Wijnkistharp als surprise

Wat heb je nodig:
  • Wijnkistje
  • Latjes
  • L-stuk
  • Schaniertjes
  • Schroefogen
  • Schroeven
  • Touw
  • Schroevendraaier
  • (Eventueel boortje)
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Sommige mensen luisteren graag naar de elegante tonen van een harp of zouden zelf zo'n harp willen bespelen. Voor die mensen kun je een wijnkistharp maken. Wel even wat zagen en schroeven maar dan heb je ook wel een heel erg mooi instrument waar je echt op kunt spelen.

1) Monteer met het scharnier een van de latjes op de deksel van de wijnkist. Zorg wel dat het aan de bovenkant van het deksel vastgemaakt wordt want het deksel moet wel weer op het doosje komen. Waar je een boormachine ziet staan op het plaatje om te schroeven kun je natuurlijk gewoon een handschroevendraaier gebruiken. Voor een paar schroefjes is dat net zo goed.

2) Schroef op gelijke afstand van elkaar de zeven kleine schroefogen in de deksel onder het latje.

3) Schroef de zeven wat grotere schroefogen in het latje met een hoek van ongeveer 45 graden. (Zie plaatje) Ook op een gelijke afstand van elkaar. Draai ze voor ongeveer de helft door het latje heen. Om splijten van het latje te voorkomen, is het handig om eerst een gaatje dat net kleiner is dan de schroefogen voor te boren.

4) Hou het latje even onder 45 graden ten opzichte van de deksel van de wijnkist (zie de tekening). Meet de afstand tussen de schroefogen. Tel daar een centimeter of 10 bij op. Zo lang moeten de snaren worden.
Knip het touw voor de snaren op de goede lengte af.


5) Knoop de verschillende snaren tussen de schroefogen. Zorg ervoor dat als je het latje onder een hoek van 45 graden houdt, de snaren net strak staan. Knip het restje van het draad vlak bij de knoop af.

6) Monteer met het tweede scharnier het tweede latje aan het uiteinde van het eerste latje.

7) Hou het latje met de snaren strak. Teken op het andere latje af waar deze de wijnkist raakt. Zaag 5 mm verder (de dikte van het latje!) het tweede latje af. Klem het latje op de wijnkist vast. Alle snaren staan nu strak.

8) Zet eventueel het tweede latje met een L-stukje aan de wijnkist vast. Dat geeft stevigheid, maar als je het niet doet, is de harp opvouwbaar, wat ook wel cool is.


9) Boor wat grote gaten in de zijkant van de wijnkist zodat het geluid uit de wijnkist (klankkast) kan ontsnappen. Zet daarna de deksel met de draden weer op het kistje en dan komt het lastige deel.

10) Stem de harp door aan de grote schroefogen te draaien en daarmee de snaren iets strakker of slapper te spannen. Al de verschillende draden moeten een ander geluid geven. Dit is wel lastig maar je komt er vast wel uit als alle draden gespannen zijn.

En dan is de harp klaar om bespeeld te worden.
Copyright Xander Uitgevers B.V.
Dit knutselwerkje is met toestemming overgenomen uit het boekje:
Knotsgekke surprises voor iedereen.
In dit boekje laat Dr. Ir. Rolf Hut stap voor stap en aan de hand van vrolijke tekeningen zien hoe je originele surprises zelf maakt. Want als het aan Rolf ligt, is niets onmogelijk. Laat je fantasie helemaal de vrije loop en knutsel prachtige dingen! De illustrator van het boekje is Marten Hazelaar

Bekijk het boek nu bij Bol.com

Tip

  • Het cadeau kun je eventueel verstoppen in de klankkast.

Nog een werkje in het thema Muziekinstrument bekijken?
Trommel ofwel djembť
Panfluit maken
Speciekuipcontrabas

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop