Bewoners verzorgingshuis knutselen

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 178-1
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Wie kan me helpen aan leuke ideeen om iets te maken met bewoners uit een verzorgingshuis?
De bewoners moeten wel geholpen worden dus het mag niet te ingewikkeld zijn.
Bedankt alvast
Coby


Je kunt lapjes stof knippen van 3 x 3 met een kartelschaar. Deze prik je in een piepschuimvorm. Hier kun je de paastakken mee aankleden. Kerstballen maken. Maar eigenlijk is alles mogelijk en niet moeilijk.
Groetjes ingrid

Ik heb zopas nog een paar foto's gezien van bejaarden die een heel groot schilderij hebben gemaakt (drie-luik), met behulp van verschillende begeleiders. Verschillende kleuren nogal lopende verf, en de bejaarden die in rolstoel zitten, kunnen eerst met penseel druppels laten vallen op het doek. Naar eigen goeddunken. Dan de meer fittere bejaarden.
De doelgroep was tussen de 80 en 100 jaar!
Er waren bejaarden die al maanden niet meer opgestaan waren uit hun rolstoel, maar die de ganse omtrek te voet hebben afgelegd. Het was het gesprek van de maand in het rustoord.
Dit alles naar aanleiding van een nieuw tehuis voor de bejaarden. Er werd 3 maal zo'n drieluik gemaakt, om op elk verdiep te hangen. De bejaarden waren heel fier op hun eigen werk.
Grtjs,
Nadine

Je kunt een krans(je) maken.
Omwikkel een kleine krans met effen stof ( die niet rafelt). Laat de bewoners allemaal kleine bolletjes wol opwinden, eventueel 2 personen samen. Plak ze op een gedeelte van de krans, lint eraan en ophangen maar
Corrie

Van oud karton kun je weer een doos maken. De doos kun je in elke willekeurige maat maken. Twee kanten moeten even groot zijn en tegenover elkaar staan. De andere twee moeten een halve centimeter groter zijn. De bodem moet een halve centimeter aan twee niet tegenover elkaar liggende zijden groet zijn. Nu kun je de onderkant in elkaar plakken met behulp van afplakkend dat een schilder ook gebruikt.
Je kunt zo ook een deksel maken. Deze moet ook groter zijn omdat de deksel er wel goed moet afsluiten maar moet niet klemmen. De deksel zet je op dezelfde wijze in elkaar als de onderkant.
Nu is de basis klaar. Je kunt deze gaan beplakken met handgeschept papier maar ook met zijdepapier. Beide papiersoorten kunnen gescheurd worden en geeft een mooi effect. Als de doos helemaal beplakt is, kun je deze nog oppimpen met allerlei plaatjes zoals bloemen.
Als de doos klaar is hebben de bewoners een leuke doos waarin ze hun persoonlijke spulletjes in kunnen bewaren. Veel succes
Marian Weishaupt

Misschien kun je samen een collage maken van leuke oude lapjes en als het resultaat mooi geworden is inlijsten en in de woonkamer ophangen. Dan kan iedereen er van genieten.
Groetjes Judith

Ook ik knutsel met bejaarden en dat is af en toe best wel lastig om een leuk idee te krijgen en welke ook nog uitvoerbaar is. De leeftijd categorie van mijn groep ligt tussen de 80 en 95 jaar.
Ik maak met hen tegen de diverse feestdagen – Kerstmis, Pasen, Valentijn of Moederdag – een doosje van gekleurd etalagekarton, deze teken ik wel thuis uit, diverse modellen zijn op internet uit te printen, de deelnemers moeten deze dan uitknippen en daarna laat ik ze versieren met een sticker of zoiets.
Wanneer deze zijn uitgeknipt moeten ze de vouwlijnen eerst rillen en dan pas vouwen en al naar gelang welke feestdag er aankomt, doe ik er of een lichtje op batterij, 2 chocolaatjes o.i.d. in, dit wordt enorm op prijs gesteld.
Of bloemen maken van servetten, dat is in deze groep ook altijd een succes.
Het allerleukste is – en daarmee kan je nu al gaan beginnen – het maken van een alternatieve kerststal.
De deelnemers kunnen uit tijdschriften diverse foto’s uitknippen, op etalagekarton plakken en dan in de “kerststal” neerzetten.
Afgelopen jaar was dat een succes, eerst met het maken en daarna is de kerststal geplaatst in de ruimte waar de dagbesteding plaats vindt.
Een mooie bloem maken van een aantal waxine-cups, dat staat ieder jaar op ons programma.
Een egel vouwen van een oud pocketboekje en die laten gebruiken bij de telefoon om je pen in te steken.
Een kerstbal maken van een opgeblazen ballon en daaroverheen diverse kleuren woldraden met behangplaksel draperen, goed laten drogen, de ballon laten springen en er tussen uit halen, als je wat ruimte tussen de dragen laat is het leuk om er een electrisch lampje in te laten branden.
Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt, ook ik heb verschillende ideeën van anderen gekregen.
Veel plezier,
Aafje Nieuwenburg.

Zeepjes vilten.
Deze activiteit ga ik doen met cliënten op de dagbesteding, heb het al 1 keer gedaan met iemand die niet zelfstandig kon werken, en met haar ben ik het zeepje gaan vervilten op bubbeltjesplastic.
Dit heb je nodig:
Merino wol in leuke kleurtjes
Heet water (wat je handen kunnen verdragen)
Koud water (dit om te spoelen en hierdoor trekt de wol ook wat strakker)
Een handdoek
Bubbeltjesplastic
Zeep
Persoonlijk denk ik dat kleine zeepjes makkelijker zijn omdat die wat makkelijker vast te houden zijn. Misschien wel eerst even helpen tot dat de wol goed om het zeepje zit en niet gaat schuiven, het gaat lekker schuimen, ruiken en je krijgt zachte handen, en door verschillende kleuren te gebruiken is geen zeepje het zelfde.
succes
Gerry

Wat dacht je van het maken van een eenvoudig bloemstukje. Het hoeft niet al te moeilijk te zijn, alleen het vinden van genoeg bloemen kan lastig zijn.
Groetjes
Julia Boekel

Wat heel leuk is om te maken met ouderen is een soort ''wuppie''.
Je pakt 2 bierviltjes en maakt er in allebei in het midden een gat die net zo groot is als de dop van een tandpastatube.
Vervolgens pak je een lang stuk (ong. 3 m) wol, een maak je een knoop om het gat en het bierviltje. (3 m wol is voor een medium wuppie, als je een kleiner wuppie wil, moet je minder pakken. Als je juist een groter wuppie wil, moet je meer wol pakken.)
Het wol ga je steeds om het gat en het bierviltje draaien totdat het bierviltje helemaal vol is met wol.
Op het laatst houdt je het laatste stukje van het wol vast en dan knip je met een kleine schaar tussen de 2 bierviltjes in al het wol door midden.
Dan schuif je rustig allebei de bierviltjes een beetje opzij (niet dat het er helemaal uit gaat) en pak je een stukje wol en maak je een strakke knoop eromheen.
Vervolgens haal je allebei de bierviltjes er helemaal uit en is het een prachtige wuppie.
Ramin

Nog een tip.
Spaar koffiecups van een nespresso apparaat. Laat ze even drogen en maak ze leeg en schoon.
Druk ze plat met een plankje. Lijm (met kleurloze montagekit) 2 of 3 op elkaar in een vorm dan een speldje erachter en je broche is klaar.
Ook kun je er 1 of meer op een kaartje plakken en daarom heen tekenen met zwarte dunne stift en eventueel inkleuren. Kaartje kan verstuurd worden. Zie foto's hieronder
Succes groet Jeannette

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje


Andere leuke knutselwerkjes