Voederhuisje

Ingezonden door: Harry Gringhuis
Knutselitem nieuwsbrief nummer: 026
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

In de winter is het voor onze gevleugelde vrienden niet altijd even gemakkelijk om voedsel te vinden. Als u wat extra vogelzaad of oud brood in de tuin strooit dan kan dit gemakkelijk verloren raken door regen of sneeuw. Een voederplaatsje, zo'n anderhalve meter boven de grond, is een leuke oplossing voor de extra winterverzorging van veel overblijvende wintervogels.
Overigens kan zo'n voederplaatsje het hele jaar door dienst doen.
Hieronder vind je de uitgebreide beschrijving van één mooi houten vogelhuisje en daarnaast nog een aantal alternatieven die minstens zo origineel zijn.

Werkbeschrijving vogel huisje.
Je begint met het maken van de bodemplaat. Deze bestaat uit vijf plankjes van 8 x 1,5 cm die op hun plaats gehouden worden door een middenbalkje van 4,5 x 3 cm. Lijm de plankjes vast met watervaste lijm omdat het vogelhuisje natuurlijk in weer en wind zal staan. Maak hierna vier lijsten van 5 x 1,5 cm om de bodem. Gebruik ook hier weer de watervaste houtlijm en kleine koperen spijkers. Door de opstaande rand van de bodem zal het voedsel er niet afvallen. Nu kunt u verdergaan met de twee daksteunen. Deze maakt u volgens de tekening van balkjes van 3 x 3 cm en 3 x 2 cm. De verbintenissen van de steunen kunnen met tweecomponentenlijm worden vastgezet. Dit heeft als voordeel dat u geen moeilijke pen en gat-verbindingen behoeft te maken en dat kleine oneffenheden door de lijm worden opgevuld.
Deze tweecomponentenlijm of constructielijm is tevens watervast. Om de steunen tijdens het uitharden van de lijm op hun plaats te houden kunt u de lijmverbindingen vastzetten met verzonken spijkers.
Nadat de daksteunen zijn uitgehard kunnen deze op de bodemplaat worden gemonteerd. Dit doet u weer met de constructielijm en twee grote schroeven die van onderen door de bodem en het liggende balkje van 4,5 x 3 cm in de steunen worden geschroefd. Nu kan het dakje worden gemaakt van plankjes van 5 x 1,5 cm.
Begin met eerst een latje van 1 x 1 cm onderaan op de steunen te plaatsen, zoals in de tekening is aangegeven. Hierdoor komen de daklatjes iets schuin te liggen en kunnen deze verder van onder naar boven dakpansgewijs worden gelijmd en gespijkerd. Zie foto.

De afwerking: Als u nog wat hout over hebt kan het vogelhuisje verder verfraaid worden door er daklijstjes aan te maken en de open dakpunten met schrootjes gedeeltelijk dicht te maken. De grote foto laat duidelijk zien hoe dit gedaan kan worden.
Zet het vogelhuisje hierna goed (liefst drie keer) in de buitenbeits, zodat het hout voor jaren beschermd is.
Plaats het geheel op een boomstam of dikke tuinpaal en laat dan de vogeltjes maar komen.

Alternatieve voederplaatsen.

Natuurlijk kunt u ook een voedselhuisje maken dat in een bestaande boom kan worden gehangen. Zo'n huisje maakt u het beste van triplex dat, op een kleine opening aan de voorkant na, helemaal dicht is. Het is niet de bedoeling dat het een nestkastje gaat worden.
Om het voedsel geregeld bij te kunnen vullen is het dakje scharnierbaar. De tekening laat zien hoe het één en ander van dit boomvoedselhuisje in elkaar wordt gezet. Vergeet ook hier de buitenbeits niet.

Ook is het mogelijk om hetzelfde principe van voedsel geven, zoals bij het triplex huisje, toe te passen met behulp van een omgekeerde fles.
Deze wordt dan op een oude boomstam met een leren riempje vastgeklemd in een plankje met een uitsparing, waar de hals precies in past. Vlak onder de opening van de fles wordt dan een bordesje gemaakt, waar het voedsel door de vogels kan worden weggehaald.


Ben je niet heel handig in het knutselen met hout dan kun je ook kant en klare voederhuisjes kopen. Ben je juist wel heel handig kun je ook bestaande voederhuisjes namaken.Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop