Kurken en Doppen

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 097
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Ik ben Hannie en heb een knutselclub op de woensdagmiddag met kids in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. IdeeŽn zijn er vaak zat maar mijn vraag is: We krijgen ontzettend veel spulletjes van de mensen om te verwerken, nu zijn wij nog in het bezit van ontzettend veel kurken en bierdoppen, maar vinden het moeilijk om daar iets leuks mee te doen. Met de kurken hebben we al dieren gemaakt. Dus vraag ik weet iemand iets leuks om met kurken en of doppen te maken?
Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet Hannie Toonen


Tips met kurken: laat dreumesen ermee stempelen en maak er zelf een schilderijlijst omheen !! Prachtig resultaat om zelf op te hangen of weg te geven.
Groeten van Monique

Voor de doppen: Neem een vierkant houten plankje. Leg de dopjes neer in een bepaald motief (ze hebben vaak verschillende kleuren). De dopjes die niet bij het motief horen leg je met de open kant naar boven neer, de andere voor het motief met de gekleurde kant naar boven. Dan vastzetten met een spijkertje in het midden of lijmen.
groeten Betsie

Kurken: Plak op een stukje hardboard - zo klein of groot als je wilt- een stuk spiegel. Omrand de spiegel met 1 of 2 randjes van kurk.
Succes verzekerd.
Bierdoppen: Plak de bierdoppen met de gladde kant op een stuk karton. Beschilder de binnenkant van de doppen en maak er een wandversiering of een spel van.( bv mens erger je niet ) een pion past nl goed in een bierdop.
Succes!
Ria

Als je veel stopjes hebt dan kan je daar een vliegengordijn van maken voor de deur. Ook nog een tip voor kurken, we hebben daar op school al meegewerkt om daar schijfjes mee te zagen met een cuttermes, wel in groep 7 en dan ze opplakken op een karton of plankje dan heb je een zelf gemaakt prikbord bijvoorbeeld voor vaderdag.
groetjes Gerda vanuit Stekene. Belgie.

Maak een kurken prikbord. Lijm ze op een plaat triplex: 3 in de lengte, 3 in de breedte en steeds maar wisselen.
Voor bierdoppen: Het is erg 'sixties' maar ze op een waslijn (de lengte van je deurhoogte) dubbel knijpen en er genoeg van maken om een vliegengordijn te maken. Het houdt inderdaad de vliegen buiten, is heel kleurrijk en maak nog geluid ook.
Nog een idee met doppen is verwerken in een figuur met foto's....
==
== Dit idee heb ik direct op de site gezet
== Zie: https://www.knutselidee.nl/kerst/doppenfiguur.htm
==
Nene

Met bierdoppen kun je leuke instrumentjes maken.
Nodig : doppen, stuk dik ijzerdraad een stukje hout, spijkers, een hamer en een tang.
Sla de doppen plat met een hamer, m.b.v.. een spijker een gat in de dop slaan. Aan het stuk ijzerdraad maak je een oogje m.b.v. de tang. Rijg de doppen aan het ijzerdraad. Maak aan het andere uiteinde ook een oogje en m.b.v.. een of 2 spijkers bevestig je het draad aan het stukje hout.
succes Ans Udw

Ik heb zelf ooit eens een poging gedaan om met bierdoppen een soort 'kralen ketting' te maken. Dit is best veel werk, maar ik denk dat als je de juiste gereedschappen hebt dit best eens goed zal lukken. Ik maakte in de boven en de onder kant van de bierdop een gaatje. (als je de bierdop voor je hebt met het plaatje naar je toe). Door de gaatjes doe je een ijzerdraadje zodat je met een kleine ruimte tussen de doppen, de doppen aan elkaar kunt bevestigen. Als je een aantal lange slingers hebt, kun je ze naast elkaar bevestigen aan een stok of plank. Dit kun je als gordijn voor een deur o.i.d. hangen. Dit geeft een kleurrijk effect als je verschillende doppen hebt. Je kunt ze bijvoorbeeld ook nog schilderen, of om een touw of ijzerdraad heen buigen. Pas op, het kan wel scherp zijn dus misschien meer iets voor wat oudere kinderen.
Succes!!
Groetjes Dianta

Kurken zijn te gebruiken om verf mee te stempelen op papier. Je zou bijvoorbeeld een afbeelding kunnen maken van een dier op een groot stuk behang en die zoals de Aboriginals doen, invullen met gekleurde stippen. Hiervoor zijn de kurken goed te gebruiken. 1 Kurk per kleur.
Je kunt de kleuren in elkaar over laten lopen door het grens gebied in te vullen met de twee aangrenzende kleuren. Je kunt bijvoorbeeld begin met een vlak met gele stippen, vervolgens de gele stippen afwisselen met rode (door elkaar) en dan overgaan naar uitsluitend rood. En dan weer een overgang maken naar een derde kleur, etc.
Natuurlijk kun je ook een potpourri van stippen maken, afhankelijk wat de kinderen leuk vinden. Mocht je een kleinere tekening willen maken dan kun je in plaats van kurken wattenstaafjes gebruiken.
Van bierdoppen kun je een belletjes rammelaar maken. Je maakt een gat in het midden van de dop en rijgt alle doppen aan een stevig stukje ijzerdraad. Je kunt het draad om een closetrol sluiten om een handvat te creŽren.
Je kunt doppen ook gebruiken om ogen te maken op dieren of gezichten. Je knutselt bijvoorbeeld een al dan niet bestaand dier van kartonnen verpakkingen, melkkartonnen, melkflessen, wc-rolletjes, papier en verf en plakt de doppen op de plek waar je de ogen wilt hebben.
Bij fantasie dieren en monsters kun je ze op willekeurige plekken plakken als enge, rare of grappige uitsteeksels. Je kunt de binnenkant van de doppen verven en/of er iets inplakken. Dit kun je verder aan de fantasie van de kinderen overlaten.
Met vriendelijke groet, Janet Brakel.

Maak er een leuke krans van met bloemen erbij of nep druiven.
groetjes Judith.

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje


Andere leuke knutselwerkjes