Natuurknutsels

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 131
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Ik wil met de kinderen wel eens iets knutselen waar de natuur bij komt kijken. Dus levende plantjes erbij. Maar ik kom niet verder als een mannetje met haar, maar dat vind ik niets.
Wie weet er iets anders om te maken?
Mvg Karin


Je zou eens kunnen denken aan het zaaien van plantjes, bijvoorbeeld een gemakkelijke groeier als waterkers. Laat de kinderen de potjes en bakjes waarin de plantjes moeten gaan groeien leuk versieren. Dit kan door verven, papier plakken, fimo klei enz te gebruiken. Ook hierbij kun je de kinderen aan de slag laten gaan met het thema 'natuur'. Het allerleukste komt wanneer de zaadjes uit gaan komen. Van dit knutselwerk heb je lang plezier!
Succes, Marjo

Een leuk knutselidee m.b.t. de natuur:
Maak gekleurd papier een leuke vlag. Plastificeer deze m.b.v. een lamineerapparaat. Bevestig aan een -planten-stokje. Vul een papieren zakje met bloemzaadjes naar keuze. (als je handig bent kun je zelf van b.v. Afrikaantjes die uitgebloeid zijn heel makkelijk zaad opvangen en dit het volgend jaar gebruiken = goedkoop) Bevestig dit zakje onder aan de vlag m.b.v. schilderstape.
Dit is b.v. een leuk Moederdag of Vaderdagcadeautje.
Gebruik:
Zoek een leuk plekje in tuin of op balkon. Plant de vlag (met het zakje) in de vochtige aarde. Regelmatig water geven. En zie daar er groeien bloemen rond je vlag. (en natuurlijk is het heel handig.....met zo'n vlag ze je precies waar de zaadjes geplant zijn! Het papieren zakje vergaat in de grond)
Groetjes,
Petra van Heugten.

Je kunt met tuinkers hele leuke dingen doen, bijvoorbeeld een letter uitknippen en die op natte watjes leggen en daaromheen zaadjes strooien. Dan blijft die letter uitgespaard en bij de rest komen er plantjes. Andersom is natuurlijk nog leuker :)
Of geef ze hun eigen vierkante meter in de tuin en laat ze daar bloemen planten wat ze maar willen. (dat is misschien niet echt knutselen)
Marlie

Ipv een mannetje kan je een soort (plat) egeltje kleien, en ipv de stekels groeien er plantjes.
veel succes!
Groetjes, Ivette

Eerst bloemen; bladeren; grassprietjes verzamelen en dan plat in bloemenpers of tussen kranten (tissues) onder een stapel boeken. Dan in gips of op papier plakken. Papier kan eerst of erna getekend/geschilderd of op een iets geschuurde, beschilderde wasmiddelenfles plakken.
Zand, schelpen, duingras in gips
Ketting/slinger maken van eikels, herfstbladeren, kastanjes.
Een mobiel maken met kleine bosjes van (op de kop hangende) goed drogende kleine bosjes bloemen (bloeiende grassen) zoals lavendel, siergras, hortensen roosjes.
Tijdelijk: goed af te sluiten (oud) aquarium: vullen met zand en mieren, of grond met wormen, pissebedden.
Genoeg ideetjes?
Nog heel veel variaties te bedenken hoor op deze ideetjes
veel plezier
Elsbeth

Op dit moment gaan de klaprozen bloeien, dus over enige tijd kan je de zaaddozen verzamelen.
Die kan je gebruiken om allerlei vormen van (droog)oase te bekleden. Je kunt de zaaddoosjes ook open maken en het (blauw/paarse) zaad als strooimiddel gebruiken (beplakken van doosjes, kaarten etc. Laat je fantasie werken)
Corrie van der Steen

U kunt een soort tuintje maken en daarin een huisje van een plastic bakje en dan kunnen de kinderen gras erin zaaien of een ander klein plantje.
Noek

Wat dacht je van een pot vullen met watten of keukenpapier. En dan tussen het glas en de watten of papier bonen stoppen. Bevochtig het vulmateriaal en zo kun je zien hoe de bonen ontkiemen en groeien. Daarna kun je ze over zetten in een pot of de volle grond.
Je kunt ook een doosje maken waar een dennenappel inpast. Die bestrooi je met zaadjes van waterkers of zoiets en die bevochtig je en zo maak je een dennenappelstruikje.
Succes
Groetjes Corine de Ruiter

Tuin kers in een eierschaal kweken
Tuinbonen laten uitkomen en plantjes kweken
Groetjes Madelon

Bonen laten kiemen (tussen natte plukjes watten) en dan in een potje planten:"IK HEB EEN BOONTJE VOOR JOU".
Kan thuis in volle grond geplant of in een grotere pot op terras. Kan ook met zonnebloemen, pompoen (maar die groeit tot bij de buren...)
Mimi

Zonnepitten planten, wie de grootste en mooiste heeft krijgt een klein prijsje.
Verder van kleine plastic bruine bloempotjes een mannetje maken.
Stenen uit de natuur beschilderen met verf.
En van zonnepitten kun je ook mooie kettingen maken.
Groetjes Mrsbarye

Hoewel het geen echte knutsel is, kan je wel minituintjes maken.
Je kunt een hele grote bak nemen en die vullen met zaadjes en kleine plantjes.
Ik heb een keer het volgende op school gedaan:
De kinderen in groepjes verdeelt. Elk groepje kreeg een bak met hydrokorrels en aarde. verder konden ze zelf kiezen hoe hun minituintje eruit zag. Ze moesten het zelf versieren. Als versierartikelen kan je kleine steentjes, veren, kleine potjes, vlindertjes, vogeltjes, dennenappels, enzovoort gebruiken. Je kunt misschien wel meer dingen verzinnen als je bij een tuincentrum gaat kijken. Ook al koop je niets, je doet wel ideeŽn op.
Met vriendelijke groet,
Ellen Nelemans

Voor hele jonge kinderen van 4 tot 6 jaar of zo, is het misschien erg leuk om te spetteren:
Pak een groot vel papier (wit). Leg daar verschillende bladeren op (van een kastanjeboom, vanwege de mooie vorm, maar ook een paar kleinere bladeren) en zorg dat ze los van elkaar liggen.
Pak een theezeefje en een tandenborstel en spetter er verf overheen. Elk blad in een andere kleur geeft een heel vrolijk effect. Aan het eind van het verfspetteren haal je alle bladeren weg en heb je een groot kunstwerk.
Zorg wel voor goede bescherming van de kleding.
Voor wat oudere kinderen is het waarschijnlijk leuk om een vogelhuisje te bouwen. Als je op internet zoekt op 'vogelhuisje bouwen' komen er diverse sites boven met bouwtekeningen.
Wil je liever iets doen met plantjes erbij? Dan kun je ook een dakpan pakken, die in een vrolijke kleur verven, en er een stuk of 3 kleine vetplantjes/ sempervivum op zetten.
Succes.
Natasja

Je zaait met de kinderen een leuk plantje, verpotten alles erbij. Je laat ze een aardewerken potje leuk opschilderen en klaar is je natuurwerkje en je hebt een aantal leuke lessen over natuur er automatisch bij.
groeten Betsie

Wat dacht je van een kijkdoos met dingen uit het bos die daar op de grond liggen of als een kijkdoos te moeilijk is alleen de diepe doos en deze als een collage schilderij gebruiken.
Of zelf een zaadje planten in een eigen geschilderd potje en dit laten groeien.
Groetjes ingrid

Je kunt bloemetjes drogen en daar iets moois met maken, bijv. plaktekening of een kaart.
succes Maartje j.

Wat dacht je van blaadjes van diverse planten en bomen en bloemetjes tussen boeken laten drogen, handigste om reclame materiaal te gebruiken en daartussen te leggen en er een zwaar boek op leggen. op een gegeven moment kun je die platgewalste blaadjes gebruiken voor knutselmateriaal.
gr. Josette

Wat heel leuk is om te doen met natuur materiaal en nog milieuvriendelijk ook is het bouwen van kabouterhuisjes of ook wel eens chinese tuintjes genaamd.
Je gaat op wandel in het bos of je zoekt ergens een grote boom uit met grote wortelspleten. Je verzamelt allerlei materiaal tijdens de wandeling of in de buurt van de boom zoals takjes, bladeren, stenen, mos, ...
Je plaatst deze materialen zo tegen de boom en in de wortelspleten zodat je een hutje bekomt waarin de kaboutertjes kunnen schuilen. Met keitjes en takjes kan je dan rondom ook een tuintje maken en deze opvullen met het mos en de takjes, eventueel een bankje en zo voort.
Gewoon je fantasie loslaten. en het komt vanzelf.
Groetjes, Tiny

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop