Herfsttafel

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 088
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Ik ben studente lerares en moet in mijn stageweek het thema 'herfst' uitwerken. Dit in het 3e leerjaar. (Denk dat dat in Nederland groep 5 is?) Heeft er iemand leuke ideetjes?
Alvast bedankt! Groetjes, Silvie


Ik ben zelf ook voor lerares aan het studeren. Met het thema herfst kun je veel leuke dingen doen:
- je kunt herfstbladeren maken met de kinderen. Er zijn verschillende manieren. Je kunt ze met wasco allerlei kleuren laten zetten op een bladvormig papier en daar met zwart overheen. Met een potlood of iets redelijk scherps kun je (dikke) nerven laten tekenen, zodat je allerlei kleuren door het zwart heen krijgt.
Een andere manier is om ze van geel, bruin, rood sitzpapier kleine stukjes te laten scheuren en op een doorzicht blad te laten plakken. Dat is erg mooi als je het voor het raam hangt. Let er wel op dat de kinderen geen wit meer overlaten. Liever een paar stukjes over elkaar plakken dan dat er wit overblijft. Kinderen kunnen het zelf controleren door het blad tegen het licht te houden.
Je laat de kinderen uiteraard zelf een bladvorm maken. In groep 5 kunnen ze dat prima. Let er dan wel op dat het groot genoeg is. Vraag aan de kinderen hoe een blad eruit ziet. Bijvoorbeeld ook nerven. Die maak je met 'vast' papier (waar je dus niet doorheen kunt kijken), zodat die ook duidelijk zichtbaar zijn als het voor het raam hangt.
Misschien kun je zelf nog wel meer manieren bedenken om herfstbladeren te maken? bijvoorbeeld met klei, tekenen, met ecoline, noem maar op. Verzin maar een materiaal en bedenk er een herfstblad bij.
Welk herfstblad je ook maakt, je kunt ze ophangen aan het raam, op de deur, er een ketting van maken en die door de hele klas hangen (ziet er erg gezellig uit)
- je kunt ook een herfsttafel maken. Kinderen nemen dan zelf van alles mee, zoals kastanjes, eikels, beukenootjes, herfstbladeren, eventueel dierenknuffels die met herfst te maken hebben, misschien heb jij of een van de kinderen wel een boekje over herfst? Je kunt met de materialen op de herfsttafel heel veel doen.
- met herfstmaterialen kun je ook nog knutselen: je kunt bijvoorbeeld kastanjemannetjes laten maken. Let er dan wel op dat het redelijk moeilijk is om de stokjes in de kastanjes te bevestigen.
- je kunt kinderen een herfsttekening laten maken. Wat erg leuk is, is om ze groot te laten tekenen (niet te veel details in kleren e.d.) en dit met wasco in te kleuren. Wasco leent zich hier uitstekend voor. En je krijgt erg leuke resultaten. Ik heb een keer de fout gemaakt om op te klein papier te werken met zo'n herfsttekening en heb toen maar afgezien van het werken met wasco, aangezien de punt van wasco veel te dik is om gedetailleerd te werken, let dus op je papierkeuze.
- je kunt ook een herfstkijkdoos maken, of een herfstmobiel. Noem maar op. En vraag de kinderen eens wat zij zouden willen knutselen over de herfst. Daar komen ook nog vaak verrassende resultaten uit.
In ieder geval heel veel succes!!! En vooral veel plezier natuurlijk!
groetjes,
Petra

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop