Thema herfst

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 123
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Ik heb een kleinschalige kinderopvang met kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar. Nou wil ik binnenkort gaan knutselen in het thema herfst. Voor de oudere kinderen is er genoeg te verzinnen en te vinden. Nu is mijn vraag of iemand leuke ideetjes heeft om te maken voor de kinderen van 1,5 tot 2,5 jaar, met het thema herfst.
Alvast bedankt!
Groetjes Daisy Elbahh-Willems


Laat ze buiten herfstmaterialen zoeken zoals blaadjes, mos, eikels, enzovoorts en maak er een mooie collage van of een kijkdoos.
Laat ze een spinnetje knutselen en versier het lokaal ermee. (dit kan al heel simpel door een rond vouwblaadje te pakken en zelf even reepjes te maken voor de pootjes). Wel zelf laten plakken want dan krijg je juist het verschil tussen de kinderen.
In de herfst heb je veel verschillende soorten materialen met reliëf. Laat ze dit onder een vel papier leggen en ga er met verf overheen.
Pak een groot vel en ga met vingerverf een boom maken, blaadjes fladderen over het veld naar beneden, enzovoorts.
Succes! Groetjes Andrea

Misschien vinden ze het leuk om in het bos bladeren te zoeken dan kunnen ze daar later een mooi knutselwerkje van maken,
Westra

Zoek eerst met de kinderen herfstblaadjes en rijg ze daarna aan ijzerdraad. Buig er vervolgens een kransje van en leuk het op met slierten van crêpepapier en sluit dan de krans.
Miek

Wij hebben op de peuterspeelzaal van 2 tot 3 jaar de kinderen appels laten inkleuren en daar een rups door heen laten lopen en blaadjes laten verven en die op een groot raam laten plakken van te voren hebben we een grote boom op het raam geschilderd.je kunt natuurlijk ook echte blaadjes gebruiken om op de boom te plakken
Veel knutsel plezier.
Gr. Mariska

Je kan heel leuk met die kinderen van 2 jaar bladeren zoeken en die aan elkaar rijgen met draad/wol
en daarna eventueel verven!?
Succes
Groetjes Mirjam

Je kan herfstbladeren rapen, laten drogen en ze dan laten beschilderen en op een ander blad laten duwen. Wel leuk om doen, maar je moet er natuurlijk wel bijblijven en een soms een beetje helpen.
Groetjes Darline

Ja, spatten met verf op bladeren die je eerst met ze gaat zoeken. Een herfsttafel maken van dingen uit de natuur. succes
H. Bosch

Misschien met ijzerdraad herfst bladeren gaan rijgen en die dan als een slinger maken.
Of je neemt een malletje van een blad en de binnenkant eruit halen en dan met vliegerpapier het opvullen als glas in lood.
Met vriendelijke groet,
Madelon Meijer

Hallo, Je zou met de kinderen naar het bos kunnen en ze bladeren , kastanjes, eikels enz laten rapen en er een mooie kijkdoos van maken. Of je laat een schoendoos schilderen of beplakken en maakt hier een mooie collage van.
Groetjes ingrid

Om met de kinderen toch iets leuks te kunnen maken kun je misschien per kind een leuke poster (A3-A4 formaat) maken. Dit doe je door een herfstachtige kleur papier te gebruiken en dan de kleuren verf rood, geel en bruin. De verf strijk je uit op de handen van de kinderen zodat deze vol zitten. Als je dat hebt gedaan doe je ze om de beurt met de verschillende kleuren op het blad drukken. Als decoratie zou je de kinderen er ook nog iets op kunnen laten schilderen of blaadjes op plakken die bij de herfst horen.
Groetjes Lianne Kersten

Misschien wel leuk: handjes in de bruine verf en daarmee kruinen van bomen stempelen op een stuk overschot van behangpapier. Schilder er nog stammen aan en hier en daar een gevonden of gedroogd blaadje in kleven. Herfstbos klaar! Je moet het natuurlijk wel zien zitten om met de kleintjes in de verf te duiken...
Veel succes!
Karolien van de Vyvere

Mijn zoontje kwam er mee uit het kinderdagverblijf vorig jaar toen hij twee was. Je knipt van een herfstkleurig, oranje in mijn geval, een cirkel uit. Diameter zo een 15cm. En die mochten de kinderen ook nog verven met groen en bruin. Daarna werden er herfstblaadjes van de bomen op geplakt. Die cirkel was dan de boomkruin. De stam hebben zij van een grote lege plakbandrol gemaakt, en dus bruin/groen geverfd. Toen daar twee knippen ingemaakt zodat je de cirkel erin kunt schuiven. En klaar is de herfstboom. Ik vond hem fantastisch!
Liefs Ellen

Plak de vorm van een blad (op een stevig papier kun je die zelf tekenen en uitknippen) met dubbelzijdig plakband op een stevig vel wit papier zodat het niet kan schuiven. Laat het kind dan met dikke kwast of spons in rood, geel, oranje en bruin tamponneren (niet heen en weer verven, maar 'stempelen'). Als de verf (bijna) opgedroogd is kun je het blad er voorzichtig af halen en je hebt een prachtig wit blad met mooie herfstkleuren op de achtergrond.
Iets meer werk: Je kunt ook het blad uitknippen/laten prikken en juist het blad laten tamponneren.Of er een kaart mee laten maken.
Marian Andeweg

Je kunt met 'spatten' met verf de afdruk van herfst blaadjes maken. Of een egeltje maken van klei en er takjes of tandenstokers indoen als stekels. Of poppetjes van kastanjes maken die ze dan ook kunnen verven. Ik weet niet of dit goed is voor die leeftijd, sorry als dat niet zo is
Marlie

Om met de kinderen toch iets leuks te kunnen maken kun je misschien per kind een boom tekenen met takken of gewoon van internet halen maar dan met de herfstachtige kleuren: rood, geel en bruin, er blaadjes op maken. Dit door middel van de vingertoppen van de kinderen in de verf te doen en deze op het blaadje te laten drukken. zo kun je bijv. aan de boom zelf maar een paar blaadjes laten hangen en op de grond de rest wat uit de boom is gevallen.
Groetjes Lianne Kersten

Laat de kinderen een herfstblad verven met herfstkleuren, maak een afdruk op papier.
Laat ze de handjes verven met herfst kleuren en laat ze lekker blaadjes maken op een groot vel.
Van zachte klei kun je mooie paddestoelen maken er is speciaal zachtere klei te koop bij de vakhandel (synthetisch).
groeten Betsie

Ik heb eens in de kleuterklas samen met de kindjes een voederkapstok ineengeknutseld. Helemaal niet moeilijk en makkelijk aan te passen aan de leeftijd van de kindjes. Je neemt een kapstok en wat nootjes of vetbolletjes. Gewoon dingen die je aan de vogeltjes kan geven. Je hangt alles met haakjes of ijzerdraadje of hoe dan ook vast aan de kapstok. Daarna hang je de kapstok in de boom.
Je kan ook gewoon voederplankjes maken. Je neemt hiervoor een stevig onderstuk (vb aluminium bordjes). Je laat de kindjes hier allerlei dingen opleggen en dan leg je dat buiten op een plaats die voor de vogeltjes makkelijk bereikbaar is.
Heel leuk is ook schilderen met blaadjes. Je gaat naar buiten en zoekt samen met de kindjes blaadjes en takjes. Laat alles goed drogen en schilder ze dan. Je kan ze afdrukken op een groot blad en je hebt een mooie tekening.
Natuurlijk moet je rekening houden met de mogelijkheden van de kindjes maar met wat begeleiding is het best te doen.
Groetjes en veel knutselplezier Patty

Zorg zelf voor een groot aantal herfstbladeren, teken een boom op een groot blad en laat de kinderen de herfstblaadjes erop plakken.
Teken het hoofd van een egel en beplak het lijfje met herfstbladeren.
Succes, Sandra

Leg een herfst blad onder een papier en laat hun met de zijkant van een (wasco)krijtje over het papier gaan zodat de nerf naar voren komt.
Ook kan je als ze met verf mogen spelen een blad er opleggen of even met een klein stukje plakband aan de achterzijde vastmaken( zodat je hem er ook weer makkelijk af kan halen)
En dan met een kwast over het blad laten gaan zodat er een herfst blad afdruk op het papier te zien komt.
Dus met kleine streken van het midden naar buiten het blad ( niet te ver natuurlijk dan zie je niets meer)
Laat ze met een veter bladeren aan elkaar rijgen.
Groetjes Monique

Met jonge kinderen kun je eerst bladeren verzamelen in de omgeving. Daarna laat je ze op een voorgeknipte boom de verzamelde bladeren plakken. Zo krijg je een herfstboom.
Knip en plak een stam van een boom, smeer je handen in met verf en druk ze boven op de stam als takken.
Groeten,
Sabine van Wamelen

Misschien is het een idee om met de kleine kinderen te verven. Knip een herfstblad uit en laat ze deze met de vingers verven. Of een paddestoel maken van papier en de kleintjes er met een vingertje witte verf op laten stippelen.
Groetjes Manja ten Haaf

Maak met bladeren een ketting door met naald en draad bladeren aan de draad te rijgen
Erica

Ideetjes voor kleinere kinderen:
* verf de handjes één voor één bruin. Maak één voor één een handafdruk op papier of raam, spreid de vingers. Zorg dat de handpalmen tegen elkaar komen. Dit zijn de (lege) takken van de boom. De stam kun je eronder zelf verven.Met de vingertoppen kun je vallende blaadjes maken.
Tip: als het winter wordt kun je met de vingertoppen en witte verf sneeuw maken en kan de boom blijven staan.
* Van een zwarte handschoen maak je eenvoudig een spin door er ogen op te naaien of te verven. Een kruis op de rug van de spin en je kan lekker griezelen.
* Verzamel allemaal herfst liedjes en versjes. Maak er een boek van. De dreumesen en peuters kunnen hun eigen boek versieren met bijvoorbeeld herfstblaadjes.
* Maak in plaats van een ballenbak een eikelbak/ kastanjebak/ balderbak etc. Laat kinderen er heerlijk in ravotten
* Maak samen appelmoes.
* Laat de kinderen verschillende soorten bladeren zoeken. Doe deze in een showtas. maak een leuke rand om de showtas zodat ook de gatjes weg vallen en je hebt een leuk doorzichtig herfstschilderij
groetjes Silvia

Voor de kleintjes denk ik dat ze kunnen maken een ketting van bladeren en armbandje van bladeren. Verder een schilderwerk, een grote boom tekenen op een groot vel papier en de peuters de bladeren laten verven en de stam van de boom, natuurlijk moet de leidster eerst een voorbeeld van de werkjes maken.
Ik hoop dat u dit idee leuk vindt.
Groetjes van Eudia

In de speelgoedwinkel kun je een raampje met een tandenborstel geloof ik kopen . Pak een blaadje of meerdere blaadjes plak die op een vel papier en laat ze met verf eromheen zeven/verven (spatten) net hoe je het noemen wil. Verf kun je in alle herfstkleuren laten gebruiken en het vorm van het blaadje is dan niet geschilderd als je het blad eraf haalt.
gr. Josette

Zoek buiten mooie grote herfstbladeren en laat ze ze verven met allerlei leuke kleurtjes.
Als ze droog zijn kun je er een leuke herfsttafel van maken met zelfgemaakte paddestoelen of gewoon een mooie slinger voor in de klas.
Wim Hommering

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop