Lisdodden

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 169
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Heeft iemand ideeŽn voor mij, wat je eventueel van de Lisdodden (sigaren) kunt maken. Het verwerken in bloemstukken weet ik. Ze zijn er nu in overvloed, dus zonde om ze niet te gebruiken.
Bij voorbaat dank
Anny Wenting


Je kunt er fakkels van maken door ze in de petroleum te dompellen,maar dan ben ze wel kwijt en ik weet niet of dat de bedoeling is.
B.Vrieling

Je kunt de sigaren lospulken en het bruin gele spul gebruiken om op te plakken in een collage van natuurmaterialen.
Groeten Betsie

Wat ik op internet vind over de lisdodden is het onderstaande.
Eetbare delen van de grote lisdodde:
De witte binnenkant van de jonge scheuten is eetbaar, zelfs rauw.
Het stuifmeel van de lisdodde bloem is bruikbaar als meel (bloem) voor het bakken van een koek. Per bloem levert dat ongeveer een eetlepel meel op.
In het voorjaar kunnen de jonge knoppen gegeten worden als een soort asperges.
De wortelstokken zijn zeer zetmeelrijk en een bron van voedsel. De wortels kunnen geschild worden. Vervolgens kan men de vezels koken, bakken, drogen, vermalen tot meel of men kan er siroop van maken door ze langzaam droog te koken. Men kan de wortels na het schillen onder water scheuren en breken om het zetmeel eruit te halen. De wortels kan men eenvoudig bakken in een open vuur, waarbij de wortelbast als een soort bescherming dient tegen het vuur. Na tien tot twintig minuten kan men de wortels openscheuren en de zetmeelrijke vezels eruit halen; deze vezels zijn direct eetbaar. Per persoon heeft men vijftien tot twintig wortels nodig.
De zaden van de vrucht zijn eetbaar. Het bruine pluis van de vrucht van de grote lisdodde kan men door te branden verwijderen. Daarna kan men de zaden drogen of roosteren.
De grote lisdodde groeit op allerlei plaatsen. Het is onverstandig om planten uit vervuild water te eten omdat de plant vervuilingen uit het water wegzuivert en deze opslaat. Vermijd het eten van deze plant in het geval dat de smaak bitter, zuur of pittig is.
Gr.Feikje

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop