Bloem van zakdoekjes

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 094
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Vroeger maakten we als kind wel eens bloemen (een soort van anjers) van papieren zakdoekjes. Maar ik heb geen idee meer hoe we dat deden. Weet iemand misschien hoe dat in zijn werk gaat? Ik wil er graag een stel maken om in een rozenboog te hangen.
Groetjes van Joke.


Je vouwt een zakdoekje uit.
Daarna vouw je hem in een harmonica om en om dubbel. Het uiteinde links en rechts scheur je eraf.
Een van die strookjes gebruik je om midden om je gevouwen zakdoekje te knopen. Dan heb je een soort vlinderstrik.
Een zakdoekje bestaat uit meerdere lagen. Die lagen ga je nu van elkaar af trekken. Je begint aan de buitenkant tot aan de knoop in het midden. Dat doe je met elke laag zowel links als rechts. Voeg het wat naar elkaar toe zodat je de knoop niet meer ziet.
En.......je roos is klaar.
Om hem nog mooier te maken kan je met een viltstift langs de randjes lijntjes trekken. Bij het losmaken gaan die lijntjes mooi door elkaar zitten.
Veel succes ermee.
groetjes,
Saleja

Je vouwt het papieren zakdoekje in tween en knipt de dichte kant dun af. Dan vouw je een harmonica ervan en bindt dit dicht met het afgeknipte stukje. Vervolgens ga je de laagjes lostrekken van elkaar.
groetjes Ellen de Koster

Ik herinner mij om het zakdoekje eerst te vouwen(zoals een accordeon of waaier) en dan in het midden samen te binden met een gescheurd randje van het zakdoekje (ook aan de andere kant een reepje afscheuren). Daarna de lagen n voor n naar het knoopje trekken. Eerst aan de ene kant van de knoop, dan aan de andere kant van de knoop. Zo krijg je precies een anjer!
Lisette Engelen

Je legt 2 (of eventueel meer) papieren zakdoekjes op elkaar. Niet precies met de punten op elkaar, maar juist zodat er een soort ster ontstaat. Leg de zakdoekjes met het middelpunt precies op de punt van je vinger en vouw/duw het met je andere hand (vanaf de bovenkant) om je vinger heen. Draai vervolgens het puntje wat dan is ontstaan strak aan.
Om het resultaat nog mooier te maken kun je ook de zakdoekjes van te voren rondknippen, een stel op elkaar leggen en herhaal vervolgens de handeling als hierboven beschreven.
Mariska Krebs

Ik heb een omschrijving van zo'n roosje.
Groetjes Cindy
Ik heb hem op internet gezet met de foto's
Bloem van zakdoek

Vouw op ongeveer 1 a 2 cm de rand om, draai het zakdoekje dan om en vouw de rand weer om en om tot je alles hebt gebruikt. Bind in het midden een draadje en pluis de zakdoekjes uit, zo heb je een anjer.
succes Nanda

De vraag over Anjers is niet moeilijk, je knipt een papieren zakdoekje doormidden, legt de helften op elkaar en vouw dit zig-zag op in het midden een touwtje erom heen binden en dan de laagjes voorzichtig van elkaar halen tot aan het midden. Zo ontstaat een mooie anjer, kleuren kan door de randjes in ecoline te houden of met een kwast erlangs te gaan.
Vriendelijke groeten,
Eef

Neem een papierenzakdoekje.
Eventueel de geperste randen eraf knippen en in de lengte richting zigzag vouwen.
In het midden een ijzerdraadje binden
Laat de uiteinde een beetje lang, deze kun je gebruiken om ze in de boog vast te zetten
Dan begint het prutswerkje, een voor een de laagjes van elkaar afprutsen en naar het midden vouwen zodat er een bloem ontstaat.
Je kunt ze heel goed kleuren met ecoline of andere wateroplosbare verf. Even in de kleur dopen
Veel plezier met maken
De eerste is lastig maar bij nummer 2 gaat het al wat makkelijker
In de achterhoek worden deze roosjes gemaakt om bij het huwelijk aan de buitenzijde het huis te versieren.
Groetjes Ingrid hobelman

Bloemetje van zakdoekje: neem een papieren zakdoekje, liefst 4 lagen, scheur het doormidden en rol het losjes op, mag ook taps toelopen. Draai dan het onderste gedeelte strak op (steeltje) en ga aan de bovenkant van buiten naar binnen de enkele laagjes voorzichtig lospeuteren en naar buiten trekken. Beetje in model duwen et voila: bloemetje!
Veel succes!
Groetjes van Astrid Jeremic
Foto te vinden op
Bloem van zakdoek (2)

Ach ja, vroeger deed ik dat ook en het resultaat was fantastisch leuk! Hier de beschrijving:
Neem een schaar, een papieren zakdoekje en leg een stukje garen klaar van bv. 40 cm. Vouw het zakdoekje open zodat je een vierkant krijgt. Vouw dit een keer dubbel zodat je een rechthoek krijgt. Knip er aan de dichte kant een smal reepje (de vouw) vanaf, van ca. 1/2 cm - dit kan je wegdoen.
Leg het dubbelgevouwen zakdoekje met de open geknipte vouw met de smalle kant naar je toe. Vouw wat je over hebt nu om en om als een harmonica, met vouwen van ca. 1 - 1 1/2 cm. Bindt er in het midden het stukje garen om, niet superstrak, maar wel dat de harmonicavouw in het midden goed blijft zitten.
Maak je wijsvinger lichtvochtig (likken) en begin in een hoek van het papieren zakdoekje voorzichtig het bovenste laagje van de onderste laagjes los te maken. Trek de bovenste laag, te beginnen bij de ene hoek en werk dan naar de andere hoek toe, voorzichtig naar het midden, tot het rechtop boven het stukje garen blijft staan.
Daarna met de tweede laag net zo, en met de derde laag, de vierde laag kun je er dan heel gemakkelijk onder tegenaan drukken, dat gaat dan bijna vanzelf.
Het draadje maakt dat je je anjer ergens aan kan hangen. Je kan in plaats van garen ook stevig ijzerdraad gebruiken zodat ze een steeltje krijgen, eventueel kun je dit omwikkelen met groen (crpe)papier of groene wol.
Vindt je wit op den duur saai, dan kun je na het maken met een stift licht over de bovenkant van de anjer gaan, voor een effect van witte anjers met een gekleurd randje aan de 'bloemblaadjes'.
Vriendelijke groeten en succes!
Marjan - Veendam

Anjers van papieren zakdoekjes maak je door het zakdoekje om en om, als een waaiertje te vouwen. Bind om het midden een ijzerdraadje of touwtje. Vouw daarna de verschillende lagen van het zakdoekje los, waardoor de bloem ontstaat. Je krijgt ook een leuk effect als je de randen van het zakdoekje eerst in de ecoline doopt, wel laten drogen voor je gaat vouwen!
groetjes ElmaRozen van crpepapier gemaakt. Zijn ze niet mooi? Ik heb ook workshops gegeven aan een paar vriendinnen. Was erg leuk om te doen.
Lita

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop