Zout(brood)deeg

Wat heb je nodig:
  • 3 koppen witte bloem.
  • 1 kop zout.
  • 1-1/4 kop handwarm water.
  • 1 theelepel slaolie.
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Doe de bloem in een kom, in het midden een kuiltje maken en daar het zout in doen. Het water bij het zout doen en door elkaar gaan mengen. Eerst het zout en dan langzaam steeds meer bloem erbij. Ook de slaolie er nu even doorheen gooien. Blijf het deeg zeker vijf minuten goed doorkneden tot het soepel aanvoelt en je er een gladde bal van kunt maken.
Als het deeg te droog is komen er scheurtjes in, dan iets water toevoegen. Als het nat en plakkerig aanvoelt gewoon iets bloem erbij doen.
Bewaren gaat goed in een afgesloten plastic zak.


Nu kun je van het deeg allerlei figuren gaan maken.
Bijvoorbeeld:
Kerstboom versiering
Eierdop van brooddeeg
Hart voor Moederdag
Egeltjes van deeg
Zwarte Piet van brooddeeg

Het afbakken doe je eerst een tijd op 100 graden Celsius en daarna op 125 graden. Afhankelijk van de grootte bepaal je de tijd. (enkele uren!) Het afkoelen laten gebeuren in de oven zelf.


Het werken met brooddeeg is erg leuk en als je meer leuke voorbeelden wilt moet je eens in een boekje kijken. Maar het lijkt als je naar de boeken kijkt al een beetje ouderwets. Er zijn eigenlijk voornamelijk nog tweedehands boeken van te koop. Voordeel is dat ze vaak wat goedkoper zijn!
Kijk hiervoor op de pagina brooddeegboeken op bol.com.
Tip

  • Wanneer je bij de maken van het brooddeeg wat gekleurde verf toevoegt (enkele lepeltjes plakkaatverf is meestal voldoende), krijg je prachtig gekleurd brooddeeg wat dan achteraf niet meer geschilderd hoeft te worden.

    Tip 2: ingezonden door Christa:
    Dit kleuren kan ook door gekleurd crÍpepapier in het water te doen waarmee je het deeg maakt. Wel het papier eerst verwijderen voor je het water bij de bloem doet. Voor de wat kleinere kinderen is dit misschien een makkelijkere oplossing.

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop