Aardappelstempels

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 115
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Ik ben op zoek naar tips en ideeen m.b.t. het maken van aardappelstempels. Ik gebruik het alfabet van Robert Koch en enkele ritmische patronen om wat voorbeelden voor de kinderen te maken, maar daar blijft het ook bij. Wie heeft er voor mij nog een creatieve impuls, voordat ik ermee aan de slag ga? Alvast hartelijk bedankt ! Groeten van Rita de Boer, groepsleerkracht van gr 5.

Neem een grote aardappel en snij de aardappel in een zo perfect mogelijke vierkantenblok, dan neem je een friteduwer en zet het mes met de kleinste opening er op, en duw nu de kubusvormigeblok door de friteduwer. Neem een tweede aardappel in ongeveer de zelfde maat en met deze laatste kubus duw je de vorige aardappel er gans door waar je ondertussen een paar elastiekjes rond doet tegen het open vallen. Eenmaal dat klaar duw je met de achterkant van een potloot de frieten die niet moeten drukken een halve cm dieper, snij dan de uitsteken frieten langs de achterkant af of niet dan heb je twee stempels in een klap! Wel een sterke plakband er rond doen zodat ze blijven zitten en zo kan je op een gemakkelijke manier een stempel maken die de moeite is om te maken. En hier laat je nu uw fantasie de vrije loop.
Veel succes Guido

Je kunt ook kiezen voor gewoon standaard vormen zoals rondjes, vierkantjes, driehoekjes, golfjes, ruitjes, streepjes, hartjes etc. Daarbij kun je de kinderen bijvoorbeeld een schilderij laten stempelen. De rand/lijst maken ze dan bijvoorbeeld met allemaal rondjes naast elkaar. Vervolgens kunnen ze met letters een tekst maken binnen die lijst. Dit zou bijvoorbeeld voor moederdag kunnen. Uit de vraag kan ik niet opmaken wat voor een drukmateriaal je gebruikt voor het stempelen. In principe is het bij aardappelstempels niet nodig om drukinkt te gebruiken. Het kan in principe al gewoon met plakkaatverf op waterbasis. Dit doe je dan in een plat bakje en daar drukken ze dan de aardappel in. Het voordeel van verf op waterbasis is, dat het uitwasbaar is. Dit is niet het geval bij drukinkt. En ook al zitten ze in groep 5, het verloopt niet altijd 'vlekkeloos'.
Judith

Hoi, op mijn stageschool maken ze met stempels mandala's. Je kun dan denken aan vormen als halve maantjes, rondjes, vierkantjes, staafjes, driehoekjes, sterren. Hiermee maak je met de kinderen symmetrische patronen. Leg ze van te voren met wat voorbeelden uit wat mandala's zijn en hoe ze zijn opgebouwd (dus door de herhaling van een bepaalde patroon). Door ze verschillenden kleuren te laten gebruiken krijg je echt hele mooie effecten en ze kunnen als ze het goed doen echt trots zijn op hun werk! Een goede mandala is trouwens niet binnen 15 minuten gestempeld... ze kunnen om een idee te krijgen eerst globaal op papier een idee vormen en dit instempelen.
groetjes
Aurora Smit

Ik heb met aardappels lieveheersbeestjes gestempeld op een wit T-shirt. De aardappels heb ik in 2 helften verdeeld. De kinderen hebben met rode textielverf lieveheersbeestjes gedrukt op een wit T-shirt. Daarna hebben ze het lieveheersbeestjes afgewerkt door een dunne streep op het midden van de rug, stippen en voelsprietjes met zwarte textielverf erbij te maken. Iedereen vond de T-shirts prachtig, met name ook omdat we met een anti-pestproject bezig waren.
Ik hoop dat Rita dit een leuk idee vindt.
Groetjes, Lilian Baltus (groepsleerkracht groep 4)

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 



spatje





Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop