Dozenstad

Ingezonden door: Petra
Knutselitem nieuwsbrief nummer: 179
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Wat heb je nodig :
- zoveel mogelijk lucifersdoosjes
- vouwblaadjes/gekleurd papier
- karton
- lijm
- stiften of verfmaterialen

Hoe te maken:
De makkelijkste huisjes zijn de huisjes waarbij je een lucifersdoosje rechtop zet en beplakt met gekleurd papier. Hier deurtjes en raampjes op tekenen en klaar. De deurtjes en raampjes kun je ook uit het karton laten knippen zodat ze open en dicht kunnen.

Als je huisjes met een dak wilt maken, moet je in een stukje stevig karton een v-vouw maken en deze op het doosje plakken. Denk dus aan lipjes aan het karton, zodat het plakken makkelijker is! Daken kun je allerlei leuke vormen geven, de mogelijkheden gaan net zo ver als jouw eigen fantasie!!
Huisjes kun je hoog en laag maken door meer of minder doosjes op elkaar te plakken. Hetzelfde geld voor brede of smalle huizen. Rijtjeshuizen maak je heel makkelijk door verschillende lucifersdoosjes eerst als enkele huisjes te versieren en ze daarna aan elkaar te plakken.

Denk aan details als dakpannen, schoorstenen, eventueel antennes/schotels voor de televisie, etc.

Welke gebouwen horen er in de stad: huizen, rijtjeshuizen, kantoren, ziekenhuizen, scholen, kerken, winkels, cafés, restaurants, sportscholen, misschien staat er ook nog wel een molen.

Als je alle huisjes af hebt, pak je een groot stuk karton (dat noem ik even de 'basis').
Op die basis teken je de eerste opzet van je stad dun met potlood. Bijvoorbeeld eerst de wegen tekenen. Intussen ze je alle huisjes er ook op (nog niet vastplakken), zodat je zeker weet dat alles goed staat voor je gaat plakken. Denk ook aan parkeerplaatsen, trottoirs, hondentoiletten, stadsparkjes, bomen en struiken langs de weg, etc. Deze kun je overigens maken van stukjes stevig karton. Als je een klein sneetje/gleufje maakt in de basis, kun je een boompje makkelijk bevestigen door een stukje van het karton door de gleuf heen te steken, omvouwen en aan de onderkant van de basis vastplakken.
Als je zeker weet dat alles een plekje heeft en dat je niks vergeten bent, kun je alles gaan vastplakken.

Dit is een heel leuk idee om samen met een groep kinderen te maken. Dat is heel gezellig en je bent samen verantwoordelijk voor het knutselwerk. Natuurlijk kun je het ook heel leuk alleen maken. Laat de kinderen ook nadenken over hun eigen stad of dorp. Misschien biedt dat wel veel inspiratie!!

Tip:
In modelbouwzaken kun je heel fijne gekleurde korreltjes kopen, zodat je grasveldjes e.d. kunt aanleggen. De materialen die bij modelbouwzaken te krijgen zijn worden veel gebruikt bij het bouwen van maquettes

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje


Andere leuke knutselwerkjes