Knutselclub

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 098
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Ik wil graag een knutselclub oprichten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Nou zou ik graag willen weten of iemand tips voor mij heeft om een club op te richten hoe en waar ik dit het beste aan kan pakken en hoe ze aan de materialen komen en wat ze ervoor vragen per keer en de hoe lang zo'n middag is, en uiteraard wat voor werkjes erin de smaak vallen bij de kinderen om te maken.
Creatieve groetjes, Katinka


Ik draai zelf ook zo'n club. In eerste deed ik dat bij mij in de huiskamer. Inmiddels hebben wij de garage verbouwd en daar een knutselruimte in gemaakt. Ik werk niet met afvalmaterialen, maar koop alles zelf. De kinderen betalen 5 euro voor een middag (van 14.00 tot 16.30 uur). Voor dit bedrag kun je een groepje draaien en met nieuw materiaal werken. Om alles ineens aan te schaffen, kost je kapitalen. Daarom wil ik je adviseren om eens te kijken of je van de school wat zou kunnen lenen op woensdagmiddag (scharen, kwasten end.). Je kunt natuurlijk ook starten met het werken met kurk, dopjes en dergelijk kosteloos materiaal en hiermee werkjes (schilderijtjes, dopdieren) maken. En dan langzaam opbouwen. Bekendheid kun je eraan geven door op school een briefje uit te laten delen aan de kinderen waarin staat wat ze bij je kunnen maken. Tevens kun je in dit briefje vragen aan ouders, of ze thuis nog materialen hebben liggen die niet meer gebruikt worden. Kinderen werken graag met wisselende materialen. Van lege theelichtkuipjes kun je heel mooi een theelichthouder maken, met rubberblad kan de fantasie uitgeleefd worden in een masker en een eigen placemat is natuurlijk ook altijd heel leuk. Deze werkjes kosten je niet meer dan een paar euro. Dus fijn om mee te starten. Ik wens je heel veel succes.
Erica

Op de camping waar ik deze zomer als animatiemedewerker heb gewerkt, gingen we iedere ochtend knutselen. We vroegen aan de kinderen een bijdrage van 50 cent, zodat we materialen konden kopen. De duur van zo'n knutselactiviteit was 2 uur, maar veel kinderen zijn eerder klaar hoor. We hadden altijd veel verschillende kleurplaten liggen, zodat de kinderen als 'klaaractiviteit' een kleurplaat konden maken.
Het oprichten van de club kun je het beste doen door een enthousiaste brief te schrijven en die via een basisschool uit de omgeving aan de kinderen geven. In die brief schrijf je dan wat de bedoeling is, wie de doelgroep is, hoeveel het per keer kost, hoe lang het duurt, waar ze zich kunnen opgeven etc.
Heb je al een ruimte waar je kunt gaan knutselen? Anders zou je dit eventueel ook in de brief erbij kunnen zetten: dat je nog op zoek bent naar ruimte en graag tips krijgt van anderen.
Hoe je aan materialen komt: je kunt de kinderen vragen wc-rolletjes, kurken, doppen, lucifersdoosjes, kastanjes, eikels etc. te sparen en mee te nemen. Dan heb je in ieder geval al een basis van kosteloos materiaal. Daarnaast is het belangrijk alvast wat kleurpotloden en eenvoudig wit en gekleurd papier aan te schaffen. Op internet kun je heel veel leuke maskers en kleurplaten vinden (natuurlijk ook op de site van wim, even via de zoekfunctie zoeken), het is handig als je die altijd in huis hebt. Verder zijn er voor de kleinsten hele leuke dingen te vinden om in te kleuren en uit te prikken. Uiteraard moet je dan ook prikpennen en prikmatjes aanschaffen. Misschien kun je via een basisschool materialen bestellen. Zij bestellen namelijk in heel grote hoeveelheden, waardoor ze wellicht korting kunnen krijgen waar jij misschien ook weer van mee kunt profiteren.
Werkjes die in de smaak vallen bij de kinderen ligt iets moeilijker: dit ligt met name aan de doelgroep: heb je vooral jongens of meisjes? hoe oud zijn de meeste kinderen uit de groep? Dit weet je nu natuurlijk nog niet. Je kunt met de kleinsten bijvoorbeeld kastanjepoppetjes maken, eikelvarkentjes (eikel = lijf, 4 pootjes van lucifersstokjes en van papier een krulstaartje). Ook kun je van herfstvruchten kettingen rijgen. Verder zou ik gewoon op internet eens gaan zoeken naar ideeën. Ook in knutselboeken in de bibliotheek kun je erg veel leuks vinden.
Heel veel succes met alles en heel veel plezier!!
Groetjes,
Petra

Ik heb zelf een vijftal jaar geleden een kinderclub opgericht in ons dorp voor die leeftijd. Wij hebben ons aangehaakt bij het jeugd en jongerenwerk van Stichting Welzijn in onze gemeente. Deze stichting ontvangt subsidie van de gemeente. Desgewenst leveren zij de professionele ondersteuning. We benaderen de kinderen middels een briefje die we via de school verspreiden. Dit briefje vermeldt het programma en data waarop de kinderen kunnen inschrijven zodat we weten hoeveel kinderen er komen. We hebben voor groep 2 en 3 1x per maand op vrijdagmiddag en voor groep 4 t/m 8 1x per maand op woensdagmiddag in een zogenaamd dorpshuis of buurthuis. De kinderen betalen 1,25 euro per keer en moeten dit ineens betalen voor het aantal keren dat men zich opgeeft. We houden club in oktober, november, december en januari en na de kerstvakantie krijgt men weer een briefje mee voor februari, maart, april en mei. Men hoeft zich dus niet ineens voor het hele schooljaar ineens op te geven maar dus in twee "trappen" We werken elke keer met een thema die we koppelen aan de periode van het jaar en maken elk jaar iets anders. We houden rekening met de schooltijden en knutselen twee uur op een middag en de kinderen krijgen dan ook nog ranja met iets lekkers.
De groep draait met vrijwilligers aangevuld met een verzoek op het genoemde briefje of ouders/verzorgers eventueel bereid zijn te helpen.
Voor groep 2/3 gaan we de volgende thema's gebruiken: oktober: herfst: we maken kabouters november: we maken iets voor ons werktafel: blikken met piraten erop december: kerst: we maken kerstkaarten en we mogen er ook één versturen januari: winter
Het is in vogelvlucht maar als je meer info wilt laat het me even weten.
Succes en groeten Marian

Ik heb een paar jaar club gedraaid voor kinderen van groep 1,2 en 3. Een anderhalf tot 2 uur kan je deze kinderen bezig houden daarna gaan ze graag wat anders doen. Wij begonnen altijd met een verhaaltje en naar aanleiding daarvan gingen we knutselen of verven. En we sloten af met een spelletje. Vaak aan het einde van het knutselen gingen we even liedjes zingen zodat de gene die klaar waren daar met mee konden doen en de andere hen werkje af konden maken.
Deze groep kinderen kan je niet zo lang met hetzelfde bezig houden en dus ook geen grote dingen mee doen. Je merkte goed het verschil van groep 1 en groep 3 kinderen. van bijvoorbeeld wc-rolletjes kan je muziekinstrumentjes maken en die dan gebruiken. Van hoeveel het moet kosten heb ik geen idee want het ging bij ons van de kerk uit.
Wil je nog wat weten dan moet je maar even mailen. Veel succes
Thea

Wij zijn een eigen stichting gestart, en ontvangen via de gemeente een subsidie. Wij zijn naar een notaris geweest, die ons gratis heeft geholpen, omdat we een stichting zijn. En van de gemeente kregen we de eerste inschrijving voor de kamer van koophandel vergoed.
Ik weet niet of jij daar de mogelijkheid voor hebt. Ik kan alleen vertellen hoe wij de dingen hier aanpakken.
Wij knutselen altijd in het dorpshuis. We geven op school papiertjes mee zodat ze weten dat het knutselmiddag is. Bij sommige activiteiten zoals halloween moeten ze de briefjes terug inleveren, zodat we weten hoeveel kinderen we kunnen verwachten. Dit word op school terug ingeleverd in een aangegeven blik die daar staat.
Wij knutselen meestal op woensdagmiddag van 2 tot 4, als we het langer doen zijn ze meestal al klaar en gaan ze lopen klieren. We kijken meestal hoeveel kinderen we ongeveer kunnen verwachten (dit zijn meestal aantallen tussen de 50 en 90), en anders verdelen we het in 2 groepen. 4 tot 7 jaar en 8 tot 12 jaar. Daarop passen we ook de knutselwerkjes aan.
We werken met een aantal vrijwilligers die ieder een tafel voor haar rekening neemt met verschillende soorten knutselwerkjes. Wij proberen de entree zo laag mogelijk te houden, en tot nu toe is dat nog altijd mogelijk, deels omdat we een subsidie krijgen en deels omdat we zoveel mogelijk proberen om kosteloos materialen te gebruiken.
De knutselspullen halen we overal vandaag, van gekregen spullen (knoopjes, wol, papier etc...) tot action, zeeman, maar ook op websites van hobbymaterialen als de kwast, opitec etc. Ook via marktplaats schaffen we regelmatig spullen aan.
Mede daardoor vragen wij meestal een entree van 1,50 tot 2 euro. Daarbij krijgen ze ook nog een bekertje limonadesiroop en een snoepje.
Hier vallen veel knutseldingen in de smaak. Wat we allemaal maken is verschillend. Wij werken momenteel nog veel in thema's zoals Kerst, Halloween, Pasen etc. Ook sieraden maken voor Moederdag bijvoorbeeld vinden ze erg leuk.
Ik hoop dat het duidelijk is, en dat je er wat aan hebt.
Groetjes Regina

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 



spatje





Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop