Geheim schrift

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 124
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright knutselidee.nl

We willen in onze kinderclub iets gaan doen met 'geheimschriften'. Heeft iemand een idee hoe we iets met de kinderen kunnen knutselen waarmee ze zelf een geheimschrift kunnen maken en later weer ontcijferen?
Groetjes, Gerrie


Het schrijven van de geheime boodschap: Je perst een citroen uit en je neemt een stokje met een punt. Nu dip je deze in de citroensap en zo schrijf je de geheime boodschap op. Laten drogen en dan versturen.
Het lezen van de geheime boodschap: neem een kaarsje en laat dit branden houdt het briefje voorzichtig boven het vlammetje. Nu komt de geheime boodschap tevoorschijn en kan je de boodschap lezen.
Dit laatste is wel gevaarlijk. Het gaat om de warmte dus misschien is een gloeilamp ook wel te gebruiken omdat deze ook erg warm wordt.
succes
Annie

Als je met azijn op papier schrijft en dan een tijdje later het boven vuur houd dan komt er waar je azijn op gedaan hebt een bruine lettertje en zo te voorschijn.
Op de basisschool deden wij wel eens een A4tje vol kleuren met vetkrijt en dan hele maal zwart erover heen verven. Als dit dan droog was konden we er met een sate-prikkertje allerlei tekeningetjes in maken.
Groetjes Sandra.

Werk in spiegelschrift dan ziet het er erg moeilijk uit maar kijk je er naar in de spiegel is het ineens weer erg duidelijk te zien wat er bedoelt wordt. Ook makkelijk voor kinderen om zelf te doen.
(Althans het lezen, het schrijven is nog best lastig)
Francisca Cassee

Voor het kinderfeestje van mijn oudste hebben we codeerders gemaakt: twee smalle kartonnetjes, waarvan één beschreven met één maal het alfabet en de andere twee maal (achter elkaar). Aan de voor en achterkant moet er een stuk karton niet beschreven zijn. Dan moet er een kleine envelop worden gevouwen, met twee gaatjes onder elkaar. Hierin worden de kartonnetjes gedaan. Als het goed is kunnen de kartonnetjes onafhankelijk van elkaar worden verschoven. Door de gaatjes in de envelop kun je de codering bekijken. Om te zorgen dat het een vaste code is, moeten de kartonnetjes met een paperclip aan elkaar worden vastgemaakt. Zo kunnen de kartonnetjes niet meer verschuiven ten opzichte van elkaar, maar kunnen wel schuiven door het envelopje. En uit een boekje had ik dat de oudste geheimtaal uit de tijd van de Romeinen stamt en in de vorm van een tekst op een lint was, dat om een zwaard werd gewikkeld. De zwaarden waren handwerk en allemaal van een andere breedte dikte. Doordat de codeerder de breedte en dikte van het zwaard van de ontvanger kende, kon hij (geen zij) de gecodeerde tekst in blokken op die afstand schrijven.
Met vriendelijke groet,
Marleen Hoogendam

Je zou geheim schrift kunnen uitwerken met a=b of iets wat daar op lijkt elke letter een plaats opschuiven.
Noek

Je zou de letters kunnen vervangen door cijfers. a = 1, b = 2, etc. A=27.. etc. en bepaalde woorden kun je ook weer een nr. geven
gr. Josette

Je hebt nodig: een stompje kaars, een wit papier, waterverf, een kwast.
Wat doe je: Schrijf of teken met het stompje kaars op het papier. Pas wanneer je met de waterverf aan de slag gaat op het papier, komt het geheimschrift tevoorschijn!
Silvie

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van knutselidee.nl

 spatje