Iets maken van hout

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 059
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Heeft iemand wat ideeŽn om iets leuks te maken van hout?

Voor de leerlingen van Vanessa (9 jongens van 10 - 12, speciaal onderwijs) zou je misschien kunnen denken aan:
Het maken van een of twee "grote" houten dobbelstenen, uit een balk van bv. ca. 40 x 40 mm zaag je stukken van ca 40, 41 mm (of 82, 83 mm, dan kunnen ze het zelf nog een keer heel netjes -vooral recht- door de midden zagen). Dan moeten ze eerst zorgen dat het blokje zo precies mogelijk, zo vierkant mogelijk wordt. Daarna de hoeken en de ribben een beetje afronden met vijl en daarna schuurpapier. Tot slot de stippen erop maken: kijk goed naar een echte dobbelsteen (de 1 en de 6 zitten tegenoverelkaar, de 2 en de 5, de 3 en de 4. Samen is het altijd 7!) Je kan de stippen met een grote boor een klein stukje inboren, daarna weer zo netjes mogelijk afwerken.
Als je cijfers geeft voor het eindresultaat zou je dat in groepjes kunnen laten doen: laat de leerlingen met de dobbelstenen gooien, bv. 60 keer, laat ze de score bijhouden in 6 kolommen (steeds een streepje onder de 1, 2, 3, 4, 5 of 6), en wie het gelijkmatigste resultaat haalt (d.w.z. evenveel 1, 2, 3, 4, 5 en 6) heeft een hoog cijfer, want dat is dan een echt betrouwbare dobbelsteen.
==
En wat dacht je van een knikker-boter-kaas- en eieren? Zoek eerst even uit of de makers (en toekomstige spelers?) het spelletje begrijpen...
Je hebt nodig een stuk hout van ca. 10 x 10 x 2 cm. en een mogelijkheid om daar (goed recht!) lange, diepe, grote gaten in te boren. Boor er dan twee gaten in van ca. 7 cm. diep, van een iets grotere doorsnee als een knikker. Daar kunnen later de 2 keer 5 knikkers in opgeborgen worden. Op de vlakke bovenkant zaag je heel ondiep, mooi loodrecht op elkaar, 2 keer 2 lijnen, zodat een ruitjespatroon van 9 vakjes ontstaat.
In elk vakje boor je met een dikke boor een ondiep putje, waar een knikker in kan blijven liggen. Schuur het allemaal superglad. Om de twee knikker-opberg-gangen af te sluiten, neem je een klein stukje hout, zoiets als een verfroerstokje (of nog dunner en smaller), en dat zaag je op zo'n lengte dat het de knikker-opberggangen ruim af kan sluiten, als je het in het midden van het houtje, midden tussen de knikker-opberg-gangen met een koperen spijkertje vastzet. Door het houtje te draaien kan je de knikker-opberg-gangen openen en sluiten. Nu nog 5 knikkers van een kleur, en 5 knikkers van een andere kleur en klaar.
==
Enkele andere ideeŽn zijn:
* een kapstokje (met gefiguurzaagde kabouters, maar dat kan natuurlijk met elk ander figuur
* een eendje op een trekkarretje
* een knikkerpoortje
* silhouet van een poes, gewoon om neer te zetten
* silhouet van een varken met biggen, gewoon om neer te zetten
* locomotief
* bootje
* vrachtwagen met open bak
Marjan P.

Toen ik nog op school zat moesten we ook van hout een aantal dingen maken waaronder een voordeur en een vogelhuisje, je kan ze ook iets van opbergkisten laten maken of een grote sleutel waar ze dan echte sleutels aan kunnen hangen.
Groetjes Monique

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop