Speciekuipcontrabas

Wat heb je nodig:
 • Speciekuip
 • Oogbout en moer
 • 3 Plankjes
 • Potloodjes
 • Zadelklemmen
 • 3 blokjes hout
 • Schroefoog
 • Schroeven
 • Touw
 • Schroevendraaier
 • Zaag
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Drummers zijn uitslovers! Zangers willen alle aandacht! Gitaristen overdrijven hun bewegingen! Maar bassisten zijn cool: die staan stilletjes op het podium het belangrijkste bandlid te zijn. Op deze pagina zie je hoe je zelf een mooie bas maakt en er echt op kan spelen. Hij ziet er wel iets anders uit.
1) Boor een gat precies in het midden van de speciekuip. Schroef de oogbout met de moer vast in het gat. Het oog moet aan de onderkant van de speciekuip komen. Zet daarna de speciekuip op zijn kop. (Heb je geen speciekuip dan kun je met een emmer ook ver komen.)

2) De planken zijn ongeveer 1 meter lang, 10 centimeter breed en 1 centimeter dik. Schroef een van de planken met twee schroeven vast aan de zijkant van de speciekuip. Zaag daarna de plank zo af, dat als je vanaf het oog van de moer recht omhoog gaat je vlak langs het uiteinde van de plank gaat, met ongeveer twee cm speling.

3) Schroef met twee schroeven een blokje hout (Ongeveer 10 x 10 x 10 centimeter) aan het einde van de plank. Schroef een tweede plank op de zijkant van dit blok, zodat de tweede plank recht omhoog wijst (zie tekening).


4) Op deze plank schroef je net boven het eerste blokje nog een blokje en helemaal bovenin schroef je het overgebleven blokje. De laatste plank maak je vast aan de zijkant van deze blokjes.

5) Schroef het schroefoog ongeveer 3 cm door de plank in het midden van het bovenste blokje. Het kan handig zijn om eerst even een gat te maken met een boor. Gebruik dan een klein boortje: kleiner dan de schroef. Dan schroef je hem er makkelijker in.

6) Knoop het touw vast aan het oog in de bodem van de speciekuip. Het andere eind maak je met een knoop vast aan het schroefdeel van het schroefoog.

7) Stem de speciekuipcontrabas door
aan het oog van het schroefoog te draaien en de snaar zo strakker of minder strak te zetten. Als je aan de snaar ‘plukt’ krijg je een mooi diep geluid.


8) Door de snaar tegen de plank te duwen kan je verschillende noten maken. Als je uitgevonden hebt bij welke lengtes welke noten horen, kan je op die lengtes kleine potloodjes met zadelklemmen vastzetten en zo fretten maken waar je je vingers tegen het draad kan duwen.

En dan is de contrabas klaar om bespeeld te worden.
Copyright Xander Uitgevers B.V.
Dit knutselwerkje is met toestemming overgenomen uit het boekje:
Knotsgekke surprises voor iedereen.
In dit boekje laat Dr. Ir. Rolf Hut stap voor stap en aan de hand van vrolijke tekeningen zien hoe je originele surprises zelf maakt. Want als het aan Rolf ligt, is niets onmogelijk. Laat je fantasie helemaal de vrije loop en knutsel prachtige dingen! De illustrator van het boekje is Marten Hazelaar

Bekijk het boek nu bij Bol.com

Tip


Nog een werkje in het thema Muziekinstrument bekijken?
Wijnkistharp als surprise
Trommel ofwel djembé
Panfluit maken

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop