Rietjes gebruiken

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 102
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

We hebben nogal heel wat rietjes liggen. Van die soort, die je bij kleine pakjes limonade aantreft. Dus met zo'n knik erin.
Ik heb echter geen flauw idee om er iets mee te (kunnen) doen. Wie weet is het iets voor een school of zo. Ons dorps-schooltje bijv. Dan denk ik om ze te geven, maar er dan een artikeltje bij te doen, wat je er van kan maken. Dus zoek ik een idee(tje) in die richting.
met vriendelijke groeten
Chris Schults


Je kan op elk rietje een bloemetje plakken. Dat kan je doen om steeds 2 de zelfde bloemetjes te knippen en dan het rietje ertussen te doen. Dan kan je aan beide kanten van het bloemetje een nietje doen. Als je er heel veel maakt dan kan je ze in een vaas doen en ze bijv. aan school geven. Dan hebben de kinderen een bloemrietje. Want als ze de bloem dan een beetje naar beneden schuiven, kunnen ze er zo mee drinken!
Je kan ook een traktatie maken van rietjes
Tel alle leerlingen. Bijvoorbeeld 15 leerlingen. En je hebt bijvoorbeeld 90 rietjes.
Dan verdeel je de rietjes over de kinderen. Dan krijgt ieder kind 6 rietjes. Doe dan om elk pakje een elastiekje en maak op de computer een etiket. Bijvoorbeeld...
Omdat ik jarig ben, krijg je dit van mij.
Print dan 15x die etiketten. Ja kan er eventueel nog een plaatje bij doen! Maak dan gaatjes erin en doe ze met een touwtje om de rietjes heen. Verwijder dan de elastiekjes en klaar is je traktatie.
Groetjes Angela Willems 12 jaar

Je kan die rietjes in kleine stukjes knippen en ze gebruiken als kralen om er een ketting van te maken en dan b.v. ook nog een mooie gekleurde kraal er tussen doen. Dus om en om.......een stukje van het rietje een kraal dan weer een rietje en dan weer een kraal enz. enz.
Groetjes Feikje.

Ik heb pas voor kerst met rietjes een kerstster gemaakt.
Je hebt dan 3 rietjes nodig, het korte gedeelte stop je in het lange gedeelte, dan krijg je een 3hoek. Met nog 3 rietjes maak je dezelfde 3 hoek. Je beplakt het met aluminiumfolie, en plakt ze zo op elkaar dat je een ster krijgt.
Ik heb 2 van die sterren gemaakt, een strook papier ertussen en het om een glazen potje geniet.
Zag er erg leuk uit en de kinderen vonden het erg leuk om te doen (groep 5/6).
Met vriendelijke groet,
Marina Lamers

Je kunt van rietjes hele mooie poppetjes maken. Daarvoor ben je nodig:
8 rietjes
verschillende kleuren garen/wol
plakband
en een grote naald (haaknaald)
eventueel knopen of pailletten
Je plakt de 8 rietjes met plakband aan de onderkant vast (1 keer helemaal rond over de 8 rietjes), zodat de rietjes mooi naast elkaar liggen. Dan pak je een lang stuk garen naar gewenste kleur. Dan ga je als het ware weven om de rietjes heen. Dus overheen, onderdoor, overheen onderdoor etc. Ongeveer 1/3 van de rietjes doe je een ander kleurtje en op 2/3 weer een andere kleur.( de uiteinden van de touwtje knoop je aan elkaar vast en als je klaar bent met het weven, kun je de knoopjes er zo tussen stoppen zodat je ze niet meer ziet)
daarna plak je de bovenkant ook vast zoals je de onderkant ook vastgeplakt hebt. Dan pak je 8 lange touwtjes van 20 tot 30 cm. Die 8 touwtjes schuif je door 1 rietje. Dit doe je bij alle rietjes. Dan haal je de plakband er voorzichtig af en dan ga je de rietjes 1 voor 1 voorzichtig er uit schuiven. Dan maak je in de touwtjes, die in de rietjes zaten, aan de bovenkant en onderkant knopen zodat het geweefde niet meer uit kan zakken.
Als je dat allemaal hebt gedaan kun je het poppetje versieren met knopen, of pailletten etc. en je poppetje is af.
Succes.
Groetjes Yvonne

Rietjes: je kan er bijvoorbeeld bruggen mee laten bouwen. Ze in elkaar laten schuiven en/of aan elkaar laten plakken. Brug moet dan een bepaalde afstand kunnen overspannen. Geef er een paar plaatjes bij van verschillende types bruggen.
Met vriendelijke groet,
Maroesja

Laat de kinderen hun eigen hand en klein stukje pols overtrekken op karton. Vervolgens knip je de hand ietsje ruimer uit. De rietjes knip je in kleine stukjes zodat er drie kleine korte stukjes per vinger zijn en twee stukjes voor de duim.
Vervolgens 5 wat langere stukjes rietje knippen. Deze komen straks daaronder. Plak de 3 korte stukjes op elke vinger en de twee korte stukjes op de duim. Daarna de langere stukjes riet per vinger richting pols. Vervolgens touwtjes erdoor, met plakbandje bovenaan de vinger vastmaken. De uiteinden komen bij elkaar bij de pols. Je robothand is klaar.
groetje Marianne Sterk

Van rietjes kun je een heel leuk vliegergordijn maken. De stukjes moet je in lengten van ongeveer drie centimeter knippen. Je rijgt ze bijvoorbeeld aan lint wat ook door de bloemist bij bloemen wordt gebruikt. De bovenkant van de linten plak of spijker je tussen twee latjes waaraan je eventueel haakjes bevestig waaraan je het geheel kunt ophangen. Het resultaat is vast fleurig, licht van gewicht en bovenal belangrijk kinderen kunnen zich niet bezeren en wat ook belangrijk is dat de vliegen buiten blijven.

Veel succes en groeten van Marian

Het is niet een knutselideetje maar een tip wat je ook met rietjes kunt doen.
3D kaarten willen bij verzending per post nog wel eens beschadigen. Als je 2 buigrietjes op je 3D plaatje ligt om de randen van de kaart, dan is het iets beter beschermd tegen beschadiging.
Groetjes,
Evelyn de Vries.

Van rietjes kun je verschillende dingen maken, namelijk
* Een bloem. Gebruik de rietjes als steel.
* Ketting. Rijg er een touwtje door en klaar is kees.
* Je kunt de kinderen er ook verschillende dingen mee laten plakken. Knip de rietjes onder andere in stukjes en plak er bijvoorbeeld een sneeuwpop, slee, sjaal enz (thema winter) van. Laat de fantasie van de kinderen werken.
* Beplakken. Je kunt er verschillende dingen mee laten beplakken. Bijvoorbeeld een wc-rolletje.
Groeten, Sabine van Wamelen

Je kunt er voorjaarsbloemen van maken(of andere bloemen).
Een bloem tekenen en die uitknippen en die op bovenkant rietje plaatsen. Vervolgens er bladeren aanplakken en dan kun je het in een vaas zetten en dat staat vooral mooi omdat het een buigbaar rietje is.
Dit hebben de kinderen vorig jaar op school gemaakt (groep 1,2) vandaar dat ik op het idee kwam,
Groetjes Annet

Vroeger heb ik ooit eens in de klas een toren moeten maken van rietjes en plakband. Je mocht geen andere dingen gebruiken. We werden in groepjes verdeeld en moesten een toren van meer dan 1 of 1,5 meter maken waarop een colablikje meer dan 10 sec op moest kunnen blijven liggen. Als dat lukte mochten we de cola opdrinken. Wij deden het wel met rietjes zonder knik. Maar met knik zal het ook wel gaan denk ik.
Jasper

Met rietjes kun je leuke sieraden maken, in stukjes knippen en aanrijgen, wissel af met kralen.
Voor thema Afrika hebben wij kettingen gemaakt met de leerlingen en ook voor Moederdag kun je ze prima gebruiken.
Als steel voor een bloem zijn ze goed te gebruiken, wikkel crepepapier om de steel, maak een bloem rondom het uiteinde.
mogelijkheden genoeg
groeten Betsie

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop