Circus

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 023
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Heeft iemand misschien iets rond het thema "circus"?

Voor het thema circus voor kleuters heb ik een paar ideetjes:
Maskers maken van dieren zoals: beren, leeuwen, paarden (evt. a la Dick Bruna, die heeft trouwens ook heel veel kleurplaten en tekeningetjes en dergelijke over het circus) deze kun je gemakkelijk voortekenen op karton en het door de kinderen laten verven, knippen en plakken wasco-en of kleuren.
entreekaartjes laten ontwerpen
affiches laten maken
clowns hoedjes/ puntmutsjes, met oranje wol als haar eraan vastmaken.
circus heeft vaak een muziekbandje, je kan instrumenten maken.
Ik hoop wat bruikbaars te hebben gegeven!
groetjes Corrie Crezee

Poppetjes en dieren van toiletrollen kan ook.
Clowns zijn natuurlijk leuk.
Woonwagens om de tent.
De trapeze met mannetjes eraan, kan met simpele papieren poppetjes.
De piste maken met zaagsel etc in het midden. Beetje hoge rand en laat dan een (echte) hamster of marmot een show opvoeren, vinden ze prachtig. Denk ik :-) Je moet de piste dan wel een beetje aan de grote van de dieren aanpassen! Of misschien heeft iemand muizen? En de kinderen kunnen van te voren wippen maken, blokken waar ze over en door kunnen....
Muziek is er ook altijd. Orkestje maken.
Wim

Ik heb een aantal leuke knutsel ideeŽn voor het thema circus voor de onderbouw. Een plaatje van een olifant op bal uitvergroot en laten beplakken met scheurpapier en/ of propjes. Een circustrein voor op de raam, laat de kinderen een rechthoek uitprikken met daarin een flap als raam, achter deze flap kunnen ze iets tekenen van wat er achter de raam van een circuswagon hoort. Dit ziet er erg flitsend uit voor op het raam!!!! Verder ken ik nog een acrobaten aap. Maak een grote H en laat de kinderen deze uitknippen/prikken. In het midden van de H kan een ovaal komen met oren (als hoofd van de aap), in het hoofd van de aap kunnen de kinderen zelf een gezicht tekenen of plakken. Neem een grote toiletrol en laat deze beplakken met een leuk kleurtje. Plak hier de armpjes de bovenste twee stokjes van de H aan en haal een touwtje door de toiletrol, zodat ze opgehangen kunnen worden in de klas. Dit geeft een heel leuk resultaat!! Succes!!!
Rachelle

Een simpel maar leuk circusknutselidee is een circuswagen, Neem een open schoenendoos en zet hem op zijn kant. Wielen eronder worden gemaakt van W.C. rollen een voor en een achter. In de kar zet je een dier. Bijv. een tijger (van pijpenragers of gewoon een inkleurplaatje van een beest welke je met een plakstrook onderaan in de onderkant van de door vastplakt) Aan de open kant van de doos maak je inkepingen aan de boven en onderkant van de doos. Werk het draadje elke 2,5 cm op en neer en je hebt tralies voor de wagen. Laat de doos beplakken of schilderen in circuskleuren. Met diverse variaties op dit thema zoals, olifanten,clowns e.d. heb je heel snel een behoorlijke karavaan. Heel goed te doen met jonge kinderen van 5-8 jaar.
Marijke Gast

Hier een paar ideeŽn voor het circus:
* circuswagen van papier met een circusdier achter de tralies, het dier kan getekend worden of van papier gemaakt.
* clowntjes van wc-rollen met armen en benen van muizentrappetjes.
* clowntjes van vier gevouwen vliegers, de brede punten naar elkaar plakken, dit zijn de armen en de benen.
* de entree van de artiesten naar het circus verven.
* Groepswerk: iedereen tekent/ verft een voorwerp oid waarmee een zeehond of clown kan jongleren, deze worden uitgeknipt en om de zeehond/clown heen geplakt.
* de circuspiste van papier, de artiesten, dieren, directeur er rechtop in plakken (zoals in een kijkdoos)
Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Ik heb wel een paar knutselideeŽn.
Chinese hoeden (een ingeknipte cirkel) voor een draaiende bordjes act. Vlecht ook een dikke vlecht van wol en niet die aan de hoed. Maak sjablonen van Chinese tekens van stevig karton en laat die op de hoed tamponeren, of op een T-shirt.
Laat een groot paardenhoofd en profiel tekenen en knip dit uit dubbel karton zodat de neus en de bovenkant en op de helft van de achterkant de boel aan elkaar geniet kan worden. Er ontstaat een soort hoed.
Laat de gebogen halslijn versieren mat raffia of in geknipt crÍpepapier zodat het hoofd manen heeft. Een nummer met dravende paarden op muziek van bijv. Straus is heel leuk.
Van zwart karton moet er natuurlijk ook een hoge hoed gemaakt worden door de circusdirecteur. Een koker met daaronder een cirkel die in het midden naar de rand toe word in geknipt tot nog, 5 cm. Die punten plak je in de koker.
Leeuwen maskers van papieren borden met langs de buitenrand raffia, wol of fijngeknipt crÍpepapier. Als zweep gebruik je een deel van een vishengel. Hoepels enz.
Een affiche maken met daarop alle artiesten en acts dat kan iedereen doen want je hebt er veel nodig om overal op te hangen.
Een slangen bezweerder. Maak de slang van een opgevulde panty en beschilder hem. Je kunt hem op oosterse muziek laten dansen door een dun nylon draadje te gebruiken.
Clowns, besteed eens en les aan schminken en aan alle soorten gezichtsuitdrukkingen. Een teken opdracht over portret past hier heel goed in. Je hebt ook verschillende typen clowns, de domme August de Pierrot etc
Een schiet act is ook heel erg leuk, laat een aantal kinderen een oud laken beschilderen (de schietschijf). Zet daar 1 leerling voor en bevestig ballons om hem/haar heen.
Aan de andere kant van de zaal staat een geblinddoekte cowboy die gaat schieten met een klappertjes pistool. Achter het laken staat iemand met een naald die op het juiste moment een ballon doorprikt.
Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen te verzinnen maar dit is misschien waar mensen alvast een beginnetje mee kunnen maken.
Groetjes Annemarie

(Ik ben al bijna dertig jaar van de basisschool af, dus of het iets is wat ik voorstel weet ik niet, misschien is het wel reuze ouderwets)
Een rondreizend circus laat je trekken door Nederland, Europa of wat je maar wilt. Hang een kaart op, en teken de route, waar kom je allemaal langs / door (=aardrijkskunde)
Reken de afstanden uit, het benzineverbruik, de kosten van al die standplaatsen, het voer en stro voor de dieren, de salarissen, de opbrengsten van de kaartverkoop (en de verkoop van popcorn, zuurstokken, suikerspinnen, enz, enz.) Hoeveel mensen kunnen er in de tent? Als de tent halfvol is zitten er ... mensen, er zijn ... rijen met .... stoelen, er zijn ... leeuwen, ... olifanten ... paarden hoeveel dieren zijn er in het circus, het is een rechthoekige (of ronde) tent wat is de oppervlakte, hoeveel palen staan er als er om de 3 meter een paal staat enz. (=rekenen)
Hoe oud is dit denkbeeldige circus? Wie zijn er in de loop van de eeuwen (?) allemaal bezoeker of deelnemer geweest? Hoe lang bestaan de diverse nummers van het circus al? Ga terug naar het oude Rome, daar hadden ze ook al een vreemd soort van "circus". Hoe traden artiesten in de Middeleeuwen op? (=geschiedenis).
Maak een poster om aandacht te trekken, er moeten meer mensen komen kijken! (=taal en tekenen). Schrijf een persbericht voor de krant of voor het (jeugd) journaal (=taal). De directeur van het circus krijgt een boze brief van iemand die het gemeen vindt voor de dieren, wat voor brief schrijft de directeur terug? (=taal)
Marjan

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop