Bierdoppen gebruiken

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 159
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Ik heb in de loop der jaren heel wat bierdoppen gespaard, maar buiten dat ik er een schilderijtje van gemaakt heb met bloemen van bierdoppen weet ik er verder niet veel mee te doen. Heeft iemand een idee?
Groetjes Yvonne


Een stevig stuk karton daar plak je ze op en je hebt een leuke onderzetter. De vorm kun je zelf bepalen.
Groetjes Corrie de Waardt Woudenberg

Nagel de bierdopjes , met de ruwe kant boven, op een stevige houten plank, alle dopjes zo kort mogelijk bij elkaar, en je hebt een grove voetenmat waar iedereen zijn modderlaarzen kan aan afschrapen alvorens naar binnen te gaan.
Succes ! Monique

Maak er onderzetters voor pannen of schalen van in de vorm van een druiventros of een bloem, door de doppen te omhaken met gekleurd katoen, je figuur uitleggen en de doppen aan elkaar naaien.
Grz Marwi.

Mijn zuster maakte daar vliegen gordijn van. De ene rand iets naar binnen buigen. En dan in de andere drukken met touw ertussen.
veel plezier
Rein

Je kan in de midden een gaatje prikken en dan een soort van ketting maken. Je moet wel voor en na iedere dop een knoopje in het draadje doen zodat er een afstand is. Maak er zo 5 of meer en dan kan je een leuke wind hanger maken voor buiten.
Arja

Je zou van alle bierdoppen een vliegengordijn kunnen maken.
Zorg voor stevig touw al of niet in een bepaalde kleur, afhankelijk van je interieur, of juist ecru zodat de kleuren van de bierdoppen beter tot hun recht komen.
Je kunt het ook nog afwisselen met kralen. De bierdoppen sla je plat om het touw heen.
succes Frencis

Je kan er een bellestok van maken voor bij de muziekles, of voor kinderen.
Gaatjes in de doppen, vierkant stokje, spijker door dop, vast timmeren in stokje. Als je met het stokje rammelt, krijg je een leuk geluid.
OF: Als je de dopjes aan de binnenkant verft, kun je er spelletjes mee doen.
Ook kun je er kleine plaatjes in plakken. Je kunt er dan memory van maken.
Of een sorteerspel doen met kinderen.
groetjes,
Bep Segboer

Je kunt in het bierdopje 1 euro stoppen en met een hamer dichtslaan. Dan als een cadeau verpakken (zelf in een emmertje met zand gedaan), of van tevoren een gaatje in het dopje maken met een nagel een draadje erdoor de euro er in en dan pas dicht slaan en in een boompje hangen.
Een origineel cadeau waar niet iedereen blij mee is, want de euro's eruit halen kost wel wat moeite.
Vriendelijke groeten Ans.

Gebruiken mijn leerlingen ook wel als lampen voor een geknutselde auto.
Je kunt ze doorboren en aan ijzerdraad rijgen, dan heb je een muziekinstrument.
Groeten Betsie

zie ook Doppenfiguur

Muziekinstrumentje van bierdoppen.
Nodig: stukje hout, ongeveer 2 cm dik in het vierkant en 10 cm lang, dik ijzerdraad, 2 schroeven, bierdoppen, hamer, spijker en schroevendraaier.
Het maken: (Eventueel de bierdoppen plat slaan met de hamer) gat midden in bierdop slaan. Een kant van het ijzerdraad ombuigen zodat er een klein oogje ontstaat. Bierdoppen aan ijzerdraad rijgen, niet te veel, ze moeten nog kunnen schuiven. Ander uiteinde van het ijzerdraad ook ombuigen zodat er een oogje aan zit. Met schroefje de beide uiteinden van het ijzerdraad aan de beide uiteinden van het houtje schroeven en je hebt een rammel instrumentje.
Gr. Ans

Ik heb eens hele leuke poppetjes gezien die van frisdrankdoppen waren gemaakt. Het stond in een woonblad ofzo. Het was voor frisdrankdoppen, maar kan ook prima met bierdoppen. Helaas heb ik geen afbeelding ervan.
Flesdoppen hebben vaak lekker sprekende kleuren, zonde om weg te gooien. Je kunt er een poppetje van maken, een sleutelhanger of windgong. Deze doppen zijn op ons verzoek gespaard door een buurtcafé.
Met een metaalboortje (3 mm) hebben we er een gaatje in geboord (leg er een houten plank onder) en vervolgens zijn ze aan een touwtje geregen. Rijg je ze aan een metaaldraadje, dan kun je verschillende vormen maken.
Veel plezier ermee
Groeten, Margriet

Ik woon in het zuiden van het land. Daar vieren we altijd carnaval. Ik heb twee jaar geleden met kinderen een ‘schelleboom’ gemaakt. Rijg hiervoor de bierdopjes aan een stuk ijzerdraad, niet helemaal tegen elkaar, zodat ze geluid maken als je ermee beweegt. Maak er een stuk of 8. Neem twee rondjes van dikke karton en bevestig hiertussen de gerijgde bierdopjes, aan de rand. Als je in het midden van de rondjes dan een bezemsteel vast maakt en het eventueel nog versiert, dan heb je een ‘schelleboom’.
Groetjes Sandra

Ik heb een aantal jaren geleden een vliegengordijn gemaakt van kroonkurken/bierdopjes: Vliegertouw geknoopt op een latje en op lengte geknipt en vervolgens met een tang de doppen dubbelgeknepen om het touw. Onderaan een kraaltje knopen zodat de doppen niet van het touw afschuiven.
Het is een heel vrolijk gezicht, zo voor de buitendeur en heel effectief voor het buitenhouden van insecten.
Ik heb er al heel veel leuke opmerkingen en complimenten mee ontvangen!
groetjes Ria

Ik heb ooit wel eens een gordijn gezien een soort tussengordijn. Je ziet hem veel met kralen, maar je kunt dit ook heel leuk van bierdoppen doen. En het resultaat ziet er erg leuk uit.
Marijn van Remmen

Wel eens op een strandtent gezien: de doppen met de kartelkant op een houten plank, ter grootte van een deurmat, getimmerd. Handig voor zanderige schoenen!
Op je maakt een vliegengordijn: je knijpt de doppen dicht om een draad, evt. afwisselen met kralen.
Met de gekleurde kant een mozaiek timmeren op een houtenplank.
Succes, Joke.

Ergens heb ik gezien, dat ze een stamboom hebben gemaakt ermee. In elke achterkant een foto van iemand of zelf laten tekenen en dan als stamboom ophangen. Je kan natuurlijk ook varieren, zoals bv een verjaardagskalender, of voor moederdag als een soort medaillon.
P.Schwarzer

Je zou ze eventueel kunnen gebruiken om er muziekinstrumenten van te maken. Je neem bv. een houten stokje en bevestig er een aantal doppen met een spijkertje op. Er moet wel nog ruimte zijn tussen de stok en de dop. Kinderen vinden zelf gemaakte instrumenten leuk.
genegen,
Marleen

Je kunt er een vliegen gordijn mee maken. Door aan een touw in de lengte van de deur doppen waar je een gaatje in geboord hebt te rijgen en zoveel touwtjes met doppen zoals de breedte van de deur is. Je maakt de touwtjes vast op een band. Een paar lusjes aan de band zodat je het gordijn kunt op hangen. Hartstikke leuk en het maakt ook een grappig geluid als je er door heen loopt.
Groetjes, Lientje.

Ongeveer een jaar geleden, kwam ik iets tegen, wat je van bierdoppen kunt maken. Mijn zoon wou dat heel graag. dus wij zijn gaan sparen. Een deurmat, een ketting, en doormiddel van een rond stuk hout met aan beide zijden een stukje ijzer. Op dat ijzer heb je bierdoppen geregen. En dan heb je dus een muziekinstrument.
gr. Josette

Muziekinstrument: Boor gaatjes in de doppen. Rijg ze aan een stuk ijzerdraad. Buig het ijzerdraad in een cirkel en draai het aan elkaar. Als handvat kun je er repen stof of draden wol om doen. En klaar is je schellenraam.
Druiventros: Knip ronde blauwe lapjes stof. Rijg een draadje door de lapjes en bevestig deze om de doppen. Naai de blauwe doppen aan elkaar in de vorm van een druiventros. Maak er een steeltje aan van b.v. chenilledraad.
Gerry

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop