uitknippen. Bedenk of je een bepaald patroon wil aanhouden. Afhankelijk van de breedte en lengte van het gordijn, moet je uit dezelfde kleur vilt een bepaald aantal bladersoorten knippen.
Leg de sjablonen op het vilt en teken met het kleermakerskrijt de omtrek. Je kunt de sjablonen eventueel met 2 kopspelden even op het vilt vastzetten, zodat ze niet verschuiven. Teken elke bladvorm op meerdere viltkleuren.
Knip dan de viltbladeren uit. Knip voldoende wol- of katoendraden af. De maximale lengte is afhankelijk van de hoogte van het venster. Je kunt ook voor variabele lengtes kiezen. Rijg de viltbladeren met een naald aan de draad. Begin bij het blad dat onderaan komt en zet dit met een knoopje vast. Werk dan naar boven: elk blad één voor één bovenaan twee maal met de draad doorrijgen en vervolgens de draad door het lusje halen (even voorzichtig aantrekken tot het blad vastzit). De afstand tussen de bladeren is afhankelijk van de bladgrootte.

bladergordijnvilt2

Gebruik je een dikke, droge tak, verwijder dan de schors. Als je 2 of 3 dunnere takken gebruikt, bind deze dan aan de uiteindes samen met een stukje ijzerdraad. Knoop de bovenste eindjes van de bladerdraden aan de tak. De afstand tussen de draden is afhankelijk van de bladgrootte, er moet ongeveer 2 cm ruimte tussen zitten. Je kunt aan de uiteindes van de tak(ken) nog een strikje maken van een bijpassende kleur stoflint (en het eventueel gebruikte ijzerdraad hiermee bedekken).
Bevestig aan beide uiteindes van de tak een stuk nylondraad, om de tak te kunnen ophangen. Je kunt ook de beide draden aan elkaar maken, zodat er een driehoek ontstaat om de tak aan op te hangen. Tenslotte kun je nog een plastic oogje bovenaan de nylondraad maken en een zelfklevend ophanghaakje aan het vensterkozijn bevestigen. Je bladergordijn kun je dan makkelijk ophangen.

bladergordijnvilt3
Tip

  • Je kunt natuurlijk ook een gordijn met een ander thema maken, zoals met kerst- of paasornamenten.

Nog een werkje in het thema Herfst bekijken?
Bladeren rijgen tot slinger
Kastanje hoofdjes
Najaarskaart

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop