Anders Trakteren

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 107
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

In september verjaard ons zoontje en wordt dan 3, nu is het de gewoonte dat er dan getrakteerd word. Op school is men niet te vinden voor snoepjes en allerlei andere zoetigheden als traktatie, weten jullie soms iets? Een traktatie met fruit? Een fruitegel is al gedaan dus dat is niet origineel meer.
Iemand een idee als traktatie of om iets te knutselen als kleine geschenkjes?
Bedankt alvast voor jullie reacties.
Wendy


Wat dacht je van:
- blokjes kaas met een vlaggetje erin, of
- van die kleine zakjes chips, of
- cocktailworstjes, of
- appels, eerst oppoetsen zodat ze gaan glimmen en dan verpakken in kleurig sitspapier met een krullintje erom heen?
Hoe meer tijd je ervoor hebt, hoe groter de mogelijkheden.
- Ik had ooit een zak met restjes wol en breikatoen gekregen in alle kleuren, dat jaar heb ik voor elk kind een knikkerzakje gehaakt, allemaal verschillende, en nog een paar extra zodat er ook voor het laatste kind nog wat te kiezen viel. In de knikkerzakjes mandarijntjes of appeltjes of doosjes rozijnen.
- Ook heb ik eens voor elk kind een stekje van mijn eigen Kaapse viooltjes gekweekt. Een beetje potaarde in zo'n plastic toetjes-schaaltje, het steeltje van een blaadje van een Kaaps viooltje in de potgrond stoppen tot waar het blaadje begint, daar ontstaat een nieuw plantje uit. Duurt wel ongeveer een week of zes. Dan zitten er nog geen bloemetjes in, die komen pas later. Af en toe de jonge plantjes een beetje water geven, niet op het blad. Voor het uitdelen voorzichtig een papieren parasolletje erbij zetten, zodat het er feestelijk uitziet.
- Ook heb ik wel eens heel veel kleine spulletjes verzameld en ingepakt en met krantenproppen in een mand een grabbelton gemaakt.
Groetjes, Dimf

Een blokje kaas met daarop een stukje ananas of een partje mandarijn. Zet daarin een Nederlands vlaggetje en het feest is compleet.
Groetjes Riek.

Wendy vraagt welke traktatie ze in september voor haar zoontje kan maken? Waarom niet de muis traktatie die in Wim's knutselidee staat. Doe er een stukje kaas/worst in. Succes verzekerd.
Groetjes, Bep Nijssen.

- Een sate prikker met 3 druiven en 3 aardbeien en daar bovenop met geel kaartenkarton,vloeipapier en zwart wit papier een bij geknutseld
- een sinasappel of mandarijn met een bril erop geknutseld/of een klok als horloge
- een appel/mandarijn/sinasappel of een broodje met daarom heen van golfpapier een eentje geknutseld
- pakje sap met daarom heen een indiaan geknutseld
- sinasappel/mandarijn/appel met een indianentooi
Monique Rijkers

Ik maak zelf bij feestjes een krokodil van komkommer met gezonde hapjes erop. Je snijdt in de komkommer horizontaal voor de bek en je laat hem openstaan door er tandenstokertjes in te steken. Geef hem oogjes (gekochte of zelf gemaakt - bijvoorbeeld met een kerstomaatje) en bovenop steek je allemaal lekkere hapjes naar keuze (fruit - opgerold vleesje - enz ... )
Anja

Ik heb op mijn stage verschillende dingen gezien waar kinderen op hebben getrakteerd. Een aantal voorbeelden zijn:
Fruit op een stokje met een lieveheersbeestje boven aan het stokje.
Een krokodil gemaakt met kaas, worst enz.
Danoontje, die was helemaal versierd.
Groetjes Sandra

Maak met karton 2 dezelfde dieren of een auto en plak er een doosje rozijnen tussen. Een succes.
Arja van duin

Wat ook heel leuk is om te trakteren en te maken is een grabbelton/doos.
Zoek een groot blik of een kartonnen doos die je beplakt zodat niemand iets kan zien. Pak alle stukken fruit eventueel apart in en stop ze in de pot/doos en laat de kinderen grabbelen.
groetjes Anita

Hierbij een leuk idee van een vriendin van mij waar ook geen snoep mag worden uitgedeeld op school
Ze had een plastic wit soepbakje gepakt daar op de bodem een gat in gemaakt ter grote van een stuiterbal. Deze bal was dan de neus van de zon. Het soepbakje dan op de kop zetten en allemaal van leuke kleurtjes zonnestralen maken, geel, oranje en rood bijvoorbeeld.
Dan teken je boven de stuiterbalneus oogjes en een mond en in het bakje doe je dan bijvoorbeeld melkkoekjes of een appel of iets anders. Ziet er erg leuk uit !!! Heel vrolijk en niet moeilijk te maken !
Succes
Groetjes
Chantal Meyer

Neem een paar simpele kleurplaten, en maak er een kleurboekje van. Met nietjes of met 2 geperforeerde gaatjes met een lintje. Maak de kaft van iets dikker papier, waar je bv. 'n foto van jouw kind en een leuke tekst zet. (bv. ik ben Bart en wordt 3 jaar). Geef er 1 of 2 kleurpotloden bij. Je hebt dan een leuke doe-traktatie die niet veel geld kost.
Succes verzekert.
Groetjes Ans

Maak eens van kaas en worst verschillende vormpjes (die vormpjes kun je gewoon kopen en zijn niet duur), zoals bv hartjes of rondjes. Zet er een uitje en een klein vlaggetje op en je hebt een leuke, gezonde traktatie.
Groetjes van Mary

Maak van een eierkoek een schildpad. Koop een zak met kleine eierkoeken en een vel groen karton. Teken een kop, staart en 2 poten op het karton en maak inkepingen in de eierkoek en steek daar de kop staart en poten in
P.C. Vlasblom

Maak van stevig karton een poppetje, zonder armen of benen (dus een soort barbapappa), grootte ca 15 cm.
Maak onderin het lijf 2 ronde gaten, waar kindervingertjes door kunnen. Versier het poppetje, met alles wat je maar verzinnen kunt, gebruik ook allerlei kleuren karton. (Zo krijg je allemaal andere traktaties.) Plak achter het poppetjes een doosje rozijntjes. Als ze dat hebben opgegeten, blijft het popje over. Door je vingers in de gaatjes te steken, kan het popje 'lopen'.
Succes
Corrie van der Steen

Ik kreeg deze week op mijn school (ik ben leerkracht in groep 6) een potlood met een gum als traktatie. Als ik me niet vergis heeft de Hema een paar uitdeelcadeautjes. Om dat cadeautje heen zou je dan nog wat kunnen knutselen om het origineel te maken. Maak bijvoorbeeld een grote egel, met alle potloden als stekels. Of maak een zeilbootjes met het potlood als mast.
Succes
Esther

- Van een banaan kun je een tekkel maken. Van geel papier maak je de pootjes en het snuitje.
- Een stukje kaas als bootje met een plakje komkommer als zeil.
- Een treintje/autootje van kaas en worst met bijvoorbeeld plakjes augurk als wieltjes.
- Een mandarijn of appel versieren als clowntje of Chineesje. Je tekent het gezichtje en van papier maak je een hoedje (je kunt daarvoor ook een parasolletje gebruiken)
- Een rups van witte druiven aan een sateprikker. Voor het hoofd gebruik je bijvoorbeeld een komkommer.
Succes, groetjes Cathelijne

Misschien kan je als traktatie een komkommerkrokodil maken (of enkele). Deze kan je dan volprikken met satéstokjes. Ik heb dit in de klas gedaan en de kinderen vonden het geweldig.
Benodigdheden:
-1 komkommer
-2 zilveruitjes
-enkele minitomaatjes
-miniworstjes
-een blok kaas van ongeveer 1 cm dik
-druiven
-cocktailprikkers
-mesjes
-snijplankjes
Stap 1: voorbereiding
a) Snijd over de hele lengte van de komkommer een dunne plak af zodat de krokodil goed blijft liggen.
b) Maak een inkeping van ongeveer 4 cm voor de muil van de krokodil.
Stap 2: de kop van de krokodil
a) Breek een cocktailprikker in tweeën en steek deze tussen de twee helften van de komkommer. Dit zijn de tanden.
b) Snijd een minitomaat in vieren, verwijder de pitjes en maak in één partje een inkeping. Dat is de sissende tong.
c) De zilveruitjes prik je vast met een halve cocktailprikker. Dit zijn de bolle ogen.
Stap 3: voorbereiding van het maken van de hapjes.
a) Snijd de kaas in blokjes.
b) Snijd de worst in stukjes.
Veel succes!
Groetjes, Silvie

Heb ooit zelf een idee gebruikt wat op de site staat. Bij speciale gelegenheden, verjaardagen staat inpakken en... Hier staat uitgelegd hoe je een doosje kunt inpakken als potlood of muisje. Ik heb doosjes met rozijntjes (gezond) ingepakt als muisjes. De kinderen vonden dit erg leuk.
Groetjes Ilze
==
== Zie inpakken en . . .
==

Van een banaan is heel makkelijk een bootje te maken. Je prikt er een saté prikker in. Aan de prikker bevestig je een driehoek van gekleurd karton dit is het zeil. Op het zeil kan je eventueel iets leuks schrijven of tekeningen/knutselen.
Ook is het een idee om stukjes kaas, worst, cocktailworstjes etc. op satéprikkers te steken. Deze opgemaakte satéprikkers steek je in een halve bol (of een halve meloen) en je maakt er een egel van. Weer eens iets anders dan fruit. Een soort shaslick maar dan anders.
Uit een boekje heb ik het idee: Slak met een mandarijntje. Maak van gekleurd karton een (naakt)slak (vrij langwerpig). Het mandarijntje dient als slakkenhuis. Vouw het hoofd van de slak omhoog en teken er ogen op. Plak het mandarijntje achter het hoofd, op de buik van de slak (als een soort slakkenhuis). Vouw vervolgens de staart van de slak iets omhoog en plak vast aan het mandarijntje.
Succes!
Groeten, Margreet

Leuke traktatie geschenkjes:
Van een doosje rozijntjes een poppetje maken. Armen en benen kun je maken van trapjes en dan op het doosje een leuk hoedje plakken. Het doosje rozijntjes is dan het hoofdje van het poppetje. Dit mannetje kun je dan op een banaan vastmaken en van de banaan maak je dan een zeilbootje door de zeilen aan een sateprikker te plakken en deze in de banaan te prikken.
Groetjes Bianca Houben

Vingerpoppetjes aan een trektouwtje. Je neemt een schoenendoos. In het deksel maak je een rechthoek. En bovenop maak je inkepingen. Hier lopen de touwtjes door zodat het niet in de knoop komt. Dit deksel maak je vast aan de doos zodat het deksel er tegenaan staat. De vingerpoppetjes maak je vast aan een touwtje en leidt het door de inkeping naar de voorkant van de doos.
De doos versier je natuurlijk. Ieder kind mocht aan een touwtje trekken en kreeg zo zijn/haar traktatie. Deze traktatie heeft als groot voordeel dat je hem van te voren kan klaarmaken.
Succes ermee.
Erica

==
== Zie ook: Thema Trakteren op de website
==

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop