Thema indianen

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 164
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Wij willen het thema indianen gaan doen op school. Maar wat kun je allemaal knutselen met dit thema. Wie heeft er nog leuke ideeen, ook makkelijke, om te maken.
Mvg Jolanda


Het is erg leuk om een totempaal te maken. Plak hiervoor twee wc-rolletjes aan elkaar met plakband. Knip vervolgens een rechthoek uit wit papier die precies rondom de wc-rolletjes past zodat deze helemaal bedekt zijn. De kinderen kunnen nu de rechthoek inkleuren/versieren. Uiteindelijk kun je met wat lijm het papier op de wc rolletjes plakken. Om het af te maken kun je dan nog twee vleugeltjes uit papier knippen en deze ook laten versieren. Deze kun je er aan de bovenkant tegenaan plakken. Om het makkelijk te maken, laat je de twee vleugeltjes dan aan elkaar zitten met een stuk ter breedte van het wc rolletje, zo kun je met 1 drupje lijm de vleugeltjes in een keer erop plakken. Gegarandeerd een succes!
Gr. L. Minnaard

Tipi tenten (indianententen) met 3 saté stokjes een rondje maken bekleden met stof.
Gebruik voor het groene gras: of karton of stof net wat voorhanden is
Zo je de tipi tent maakt, kun je ook in klein formaat de kookplaat maken. met rondom stenen, die kun je van klei maken, papier d.m.v. rechthoekige blokjes in elkaar te zetten i.p.v. kubussen.
Kijk desnoods bij de bieb, hoe je het exact moet maken, daar zullen ze wel voorbeelden hebben.
gr. Josette

Voor het thema Indianen kan je wigwams maken met vouwpapier en leuk versieren. Je kan een tooi maken met een papieren strook en veren van papier of echte veren.
Je kan totempalen maken van keukenrollen en die versieren. Als laatste suggestie kan je nog een dromenvanger maken met een ijzeren ring ,veertjes en draad. Bij ons op school is dit thema nu in het thematisch kenniscentrum en de knutselopdrachten zijn daar onderdeel van.
veel knutselplezier Marjolein

Je zou een pijl en boog kunnen knutselen van wat buigbare takken en een stuk touw eventueel grote schietschijven op papier erbij knutselen. Verder mag een indianentooi niet ontbreken natuurlijk. Deze kun je maken van karton (een brede band om het hoofd en op de juiste maat vast nieten) en daarna versieren met papieren of kartonnen veren (vorm van veren op gekleurd papier tekenen en uit laten knippen, daarna richting het midden schuin naar beneden in laten knippen) Je zou ook wilde dieren kunnen schilderen op oude kartonnen dozen en deze uitknippen en er een steuntje achter maken zodat ze blijven staan.
Oh ja, ik was de totempaal nog vergeten! Even op zoek naar een dode boom/stam in het bos of bij snoeiwerkzaamheden en in leuke vrolijke kleurtjes verven, sommige totempalen hebben allerlei gekke (masker) gezichtjes erop.
Groet, Tineke

Een tooi,(een band met veren), een totempaal(grote paal laten verven), een wigwam(stokken en stof) van oude overhemden een indianenjurk maken en laten beschilderen, maskers kleuren.
Kijk ook eens op de site van jufjanneke.nl
Bep

Je kunt heel leuk en heel simpel een indianentooi maken. Je pakt een strook en plakt met de kinderen de veren aan de strook vast. Dan kun je hem op maat maken door t passen bij het kind. Dit is wel een knutselwerkje voor de jongste kinderen. Succes en heel veel plezier.
Groetjes Marijn van Remmen

Zoek grote veren met elkaar en maak hoofdtooien, een bandje daar de veren op en vast zetten met en stukje elastiek
Groetjes Corrie deWaardt Woudenberg

Laat de kinderen allemaal een oud (wit) T-shirt van vader of moeder meebrengen.
Op school de onderste rand (met de naad) eraf knippen en bewaren, dan onderzijde ‘franjes’ inknippen.
De kinderen kunnen hun shirt daarna beschilderen (of stempelen) met plakkaatverf in allerlei vrolijke kleuren.
Als de shirts droog zijn, kunnen de kids deze aantrekken als indianen-tuniek met de afgeknipte rand als ceintuur.
Een bijpassende hoofdtooi is snel gemaakt van een reep stevig papier en een gekleurde veer.
succes!
Ria

Laat de kinderen een groot wit T-shirt meenemen en laat ze die versieren met indiaanse symbolen en tekeningen. Dan heb je meteen kleding voor een afsluiting met indianenspelletjes. Je kunt 2 hoofdstroken aan elkaar nieten en ertussen indianenveren nieten.
Zelf veren tekenen en uitknippen, of echte vogelveren verzamelen, of kopen, bij Action verkopen ze vogelveertjes in een doosje of plastic rond bakje.
Voor oudere kinderen: geef ze een stuk rond hout(berkenstammetje of zo) en laat ze een totempaal maken, uitsnijden of opschilderen. Maak van papier een trechtervorm, schuine kant afknippen en versier met indianenmotieven.
Een tipi heb je dan gemaakt. Kan ook van een stukje laken, verstevigen met sateprikkers.
Maak van een keukenrol een vredespijp, watten als rook uit de pijp laten komen.
Je kunt ze een regendans laten bedenken.
Spel: schieten met pijl en boog
Blazen door een holle pijp met propjes papier
Jachtspelletjes.
Veel plezier
Betsie Dogger

Je kan beginnen met voor de kinderen vlechten te maken in wol.
Deze kan je vastzetten op een badmuts of een brede elastiek. Daarna steek je er een pluim in.
Je kan ook een dromenvanger maken.
Een indianentent ( wigwam ) is ook altijd leuk. Wij hebben er ooit een gemaakt met oude dekens en borstelstelen.
Hierbij neem je 5 of 6 borstelstelen die je samenhoud met een kleine ring. In iedere borstelsteel breng je op 20 cm een oogvijs aan. Door die oogvijs laat je die ring Nu kan je die stelen open zetten
Je legt er de dekens zo op of je kan ze versnijden in driehoeken zodat ze een blijvend tent hebt. Hier kan je naar hartelust op naaien of schilderen.
Ook zeer korte sokjes kan je 2 linten vastmaken zodat men die kan kruisend binden tot aan de knie.
Voor de kledij heb ik gebruik gemaakt van voederzakken ( bruine laag )
Hier had ik voor de jongens broeken en vestjes mee gemaakt.
Voor een broek was een zak in de lengte in 2 geknipt, voor het sprietje had ik er een vierkantje van 10 bij 10 ingezet.
De naden waren gedicht met oude cadeaulintjes, gaatjes waren gemaakt met een perforator
Hun vestje was een zak die aan de onderkant gedeeltelijk was opengesneden voor hun hoofd door te kunnen, op de zijkanten was er een opening.
Wat je van de zak afsnijd kan je in 2 doen voor de mouwen.
Deze worden zoals de broek samengenaaid.
Voor meisjes was het een kleedje uit hetzelfde materiaal maar wel veel langer.
Je kan ook ieder kind een doos laten versieren om een totem te maken. ( 4 zijden ) of elk kind een zijde
Hierbij kunnen ze kleven, kleuren , verven ....
Onderaan plaats je de grootste doos en je kleeft ze op elkaar.
Bovenaan plaats je dan een spandoek of een ander versiersel.
veel succes.
Marleen

Hier wat ideeën op vraag 3: indianenknutsels
- Voor een hoofdtooi snijd je golfkarton in zo lange stroken, dat ze om de hoofden van de kinderen passen. In de gaatjes/ gleufjes die je krijgt stop je veren, die je natuurlijk met de kinderen samen hebt gezocht. Bij elkaar nieten en klaar
- Je kan takjes met touw aan elkaar knopen, zodat je een vlot krijgt. Takjes moeten gelijke lengte hebben en als je dan nog indiaantjes maakt van kurken, kunnen die op de vlotjes drijven
- Van platte stenen kan je mooie sierraden maken. Mooi beschilderen, een gat boren en met een (leren) veter om je nek knopen
- Dromenvangers maken- er zijn veel sites als je even googled, ook heel makkelijke
- Amuletten van strijkkralen
- Met een paar stokken en een deken heb je snel een indianentent, met takjes en een doekje heb je dat in het klein, voor de indiaan van het vlot
Ik kan nog wel door gaan, maar er komt vast nog meer binnen.
Groetjes Petra

Wij hebben dit thema ook gedaan op de BSO. We hebben met de kinderen indianen tooien gemaakt. Je knipt een strook papier een maakt die passend om het hoofd van het kind. Deze strook kunnen ze versieren met allerlei dingen (nep edelstenen, plakplaatjes, tekeningen, enz) Op de tooi niet je gekleurde veren. Aan de tooi hang je touwtjes met gekleurde kralen.
In de zandbak hadden we een vuurkorf neer gezet (kampvuur). Daar hebben we marshmallows boven geroosterd.
We hebben sieraden gemaakt van grote gekleurde kralen.
Ook hebben we de kinderen gesminkt als indianen en daarna stoelendans gedaan met indianen dansjes.
Van lege dozen hebben we een totempaal gemaakt, deze is versierd door de kinderen met allerlei indianen symbolen.
Met de oudere kinderen hebben we dromenvangers gemaakt.
Hoop dat je hier wat aan hebt.
Groetjes, Marijke

Mijn zoontje heeft pas in groep 2 ook over indianen gewerkt. Hij maakte o.a. een tooi en tipi natuurlijk, maar ook een vredespijp van een geverfde houten stok met een potje van vitamines of Yakult eraan. Ook een kano van een in de lengte doorgeknipte keukenrol waarvan de uiteinden met een nietje naar elkaar werden getrokken. Daarna versieren. Verder een dromenvanger.
Zie de werkjes op fotos op de website: Indianen knutsels
Groeten van mw. C.J. van Moolenbroek

Een Totempaal
Benodigdheden: Een boomstam, levende boom of wat dozen die je kan opstapelen. Allerlei dingen om de totempaal te versieren, zie omschrijving.
Een totempaal is heel leuk om te maken! Je kan het helemaal versieren zoals jij wilt, je moet wel een paar stappen volgen, en dan heb je zo je eigen coole totempaal! Vroeger waren er in Noord-Amerika indianen, en daar stonden totempalen!
Als je ook een indiaan wilt worden, maak dan met plezier een superleuke totempaal!
Als eerste zoek je een boomstam, een levende boom of neem wat dozen die je stapelt. Nou heb je al het eerste gedaan. Maar dit is het leukst; de totempaal versieren! Weet je niet hoe je je totempaal leuk kan versieren? Dit zijn een paar tips: Je kan de totempaal en met klei, papiermaché, kralen, kurk, kartonnen kokers, gekleurd papier, plastic tandenstokertjes enz.
En om je totempaal af te maken, moet je de totempaal nog beschilderen met hele felle kleuren, zo valt je totempaal op!
Groetjes,
Ramin

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje


Andere leuke knutselwerkjes