Afrika

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 054 & 92
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

In februari hebben wij op school een projectweek/feestdag over Afrika.

Film: kirikoe en de heks
Verhalen: aminata, Afrika achter het hek
Werken rond de dieren in Afrika leven
Stofjes laten ontwerpen
Daisy Vandezande

Op mijn basisschool hebben we dierenhuiden geschilderd op wit papier. Deze schilderingen hebben we opgeplakt op zwart papier zodat je een mooi contrast krijgt. De volgende huiden kan je naschilderen: zebra, tijger, giraffe, luipaard, enzovoorts. (Dan schilder je dus alleen het patroon van het beest)
Het resultaat wordt echt heel mooi.
Groetjes *Esther*

Op school van mijn kinderen hebben wij ook het project Afrika gehad en er werd het volgende gedaan:
*eenvoudige kralenkettingen gemaakt (klei)
*borduren met diverse kleuren en afgewerkt met veertjes, op een hard plastieken ondergrond met gaatjes in.
De klas werd versierd met parasols (bij voorkeur van riet), Afrikaanse maskers, -poppen, een "houtvuurtje" enz. Aan de ouders werd van te voren een brief gegeven waarin om spulletjes werd gevraagd. Het is erg verrassend om te zien waar de kinderen mee aankomen.
Veel succes en plezier
Ingrid

Wij werkten in onze school vorig jaar ook het thema Afrika uit, hier zijn onze activiteiten:
==
hoofddoek kleuren: strook laken vochtig maken, hierop kleine stukje crêpepapier op leggen en stuk voor stuk oprollen.Opgerold op de verwarming leggen. Na een uurtje is het droog en kan je de stukje papier er uit schudden. Ondertussen is de kleur van het papier in de stof getrokken en heb je een heuse Afrikaanse hoofddoek!
==
lied aangeleerd: umama notata
==
schaaltje van papier maché gemaakt: papier maché maken op een bestaand soepel plastic schaaltje. Je legt de papier maché op de onderkant van een bestaand schaaltje en na het drogen haal je het schaaltje er weer onderuit.
==
Boeken: 'Afrika achter het hek' - 'De dansende tamtam' - 'Wat lijk jij op je papa' - 'Potje'
==
Juwelen uit klei maken en ze nadien schilderen zoals knikkerverven, verf in een doos, juwelen erin en maar laten rond rollen in de doos.
==
maskers maken, versieren met touw
==
regenbuis maken: kartonnen buis vol geboord met gaten (in cirkelvorm naar beneden) de kleuters moesten hierin nagels kloppen. Nagels kwamen juist tot aan de andere binnenkant van de buis. Kleuters kleefden de zijkanten dicht met papier maché, voordat tweede kant dichtgaat rijst in buis doen!
==
Weven
==
Proeven van allerlei exotische vruchten
==
cocktails maken
==
Dit is het zowat wat ik mij kan herinneren!
An Driessens

Maak een regenbuis, normaal is dat gemaakt door de tovenaar met een holle stok waar hij zaden (denk ik) in stopt.Daarmee wil hij de regengod blij maken zodat het regent.
Neem een lange buis in hard karton en sla er willekeurig of in een patroon nagels in ,vul de buis ook met nagels plak ze goed dicht aan beide kanten en versier de buis naar eigen fantasie.Als je nu de buis heen en weer beweegt is het net of het regent.
Als je dat langzaam doet geeft dat een zeer rustgevend gevoel.
Als je in de zijkanten heel veel nagels (schroeven) kunnen ook,dan vallen de nagels langzamer.
Groetjes
An

Ga eens vragen bij een wereldwinkel in de buurt, er zijn er in heel Nederland geloof ik meer dan 350 dus vast wel een in de buurt. Misschien hebben ze een scholing- of educatiewerkgroep die je kan helpen. Sommige gemeenten hebben projecten onder de naam Lokale Agenda 21, waarin projecten die milieu en derde wereld met elkaar verbinden een plek kunnen krijgen. Maar dat is misschien een beetje kort dag.....
Ook leuk: van veel landen zijn comités, de zgn. landencomités. In het verleden heb ik er wel eens mee gewerkt, sommige hadden prachtige materialen in leskisten met de wereld aan suggesties en oogstrelende voorwerpen! En wat dacht je van het benaderen van provinciale organisaties zoals het COS (centrum voor ontwikkelingssamenwerking) of landelijke organisaties zoals NOVIB of Fair Trade?
En er zijn vast nog veel meer organisaties, die zich bezig houden met de derde wereld of Afrika en veel meer doen dan geld inzamelen, maar ook antwoord op je vraag hebben.
succes ermee! Marjan Pierhagen


Ik was twee jaar geleden op vakantie in Afrika (Kenia, Tanzania) en het valt op dat ze heel veel met kleuren doen, lekker vrolijk. De Masai dragen allerlei tinten rode katoenen doeken als kleding en heel veel kralen kettingen van zowel houten/benen kraaltjes als gekleurde kraaltjes. Je zou kettingen en armbanden kunnen maken van kraaltjes en misschien die vriendschapsbandjes geknoopt van katoen waarvan een patroon op de knutselidee pagina te vinden is. De vrouwen in Tanzania gaan ook heel veel gekleed in vrolijk gebatikte doeken met veel kleuren. Ze wikkelen die op een bepaalde manier om hun lichaam dat het net een jurk is en een kleinere wikkelen ze als een toeter op hun hoofd (net als je met een handdoek doet als je je haar gewassen hebt).
Als versieringen zou je van die kralen vliegen gordijnen in de deuropeningen kunnen hangen en veel houten/rieten schalen overal. Bloemen kransen zijn ook heel mooi en ruiken lekker. Ook veel fruit staat erg vrolijk en is een lekker hapje net als noten. Ananas, bananen, sinaasappels, mango's etc.
Gebruik dus lekker veel vrolijke kleuren en drapeer wat vrolijke kleden hier en daar.
Heel veel succes ermee.
Groetjes,
Marja

Ik heb een leuke suggestie voor het Afrika project.
Als je veel wc rollen spaart, kun je deze met de kinderen in bruin groene tinten schilderen. Rijg er lang touw doorheen om de rollen aan elkaar te zetten. zo hier en daar wat zijarmen maken door touw hier en daar uit de moederstam te laten komen. Hang er wat netten tussen, iemand heeft ze vast nog wel liggen van die vissersnetten of legernetten.
Veel succes.
Marianne.


Jungle aankleden; verzamelen van knuffelbeesten (bijv. slang, krokodil, aapjes etc.) die versieren de ruimte.
Lianen maken (mogen de kinderen niet aanhangen) van dik touw.
Geluiden opnemen bijv. door zelf geluiden te maken of bijv. een cd met geluiden uit de bieb te lenen.
Tropenhelm opzetten (bijv. omgekeerde pannen) want helemaal zonder gevaar is de jungle niet.
Netten ophangen.

Spelletjes:
Dieren bekogelen met 'fruit' om ze op afstand te houden.
Met pijl en boog pluche beesten omver schieten.
Op (Afrikaanse) trommels slaan, andere kinderen moeten raden welk liedje hij/ zij trommelt.
De kinderen onder een stok de limbo dansen.
Competitie tussen 2 kinderen wie het snelst verkleed in de jungle style
Voelspel met dingen die je in de jungle kan vinden.
Survival diploma verdienen etc. etc.

Ik wil je toch even laten weten wat ik zelf aan versieringen heb kunnen bedenken.
Bij de deur waar de heren binnenkwamen, heb ik van wol een spinnenweb in het kozijn gemaakt (met plakband vastgemaakt). Uit het midden kwam aan een draadje een grote spin naar beneden. Om binnen te komen moesten ze onder het spinnenweb (en de spin!) door kruipen. Voor sommige jongens was dat even slikken!
Ik heb visnetten aan het plafond gehangen. Daaraan van groene en bruine crêpepapierstroken slingers gemaakt en als "lianen" opgehangen. In de netten vogeltjes en andere beestjes (Wibra: hagedisjes en spinnetjes etc.) opgehangen. Vooral de spinnen vonden de heren eng. Ook had ik van gekleurd crêpepapier "exotische" bloemen gemaakt, die ik vastzette in Wc-rollen. Die heb ik her en der neergezet.
De schilderijen etc. die ik aan mijn muur heb hangen, had ik ingepakt in jungle-pakpapier (Zebra, tijger en panter-motief, Xenos). Stond heel erg leuk. Ook op de eettafel had ik een "loper" van dat pappapier. Daarbij nog tijgerglazen en tijgerservetten (gekocht). Kokosnoten op tafel met steeds twee rietjes erin. De kokosmelk vonden ze niet echt lekker, maar het stond erg leuk.
We hebben buiten allerlei spelletjes gedaan, die ik vooraf deels uit boeken, deels op Internet had opgezocht. Ik had ook van Internet een aantal maskers (kleurplaten, leeuw, aap etc.) gedownload en die door de heren laten inkleuren vlak voor het eten. Vonden ze erg leuk en ze waren gelijk even afgekoeld.
Vooral het web in de deuropening, de netten aan het plafond en de ingepakte schilderijen vond ik zelf een groot succes. Het opruimen na afloop wat minder, maar dat terzijde.
Dank voor het plaatsen van de oproep.
Met vriendelijke groet,
Sigrit

Je kunt Afrikaanse maskers maken. Dat kun je met bijvoorbeeld afvalmateriaal maken (kroonkurken, restkarton, kurken van wijnflessen en dergelijke). Als je even via google afbeeldingen zoekt, krijg je al heel wat voorbeelden van originele maskers te zien. Dan kun je wat inspiratie op doen:) Je kunt ook met klei gaan werken: ik zag net bij een van de voorbeelden dat er heel veel met structuur was gewerkt en daar leent klei zich heel mooi: in de klei kun je allemaal lijntjes maken met bijvoorbeeld een vorkje of andere voorwerpen.
Succes!!
Groetjes, Petra


Ook leuk voor Afrika is een palmboom.
**
** Palmboom
**

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop