Waxine-roos

Wat heb je nodig:
 • Lege waxinecupjes.
 • Oude CD.
 • Lijm.
 • Deegroller.
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
rozenwax0 Van lege waxinelicht cupjes kun je een leuke roos maken waarin weer nieuwe cupjes gebrand kunnen worden.
Je hebt 15 lege cupjes nodig.
Haal eerst het restje lont eruit en eventueel de restjes kaarsvet die er nog in zitten. Heel dunne laagjes kunnen gewoon blijven zitten. Daarna neem je een cupje en vouwt twee tegenover elkaar liggende kanten naar elkaar toe. (Plaatje 1) Duw de ze samen in het midden en maak het cupje dan zo plat mogelijk. Het kan met je vingers maar gaat een stuk makkelijker met bijvoorbeeld een deegroller. Doe dit bij alle cupjes. Meestal gaan ze al vanzelf een beetje rond staan zoals op plaatje 2 te zien is. Dit is de bedoeling en kan je zo laten.
Nu neem je de lege CD met de glimmende kant boven en daar gaan we de cupjes oplijmen. Een lijmpistool werkt hier erg goed, als de cupjes tenminste niet vettig zijn van het kaarsvet. (Lees ook Tip 3 onderin!) Eerst 6 stuks netjes verdelen in de rondte. (plaatje 3) Het opplakken moet je alleen op een puntje van het cupje doen zodat het grootste deel gewoon los blijft. Dan nog een keer 6 cupjes opplakken en deze precies tussen al twee eerder opgeplakte cupjes plakken. Als laatste nog 3 cupjes plakken. Weer tussen twee anderen en steeds n plek overslaan.
Als de lijm goed vast zit dan kun je de blaadjes van deze roos nog iets gaan buigen. Zodat alle blaadjes een mooie vorm hebben. De laatste drie moeten zo staan dat een nieuw cupje er goed tussen past.

rozenwax1

Tijdens het werken is het handig om steeds de ondergrond schoon te houden. Als er restjes kaarsvet op de ondergrond komen en je werkt verder dan worden de geplette cupjes vet van het kaarsvet en zijn ze veel moeilijker te lijmen!

rozenwax2


Foto ingezonden door: Gonnie van Kuilenburg


Deze is iets anders opgebouwd en de blaadjes zijn met 3d-paint gekleurd.
Foto ingezonden door: Angelina Klaassen


Foto ingezonden door: Bastiaan


Foto ingezonden door: Anita uit Frankrijk


Foto ingezonden door: Wilma Kuster


Je kan de roos ook versieren met decomaterialen.
Zoals paddenstoeltjes, besjes, eikels enz.
Afhankelijk van het seizoen kun je dan verschillende dingen erop plakken.
Foto ingezonden door: Vanessa Voet


Hieronder kun je een filmpje bekijken met dit werkje:


Tip

 • De onderkant van de CD kan je eventueel beplakken met een rond stukje stof of papier om een mooiere afwerking te hebben.

  Tip 2 ingezonden door C.van Geffe:
  Haal de nieuwe lichtjes uit het cupje en plaats die in een oude. Zo heb je altijd de nieuwe, schone, cupjes voor het maken van de roos.

  Tip 3 ingezonden door Jaap:
  Lijm geeft veel geknoei en is erg lastig om ze vast te plakken op de cd. Gebruik dubbelzijdig plakband dat is ideaal! Klein stukje tussen blaadje en cd en het zit goed vast.

  Tip 4 ingezonden door Yvette van den Nieuwendijk:
  Ik plak in het hart van de bloem een vilten plakrondje (welke gebruikt worden onder meubels ter bescherming van de vloer). Hierdoor staat het waxinelichtje stabieler en de lijm zal niet smelten door de hitte van het kaarsje. Verder plak ik 3 kleine vilten rondjes onderop de cd om krassen op tafel of kast te voorkomen.

Nog een werkje in het thema DVD bekijken?
Poes van cd's
Kerstster verlichting

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop