Matje vlechten

Wat heb je nodig:
  • A4 Papier (meer kleuren)
  • Lijm
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Met stroken papier kun je een mooi vlechtmatje maken. Hierbij kun je jezelf uitleven met vele kleuren en ook allerlei vormen proberen.

Begin met een A4 vel en vouw dat in de hoogte in tweeŽn. Zorg er voor dat de vouw aan de onderkant ligt.We gaan uit van stroken van 1,5 centimeter en dat gaan we aan de onderkant van het gevouwen A4 vel uittekenen.Dan knippen we op die plaatsen steeds vanaf de vouw naar boven en stoppen ook 1,5 centimeter vanaf het einde. Als het papier dan weer open gevouwen wordt heb je een blad papier met allemaal geknipte stroken die boven en onder nog vastzitten.Dan ga je van allemaal andere kleuren stroken van 1,5 centimeter breed knippen. En als je er een aantal hebt dan kun je gaan vlechten. Steeds de strook 1 keer onder een zwarte strook door en dan weer er overheen zoals je op de foto kunt zien.Dan neem je bijvoorbeeld een andere kleur en vlecht je precies andersom en zo ga je verder met de volgende stroken.Zoals je ziet bij het paars beige kunt zien kun je ook soms meerdere stroken overslaan in het patroon. Dan krijg je iets heel anders dan alle vierkantjes bij elkaar. Je kunt allerlei verschillende dingen proberen waardoor je leuke matjes kunt krijgen.Hier zie je hetzelfde matje maar dan van de achterkant bekeken. Dat ziet er dus weer heel anders uit omdat je nu meer zwart ziet dan op de andere kant.Om je kunstwerk af te maken plak je rondom een strook in een andere kleur zoals hier bijvoorbeeld blauw. Alles wat er dan aan de buitenkant uitsteekt aan resten van de vlechtstroken dat knip je er af. En klaar is je knutselwerk.
Als je niet met een zwarte ondergrond wilt beginnen kun je ook alleen stroken gebruiken. Het begin is dan wat lastig omdat het steeds uit elkaar wil vallen maar als je wat verder komt dan blijft het wel zitten. Een klein beetje lijm in het begin kan ook handig zijn.
Als je het nog lastiger wilt maken kun je er ook een mandje van maken door de onderkanten omhoog te vouwen en dan weer door te vlechten. Hierbij moet je wel stroken gaan vastplakken omdat het anders niet blijft zitten .

Vlechtwerk gemaakt door de 5-jarige Teun.
Tip

  • Probeer eerst van alles uit dan kun je kijken wat een mooi resultaat gaat geven. De mooiste kun je dan inlijsten en ophangen.

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop