Thema India

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 133
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Binnenkort wil ik met kinderen iets gaan knutselen rondom het thema India.
Er zijn alleen wel een aantal factoren die het lastig maken:
- de leeftijd is van 4 tot 12 jaar,
- het maken ervan mag ongeveer 15 minuten duren
- het moet direct mee naar huis kunnen, dus we hebben geen lange droogtijd...
Wie heeft er misschien een idee van wat ik met ze kan gaan maken?
Alvast hartelijk bedankt.
Yvonne Buis


Het Tropenmuseum had twee jaar (of was het drie?) geleden een tentoonstelling over India. De kinderen hebben toen neus-plaatjes meegenomen, een typisch Indiaas sieraad. Door een kleine sticker te versieren en er evt. een steentje/kraaltje op te plakken heb je iets heel erg 'Indiaas'! (maar misschien duurt dit wel te kort en voor jongens is het minder leuk).
Indiase Olifant: Teken op grijs papier de contouren van een olifant. Deze kunnen de kinderen uitknippen en versieren op Indiase wijze, met een stoeltje en mooie deken erbovenop en pluimen op het olifantenhoofd.
Een stoer wapen maken van karton, met een versierd handvat.(ik dacht eerst aan een 'kris', maar dat is Indonesisch)
Een gouden armsieraad: Spuit een aantal wc-rolletjes goudkleurig. Knip deze in de lengte door en dan in de breedte in tweeŽn of vieren. Dit zijn de 'gouden armbanden' die de kinderen kunnen versieren met opplak-steentje etc.
Een leuk uitgangspunt, India, er zijn veel mogelijkheden! Ik denk ook aan dans (Bollywood) en eten, maar dat valt jammer genoeg niet onder knutselen. Veel plezier ermee.
groet, Marleen Hoogendam

Idee naar aanleiding van 'met kinderen creatief de wereld rond'
India is bekend om zijn inlegwerk van steentjes: versier een doosje met veelkleurige steentjes, kraaltjes of (nep)edelstenen en maak een imitatie van Indiaas inlegwerk.
Met mooi glimmend papier zijn ook edelstenen na te bootsen, er zijn ook diverse vormen van glimmend papier.
Glitter(lijm) erbij gebruiken en goud en zilverpapier. Zoek wat Indiase plaatjes van gebouwen en kleding voor de inspiratie.
Astrid van Leeuwen

Hoi ik heb een leuk idee! Namelijk een dromenvanger. Maar let erop. Als je iets simpels met de kinderen wilt knutselen over India binnen 15 minuten tijd! moet je zelf eerst ook nog veel voorbereiding doen. Maar nu de werkwijze: Je zorgt dat er een stevig ronde cirkel is uit karton. In de cirkel worden gaatjes gemaakt Om daar later het wol doorheen te spannen. Je laat de kinderen de cirkel versieren met stiften, veren enz. Door de gaatjes wordt wol heen gespannen net als een spinnenweb. Je kunt eventueel nog een kraaltjes rijgen. Aan de onderkant wordt de dromenvanger versiert met slierten. Je kunt er ook nog veren plakken! Dit is leuk om met de oudere kinderen te doen. Maar voor de jongste kan het ook maar dan moet je heel veel helpen. Voor hen is het leuk om de dromenhanger te versieren. Veel suc6!
Groetjes, Marijn

Hoi ik heb nog een idee! In India geven meisjes hun broer een rakhi armband bij een speciale gelegenheid en die brengt geluk. En laat staan dat dit ook een speciale gelegenheid is.
Je hebt een rond lapje stof nodig van 5 cm doorsnede. Je maakt twee openingen tegenover elkaar in het lapje. Dan knip je een bandje van 20 cm lang en 1 cm breed. Doe het bandje door de openingen. Versier het bandje en het rondje met allerlei materialen: kralen, veren, pailletten, glitters enz. Zo heb je een vrolijke armband die veel kleur geeft. Want tenslotte India is een kleurrijk land suc6
Groetjes marijn

Ansichtkaart met Sari
Je kent misschien wel die geborduurde kaarten van Spaanse flamencodanseressen.
Soortgelijke ansichtkaarten kun je zelf maken van mensen met kleurrijke Indiase kleding.
Als je googlet op 'Indiase kleding' vind je bijvoorbeeld < Deze links werken niet meer! >foto's van feestelijke sari's (en ook andere soorten Indiase kleding: ghaghra choli en salwar kameez).
Je kunt zo'n foto van tevoren uitprinten (of natekenen).
Deze foto kun je plakken op een stevig stuk papier of karton (briefkaartformaat).
Dan de buitenste vormen van ieder onderdeel van het kledingstuk natekenen, op gekleurd papier of op echte stof, en deze uitknippen. Vervolgens op de juiste plek op de afbeelding (foto, tekening) plakken (of nog mooier, als het stof is: borduren!).
Op de achterkant van het geheel wat lijntjes tekenen voor adres en postzegel, en je hebt een ansichtkaart!
Met vriendelijke groet,
Heleen

Maak een mandala. Het is eenvoudig en het komt uit India. Je kunt zelf een mandala maken.
Maak met een passer een ronde en versier hem vanbinnen. Maak er dan zoveel kopies van als nodig. De kinderen kunnen hem desnoods thuis nog een beetje verder afwerken.
Groetjes Laura
Op de website staan een aantal voorbeelden van Mandala's bij de kleurplaten

Ik bedenk me net dat je een grote plaat nodig hebt en vele groene, blauwe propjes en lijm. Ken je dat dunne vliegerpapier? Daar maak je propjes van in de kleuren die je nodig hebt. En laat ze maar een landschap maken van India. Zorg dat je diverse grote platen hebt als voorbeeld en laat ze maar uit proberen.
gr. Josette

Leuk is van een kleidobbelsteentje een wierookhoudertje maken, leuk versieren met kralen of glitterdingetjes. Wierookstokje erin.
Theelichthoudertje op dezelfde manier: theelichtje erin en gebruik zelf drogende klei.
Ik gebruik beide bij gastlessen over India.
Een houten tempeltje, met een , door de kinderen gemaakte Ganesh erin, ook van zelfdrogende klei en versieren met bloemenslinger.
Groetjes,
Margriet Noppeney

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 



spatje