Zelf papier maken

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 017
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Hoe maak ik zelf papier?

Ik heb over het thema "papier" een hele uitgebreide les. Hierin staat ook een manier om papier te maken, zelfs met instructieblad met plaatjes.
Nodig: krant, warm water, koud water, garde/pollepel, zeef, 2 handdoeken, waslijn en wasknijpers.
Scheur een natte krant in kleine stukjes en doe deze in een bak. Doe er warm water bij. Roer alles tot het een brij is. Roer er koud water door. Neem een (platte) zeef en doe deze heel diep in de brij. Haal de zeef langzaam omhoog. Keer de zeef om op een theedoek. Wrijf over de zeef en haal hem van de doek. Doe er een theedoek over en ga persen (bijvoorbeeld door er op te gaan staan). Droog het papier aan de waslijn.
Ik heb het maken van papier nog nooit zelf uitgeprobeerd, dus ik weet zelf ook niet precies hoe het wordt. Het wordt in ieder geval niet het papier dat je in de winkel koopt, maar ik denk dat als je het goed perst, je dan een aardig resultaat hebt. En verder gaat het denk ik niet om de kwaliteit, maar om kinderen eens te laten ervaren hoe je het moet doen.
groetjes van Irma


Er zijn in de bieb genoeg boeken over papier te vinden en in sommige staat ook beschreven hoe je zelf papier maakt. Ik heb zelf het boek 'werken met papier' gekocht, bij een witte boekhandel FL.12,50, daarin staat het ook op bladzijde 124 en verder.
Maar het staat in verschillende boeken hoor!
Esther


Ik heb dat wel eens op school gedaan.
Je kon zo'n pakket krijgen bij de Papaver. Ik weet niet of je dat kent. Dat is een natuur park. In dat pakket zaten een soort zeven. Als je allemaal kranten snippers in een bak gooit samen met water, krijg je een soort pulp. (moet wel waterig zijn)
Dan duw je de 2 zeven in de bak (strak op elkaar). Je houd ze stevig vast en haalt ze er schuin weer uit. Dan heb je een laagje papier tussen de 2 zeven. Je legt voorzichtig het papiertje op een soort plastic. Dan moet het even drogen.(Hang het met een knijper aan een lijntje als het niet meer lekt) En als het gedroogd is heb je een papiertje. (niet helemaal recht, zitten een paar bobbels in) Dit kan je in verschillende kleuren doen door er een kleurtje bij te gooien.
Groetjes: Evelien Huisman.


Ik heb zelf papier gemaakt m.b.v. het boekje "Postpapier en kaarten van zelfgemaakt papier" geschreven door Roswitha Witten. Het papier is handgeschept, van pulp gemaakt van afvalpapier. Het schepraam wat je daar voor nodig hebt is gemakkelijk zelf te maken van wat latjes en horgaas. Succes !
Jolande Ruiter

De dikte van het papier ligt aan hoe veel je schept, en niet meteen aan hoe je het perst. Ik schep altijd papier door met een vlamverdeler ( een gaasje (rond, ook erg leuk) voor op het gasfornuis) in de emmer te scheppen. Als je er met een tweede op drukt kun je enigszins persen om het plat te krijgen. Schep je dik, krijg je karton, schep je dus kun je er doorheenkijken en alles ertussenin. even proberen gewoon. oh ja, en als je er wat wc-papier doorheen mengt bij de pulp wordt het resultaat minder brokkelig.
groeten
Ankie


Zelf heb ik ook wel eens handgeschept papier gemaakt. Als je papier maakt van afval papier, krijg je altijd een slechtere kwaliteit papier als het oorspronkelijke papier. Je kunt dus beter wat steviger papier gebruiken voor het scheppen.
Eerst week je dit papier in water, fijnmalen tot pulp met een blender, pulp wassen, daarna scheppen. De geschepte pulp 'leg' je op een stuk oude (hand)doek (iets groter dan formaat papier), die op een plankje (zelfde afmeting als doek) ligt. Dan weer een doek erop, dan weer papier, enz, enz. Op het bovenste doekje leg je weer een plankje, dat geheel klem je tussen 4 lijmklemmen. De dikte van het papier is niet afhankelijk van het persen, maar van de hoeveelheid pulp. Omdat het papier tussen handdoeken geperst wordt, is het dus niet glad. Misschien kan het ook tussen plastic, maar dat heb ik zelf nooit gedaan. Na het persen kun je het papier aan de lucht laten drogen.
Groetjes Jolande

Hoe vind je dit werkje?
Leuk - of - Meuk


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje


Andere leuke knutselwerkjes