Zwarte Piet van kralen

Wat heb je nodig:
  • Draad 100 cm
  • (60 cm voor Piet en 2x20 cm voor de benen, 2x10 cm voor zak en veer)
  • Verschillende kralen in grootte en kleur
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
kralenzwartepiet

Een Zwarte Piet maken van kralen is een leuk knutselwerkje. Wel lastig maar hij is erg mooi als hij klaar is en bijvoorbeeld als broche te gebruiken.

De grootte van de kralen (Rocailles) die in het voorbeeld gebruikt zijn:
44 zwart (22 voor het gezicht, 12 voor de benen en 10 voor de handen; 2,2mm)
11 wit (2 voor de ogen en 9 voor de kraag; 2,2mm)
1 rood (neus; 2,2mm)
46 kleur naar wens (30 voor het pak, 10 voor de schoenen en 6 voor de muts; 2,6mm)
34 goud (9 voor de veer en 8 voor de oorringen, beide 2,2mm en 17 eventueel als accenten in het pak; 2,6mm)
21 bruin (jutezak; 2,6mm)

Zeker met Zwarte Piet kun je heel veel variŽren met de kleuren die je gebruikt waardoor elk Pietje weer anders wordt.

We beginnen met het lichaam van het zwarte pietje.
Bij het maken van het zwarte pietje begin je bovenaan. Zie ook de volgende tekening:

kralenzwartepietpatroon

Rij 1 en 2: Rijg eerst vijf gekleurde kralen en daarna 5 zwarte kralen en 1 gekleurde kraal. (Ik heb gebruik gemaakt van verschillende grootte kralen, als je dezelfde grootte zwarte kralen gebruikt als gekleurde dan heb je er twee minder nodig. Dit geldt dan ook voor de rest van het hoofd en de benen van de zwarte piet.) Je steekt je draad via de andere kant door de gekleurde kraal, de 5 zwarte kraal en nog een gekleurde kraal. Trek dit goed aan zodat de twee rijen netjes onder elkaar komen te liggen.

Rij 3: Rijg 2 zwarte, 1 witte, 1 zwarte, 1 witte, 2 zwarte kralen. Als finishing touch heb ik met een watervaste stift op de twee witte kralen zwarte ogen gemaakt. Voordat je met rij 4 begint, maak je de oorringen. Je gebruikt elk draad nu apart. Je rijgt aan elk draad vier kralen, bij beide draden rijg je je draad terug in de eerste kraal. Zo heb je nu aan allebei de kanten een oorring.

Rij 4: Rijg 3 zwarte, 1 rode en 3 zwarte kralen.

Rij 5: Rijg 6 zwarte kralen.

Rij 6: Rijg 9 witte kralen.

Rij 7: Rijg 5 gekleurde kralen, als accent kun je ook 2 gekleurde, 1 gouden en weer 2 gekleurde kralen rijgen dan ontstaat er straks een rij met knoopjes. Voordat je met rij 8 begint, maak je de armen met handen. Ook hier gebruik je elk draad afzonderlijk. Je rijgt op allebei de draden 5 gekleurde kralen en daarna 5 zwarte kralen. Je steekt het draad terug in de gekleurde kraal. Zo krijg je de handen. De twee draden van de armen komen weer bij elkaar om het volgende stukje van het truitje te maken.

Rij 8: Zelfde als rij 7, rijg 5 gekleurde kralen of 2 gekleurde, 1 gouden en 2 gekleurde kralen.

Rij 9: Zelfde als rij 8.

Rij 10: Zelfde als rij 9.

Rij 11: Rijg 5 ander gekleurde kralen dan je in rij 7 t/m 10 gedaan hebt. Ik heb daar gekozen voor goudkleurig, maar een andere accentkleur is ook mooi. Daar moet je zelf maar mee experimenteren. Voor de benen (rij 12 t/m 17) heb je extra draad nodig. Dit draad steek je door de derde kraal van de 11de rij zodat er aan allebei de kanten een even lang draad eruit steekt. Rij 12 t/m 17 doe je dus twee keer, namelijk voor allebei de benen een keertje.

Rij 12: Rijg op het reeds bestaande draad 1 gouden, 1 gekleurde en nog 1 gouden kraal, je haalt het "nieuwe" draad er doorheen.

Rij 13: Hetzelfde als 12.

Rij 14: Rijg 3 zwarte kralen.

Rij 15: Zelfde als rij 14.

Rij 16: Rijg 2 gekleurde kralen.

Rij 17: Rijg 3 gekleurde kralen.

Afhechten
Nu ga je afhechten. Rijg het draad dat overblijft terug door rij 16 en daarna wikkel je het een aantal keren om het draad tussen rij 16 en 17. Daarna knip je de uiteinden af. Dit moet voldoende zijn.

Dan de veer
De veer begint met een draad door de derde kraal van links of rechts. Het draad moet weer aan allebei de kanten even lang zijn. Vaak kun je de stukjes die overblijven van het lichaam hiervoor gebruiken. Je rijgt 9 gouden kralen en je haalt beide draden door de kralen heen. Ook hier hecht je af door het draad een aantal keren om het reeds bestaande draad te draaien.

De jutezak
Je haalt het extra draad door ťťn van de "vingers" (zwarte kralen van de hand). Ook hier weer aan allebei de kanten even lang. Je rijgt 21 bruine kralen (kunnen er meer of minder zijn, ligt eraan hoe groot je de zak wilt hebben). Ook hier haal je beide draden doorheen en daarna werk je het af.


Dit Zwarte Piet knutselwerkje is met toestemming overgenomen van www.creadream.nl
Tip

  • Je kunt de Piet ook zonder jutezak op z'n kop op bijvoorbeeld een brochespeld plakken, dan wordt hij erg gymnastisch.

    Maak je misschien ook een Sinterklaas van kralen?

Nog een werkje in het thema sinterklaas bekijken?
Sint en Piet vingerpopje
Sinterklaas op zee
Mooie schoenen maken

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop