Kikker lampion

Wat heb je nodig:
 • Ballon.
 • Plastic bekertje.
 • Plakband.
 • Transparant gekleurd papier.
 • Stuk zwart, wit en groen karton.
 • Behangplaksel.
 • Velpon of Bizon alleslijm.
 • Watervaste houtlijm.
 • Koordje.
 • Plakfiguurtjes (sterren), glitters of glitterverf.
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Dit idee is ingezonden door:
 • Elvira Ter Horst
kikkerlampion1 Een leuke kikker als lampion is makkelijk te maken met een ballon.
Blaas de ballon op en knoop deze dicht. Plak deze vast met het knoopje van de ballon naar beneden aan het bekertje met plakband. Nu heb je iets om de ballon aan vast te kunnen houden.
Plak nu met de behangplaksel kleine snippers van het transparante (groene) papier in dakpanlaagjes over elkaar op de ballon. Beginnend in het midden en dan naar beneden. Laat een kleine 2 centimeter om de rand waar de plastic beker zit vrij want daar komt straks de opening van de lampion. Zit de ballon volgeplakt? Dan even geduld en laten drogen. Minimaal 1 dag.

kikkerlampion2

Tijdens het drogen heb je dus tijd om vast de armen, benen en ogen te maken van de kikker. Print het kikkerpatroon uit voor de armen, benen en ogen. Knip ze uit en leg ze op het dubbelgevouwen groene karton (dan heb je er meteen van ieder 2) voor de armen en benen. De ogen (grote en kleine cirkels van patroon) op groen (grote cirkel) en wit karton. Maak daarin een nog kleinste cirkel met inkeping van zwart karton voor de pupil. Lijm de cirkels op elkaar van groot naar klein. Nu heb je de ogen.
Knip nu de armen en benen uit en die plakken we straks op de kikker.
Om de lampion watervast te maken (tegen regen) kun je hem insmeren met houtlijm. Deze stap mag je overslaan als je geen regen verwacht :-)
Als de buitenkant op de ballon droog is gaan we het een watervaste beschermlaag geven met de houtlijm. Smeer de houtlijm over de gehele ballon, waar je de stukjes hebt geplakt. Nu heeft de ballon een beschermlaag. Goed laten drogen! Voor extra stevigheid, kun je het nog 1 keer doen! Na een kleine 2 uur is dit echt droog en kun je de ogen, armen en benen van de kikker erop plakken met lijm. Nu kun je de kikker nog versieren met sterretjes of glitters, als je dit wilt. Nog even goed laten drogen.

Is de ballon droog? Haal de ballon van het plastic bekertje en prik dan met een dunne speld een paar gaatjes bovenin. De ballon loopt langzaam leeg. Schrik niet als je het hoort kraken of als het papier misschien (mee)kreukelt, dat komt straks weer helemaal goed. Haal de restjes van de ballon eruit en strijk voorzichtig alle eventuele kreukels met je hand/vingers van binnenuit glad. Zet nu de ballon rechtop op een beker, dan kan de binnenkant nog even nadrogen. Prik nu voorzichtig met een puntige schaar aan de zijkant van zijn kop, bovenaan, 2 gaatjes. Knoop hieraan het koordje, voor aan je lampionstokje. Lampionstokje met licht eraan.
En klaar is je kikkerlicht!

kikkerlampion3
Tip

 • Gebruik voor de houtlijm een stevige schilderskwast als lijmkwast, dat is met kleine handjes het beste en kunnen klodders goed uitgesmeerd worden.

Nog een werkje in het thema halloween bekijken?
Halloween skelet maken
Mummie van een wc-rol
Spook traktatie

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop