Activiteiten met dementie

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 163
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Ik doe stage bij ouderen met dementie. Ik had graag wat ideeen gehad over activiteiten die ik kan geven. Ik vind het zelf een moeilijke doelgroep. Er zitten mensen bij met een goede motoriek en sommige met een minder goede motoriek.
groetjes Gwendy


Beplak met je ouderen glazen potjes ( als vaasje)
Dat kan met servet ( 1 laag) dat wordt mooi doorschijnend, of met stof. Je kunt ze ook beschilderen, voor mensen met een slechte motoriek gewoon vakken invullen, voor mensen met een goede motoriek kan je aan de binnenkant een plaatje plakken en ze dat laten schilderen Plaatjes uit een kinderkleurboek voldoen goed.
gr en veel plezier met hen, want dat is belangrijker dan het resultaat.
Corrie van der Steen

Beweging:
maak een kring van (rol)stoelen
pak een groot kleed (2-persoonslaken)
laat ieder een stukje kleed ,al zittend op een stoel, vasthouden gooi een strandbal of/ en een tennisbal in het midden. Zet een muziekje op beweeg nu omhoog en naar beneden zonder de bal van het doek te laten vallen
leuk om te doen maar ook leuk om naar te kijken
groetjes mariska

Je kunt verschillende activiteiten doen met oudere die dementie hebben.
Muziek is altijd een groot succes, laat ze zelf muziek maken of ga gezellig bij elkaar zitten en zing liedjes uit de oude doos.
Verder is het leuk om ze iets te laten maken van kaarten, of iets lekkers bakken wat je daarna gezamenlijk lekker kan opeten bij een kopje koffie of thee.
Dit kan van alles zijn: wafels of wentelteefjes maar ook koekjes gaat goed. Spelletjes spelen vinden ze ook heel leuk, b.v. kaarten of sjoelen maar ook ganzenbord valt goed in de smaak.
Ik wens je veel succes.
Diana Lamberts

Er is ook een kleurboek speciaal ontwikkeld voor dementerenden. De folkloristische zwart-wit illustraties in dit kleur- en vertelboek zijn geïnspireerd op oude borduurpatronen. Naast het kleuren stimuleert de herkenbaarheid tot vertellen. Zie Kleurboek voor dementerenden

Toen ik nog werkzaam was in de zorg bij dementerende bejaarden met grote zorgen dan deden we meestal zeer korte activiteiten.
We zorgden voor een tamelijk vast patroon in hun dagelijks patroon.
2 tot 3 maal per week deden we stoelgymnastiek d.w.z. eenvoudige oefeningen om armen en benen soepel te houden, soms met een bal. Dit kwam ons ten hoede bij het dagelijks aan en uitkleden.
1 maal per maand mocht de bejaarde ook naar de snoezelruimte. In samenspraak met de familie kregen sommige zelfs een beer of een pop om te bemoederen, te strelen te knuffelen en vooral om angsten weg te nemen.
De mensen waren hierdoor veel rustiger.
Om de 2 dagen werd er ook iets klaargemaakt zoals pudding, cake, fruitsalade, thee ....
dit waren eenvoudige dingen die ze in kleine groep konden doen onder begeleiding.
Onze beste mensen die nog de afdeling konden verlaten mochten naar de bezigheidstherapie om lapjes te breien, te haken, te schilderen, te vlechten enz....
Van de gebreide lapjes werden er dekentjes, knuffels enz gemaakt.
Op onze dienst probeerden we ook liedjes te zingen uit de oude doos.
Ik hoop dat u hier iets aan hebt maar doe het zeker in samenspraak met de instelling waar je stage loopt.
Ieder rust en verzorgingshuis heeft zijn eigen werkswijze.
Veel succes,
Marleen

--- Advertentie ---
Dementie komt ook bij jongeren voor. Er is onderzoek voor nodig om meer te weten te komen over de oorzaken. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. En met een bijdrage van jou maak je meer onderzoek en ondersteuning mogelijk.
Alzheimer-nederland

Ik werk zelf ook als animatrice bij ouderen. Er bestaan in de boekhandel of bibliotheek tal van leuke handboeken met activiteiten met ouderen en dan vooral dementerende ouderen. Ik zelf werk zelf vooral op het zintuiglijke met deze mensen; zoals proeven, ruiken, aanraken. Een leuke activiteit is een voeldeken maken met allerlei verschillende zachte en hardere lapjes stof, zoals schapenvacht, fleece-stof, sisalvezels, wol, enz….. Veel succes.
Groetjes,
Cathy

Misschien willen er wat mensen kleuren, bijvoorbeeld mandela's.
Is niet kinderachtig en geeft veel voldoening.
Succes.
Riny.

Zoek op deze site maar eens naar vouwen je kan met mensen al snel leuke dingen maken van papier en op laten plakken ga maar snel kijken
Groetjes Corrie de Waardt Woudenberg

Beweegactiviteiten zijn erg leuk. Met z'n allen aan een tafel zitten, een bal op tafel leggen, en hier vervolgens tegenaan slaan. Reageren veel mensen goed op. Het leuke is ook dat ze er juist ook op reageren, en ze hoeven niet hard er tegen te slaan. Wanneer je een aantal mensen in een kring zet, kun je ook een ballon naar iemand toe gooien. Ze slaan hem vanzelf terug. Vaak hebben ze bij de fysiotherapie of centrale activiteitenruimte ook grote ballen. Als je deze naar ze toe schopt, schoppen ze hem ook wel weer terug. Of een klein pittenzakje over laten gooien. deze komt niet hard aan, rolt niet weg, en is evt met 1 hand vast te houden. Vervolgens een korfbal in het midden zetten, en ze proberen de bal erin te laten gooien, en je hebt zo een kleine gymles voor ouderen. Alles wel goed uitleggen en ook voordoen.
Een bakactiviteit is ook altijd erg leuk. Wanneer het mogelijk is, laat ze dan appels schillen en maak zo samen een appelcake of appelflappen. Dan zijn ze bezig, ruiken ze iets lekkers, en kunnen ze iets lekker proeven bij de koffie. Leuk muziekje op de achtergrond doet het dan ook goed. De dames kun je ook goed verwennen door de handen in een badje met warm water te doen. Daarna afdrogen, nagels schoonmaken, nagels knippen, nagels lakken en handen insmeren met handcrème. Vinden de meeste erg fijn! Je kunt eigelijk ook niets fout doen hiermee. Of met behulp van een spel of cd/dvd gezamenlijk liedjes zingen. Dit is altijd erg gezellig! Begin in de huiskamer 1 op 1 met een cliënt, geheid dat er meerdere vanzelf mee beginnen te zingen.
Veel succes!
Groetjes Susan

Ook ik werk met de doelgroep dementerende ouderen.
Waar ik vaak eens even naar kijk is de site Wenskaarten maken
Met hierop soms best wel verrassende ideeën en tips voor diverse wenskaarten.
Probeer maar eens. Veel succes
Vr. gr. Bettie van Huizen activiteiten begeleidster verzorgingshuis 'Spiker' Ternaard

Graag maak ik u attent op mijn kleurplaten die speciaal ontwikkeld zijn voor deze doelgroep.
Gerda Hiemstra
Zie: Koning Willem Alexander en Maxima kleurplaat
en: Prinses Beatrix Kleurplaat
De kleurboeken van Gerda vind je ook bij bol.com

Koop canvas schilderijtjes teken er een boom op dan beplakken met bloemen en blaadjes die een plakkertje aan de achterkant hebben.
Lege potjes of flesjes beplakken of schilderen.
Koop borden of mokken in de kringloop winkel en verf er met glasverf op.
groeten van Heidy

Ik heb wel ideeën. Neem iedere keer een ander thema en doe daarbij dingen hoe het vroeger was en hoe er nu tegenwoordig naar gekeken wordt. Hou het wel simpel!
Nico Schrauwen

Ga met brooddeeg werken en zing kinderliedjes bij. Maak een muis, egel enz
Daar zullen ze van genieten.
Groetjes Monique

Ik zag je oproep staan over een activiteit wat je zou kunnen doen met dementerende ouderen. Wat ik vroeger weleens met deze doelgroep heb gedaan is plaatjes en kaarten met ze zoeken van de plaats waar ze vandaan kwamen en deze dan samen in een plakboek plakken of er een collage van maken. Zo stimuleer je het geheugen, het geeft je een manier om te communiceren en wat meer over ze te komen weten. Vele hebben nog wel hun oude herinneringen.
Wat je ook zou kunnen doen is een bak activiteit, appeltaart leent zich hier goed voor hierin kun je de taken makkelijk onder meerdere verdelen
Ik hoop dat je er wat aan hebt, en veel plezier
Tamara

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 



spatje





Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop