Ruimtevaart en planeten

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 103
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright knutselidee.nl

Ik ben voor kinderen in de leeftijd 9 a 10 jaar op zoek naar uitdagende knutselideeën rondom het thema ruimtevaart, planeten, heelal. Wie heeft er leuke suggesties?
Groeten Esther van der Linden


Enkele ideetjes die je eventueel kunt gebruiken:
Een kijkdoos maken i.v.m. ruimtevaart (bv de ruimte zelf met planeten of waarom niet eens een andere planeet maken met de bijhorende bewoners?)
Een mobile met de verschillende planeten.
Klassikaal project: met kippengaas een raket maken, bekleven met papier-maché en dan beschilderen (heeft de school een eigen vlag of de stad waarin de school ligt: die moet dan zeker op de raket komen)
Tekenles: je bent pas geland op een vreemde planeet. Wat zie je dan? Wat zie je als je door een verrekijker kijkt?
Maaike

Geef een hele berg restmateriaal en laat de kinderen in groepjes hun eigen ruimteschip ontwerpen. Je zult verbaasd zijn van de resultaten!
Maak het melkwegstelsel na. Geef iedere kind de opdracht een bepaalde planeet te maken en maak van alles bij elkaar een groepswerkstuk.
Hoe zouden wij wonen op Mars? Laat de kinderen hun woonruimte daar inrichten. Bijvoorbeeld in zo'n kartonnen doos van de schoolmelk.
Anita Jongkind

Maak met behulp van papier-maché en wc rollen een poppetje. Oftewel twee wc-rollen als benen, keukenrol als borst/armen, en wat je nog meer voor creatiefs bedenkt. Geef het poppetje ook een hoofd (prop papier). Het wordt een erg leuke astronaut als je op het hoofd een 'wasbolletje' zet! Daarna verven in de gewenste kleuren/kleding en klaar is de astronaut.
Groetjes Marian van Klink

Neem een blik babyvoeding, geef kinderen allerlei attributen maar ook vooral aluminiumfolie of zilverpapier, laat ze een satelliet maken (heel actueel met alle mobieltjes en camera's), met oude elektronicaspullen geef je het een elektronisch uiterlijk, laat hun fantasie werken. Satéprikkers erbij geven.
groeten Betsie

Verf met de leerlingen een groot karton blauw.
Plak er zelfgemaakte sterren op in verschillende grootte.
Maak planeten door met krantenpapier een bol te rollen, deze helemaal omwinden met wol en dan met een touw bevestigen doorheen het karton, liefst op verschillende hoogte.
Als je voor elke planeet een andere kleur wol gebruikt krijg je een kleurrijk heelal.
Veel knutselplezier!
Myriam

Maak een leuk mobiel om op te hangen in de kamer met bijv. planeten, lichtgevende (in het donker) sterren en een raket.
groetjes Sandra

Op bijgaande website kun je zien hoe je een raket maakt die echt kan vliegen. Misschien nog wel wat hulp bij nodig voor negenjarige, maar het lijkt mij een heel gaaf ding als het lukt! Het is alleen wel in het Engels.
( website werkt niet meer en is dus verwijderd. )
Groeten,
Gonda van Rixoort.

Je kan van mislukte dvd's en cd's planeten maken en dan een mobiel ervan maken zodat het echt een hemellichaam wordt. Of het van karton uitknippen van planeten en dan een mobiel maken, ze kunnen ze dan inkleuren zoals een planeet er echt uitziet.
Groetjes Colinda

Twee jaar geleden heb ik in groep 7/8 een project 'ruimtevaart' gehouden. Zelf had ik een halve zon met een middellijn van 1 meter geknutseld (papier-maché op kippengaas) en die aan het plafond opgehangen. De kinderen hebben vervolgens zelf de overige planeten van ons zonnestelsel opgezocht op internet, de verhoudingen in middellijn bepaald, schaal bepaald en de planeten zelf gemaakt van papier-maché en geverfd. Ook de manen en ringen hebben ze erbij gemaakt.
Op een grote zwarte doek hebben we het zonnestelsel ook verbeeld, door de planeten uit stof te knippen en ze met naald en draad op het doek te bevestigen.
Met diverse kledingstukken en allerlei zelfgeknipte en in elkaar gezette materialen hebben de kinderen kostuums gemaakt om zelf in de ruimte te kunnen verblijven (ruimtepakken), maar ook verbeeldingen van ruimtewezens (met slurven op hun hoofd, uitsteeksels, bulten, zilverfolie).
Ook een geslaagd onderdeel was het zelf maken van het oppervlak van een planeet. Op een houten plankje of een stuk stevig karton werd gewerkt met zand, zout, papiersnippers, verpakkingsmateriaal, noppenplastic, klei, verf, zelfs water, lijm, papier, ijzerdraad, eigenlijk alles dat je maar kunt vinden in een schoolmagazijn.
Sjoerdt de Ruijter, Leiden.

Zelf heb ik een keer meegemaakt dat er grote zwarte vuilniszakken werden opengeknipt en aan het plafond werden gehangen. De kinderen mochten dan van geel papier sterren maken en er glitters overheen strooien. Je zou planeten kunnen maken van ballonnen met papier-maché of grote piepschuimbollen die je verft of met papier beplakt. Je hangt deze met een stevige, doorzichtige draad aan het plafond. Veel succes ermee!
Groeten, Adrianne

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van knutselidee.nl

 spatje