Bejaarde knutselwerkjes

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 152
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl

Ik heb een knutselgroepje van 10 dames, zij wonen in een verzorgingshuis, de leeftijd varieert van 75 tot 99 jaar, je begrijpt dat de mogelijkheden hierdoor vaak beperkt zijn.
Mijn vraag is: zijn er meer mensen die met bejaarden knutselen, wie heeft er knutselideeŽn, ik zoek regelmatig op internet maar vind alleen maar iets op de kinder pagina's, daar moet ik toch voorzichtig mee zijn want het zijn volwassen mensen. Ik hou me graag aanbevolen voor ideeŽn.
Alvast bedankt.
Aafje Nieuwenburg.


Wat erg leuk is om te doen: zeepkettingen maken.
De mensen kunnen ze dan in hun kamer of wc of douche hangen, ruikt erg lekker. Zeepjes kun je kant en klaar kopen, of drukken uit een stuk met behulp van koekjes uitstekers.
Rijgen aan stukje ijzerdraad, kralen ertussen, sleutelhanger vanboven, lintjes ertussen knopen als versiering.
Succes,
Bep Segboer
Op deze website staan er ook zeepkettingen bij het thema zeep

Hierbij een tip voor de bejaarde dames. Ik kom op creatieve weblogs regelmatig technieken tegen die ik op de kleuterschool al deed. Maar dan heel mooi en volwassen. Bijvoorbeeld:
- Prikken: prikpen, priklap, papier; je kunt de prachtigste patronen uitprikken, bloemfiguren of wat dan ook
- Stempelen: er zijn zů veel leuke stempels te koop; verschillende kleuren door elkaar geeft de prachtigste effecten
- 3D-kaarten knippen: ook van makkelijk (voor slechte ogen) tot moeilijk is er van alles te koop
- Spatten: Ecoline enz, je legt mooie bloemen of andere uitgeknipte figuurtjes op een vel en gaat erboven spatten
- Borduren op papier evt. met kralen: hiervan zijn leuke boekjes te koop, betere ogen en motoriek wel gewenst
- Bloemschikken of stukjes maken (in de herfst: een halve pompoen heel goed uithollen met ijslepel, oase erin en opvullen met mooi groen)
- Verven: acrylverf, karton, paletmessen (plamuurmes / oude creditcard); verf op karton doen en gewoon zien wat er gebeurt; enorm leuk!
IdeeŽn genoeg!!
Caroline Burger

Er zijn natuurlijk heel veel ideeŽn die je kan ombuigen naar volwassenen.
Wat nu erg leuk is, wat een beetje op servetten plakken lijkt, is het werken met decopatchvellen. Daarmee kan je van alles beplakken, bv een doos voor tissues, of goedkoper een bus pringles, sigarendoosje e.d.
Je hebt ook thema knutselbladen in de winkel, bv. voor de Pasen heb ik een papieren krans gemaakt met blaadjes, bloemen eieren, gewoon in het platte vlak.
Kaarten maken blijft natuurlijk ook leuk en dat hoeft echt niet te ingewikkeld te zijn.
Succes, Joke

Werk zelf als activiteitenbegeleidster met senioren gehandicapten.
een aantal van onze cliŽnten houden erg van handwerken, maar omdat veel handwerkjes toch te moeilijk zijn,
gebruiken wij grove wafeldoek hier kunnen ze met dikke wol en een grote stompe naald mee werken (het idee van matjes vlechten op school)
je kan kussens maken, etuis, tasjes etc..
om kleedjes te maken kan je beiers bont nemen en daar een patroontje in maken dit is iets fijner.
Hopelijk heb je hier iets aan!
vriendelijke groet
Gerry

Toen ik stage liep (jaren geleden) in een verzorgingshuis, heb ik met de ouderen kaarten gemaakt. Ik heb de mensen toen oude tijdschriften gegeven en hen leuke plaatjes uit laten scheuren en vervolgens op een kaartje laten plakken, stickertje met bijv. beterschap of gefeliciteerd erbij en klaar. Heel simpel, maar het was zeer geslaagd.
Zoiets zou je misschien ook kunnen doen met oude gekopieerde foto's van de mensen waar je mee knutselt.
Misschien vinden ze het ook leuk om eens een portretje van elkaar te schilderen, maak koppeltjes en laat ze elkaar dan schilderen, levert vaak verrassende resultaten op. Of zet een leuk stilleven op tafel dat ze dat gaan naschilderen?
Succes, ik hoop dat je er iets aan hebt.
Groetjes Tineke
Hetzelfde idee op deze website met tijdschriften

iets breien (deken of mutsje voor arme landen) of grof borduren (kussen) voor de vrouwen beplakken van een vogelhuisje /doosjes met servetten. Grote doos beplakken met foto's van de bewoners zelf en dan aflakken zodat ze niet verkleuren evt. kun je het in zwart/ wit doen.
voor de mannen een vogelhuisje maken, vlinderkastje maken of laat de mannen een patroon met spijkers maken en dat de vrouwen er met gekleurd draad deze kunnen versieren van de ene spijker naar de andere spijker
succes
J Witpaard

Haken en breien is met ouderen altijd te doen en er zijn veel makkelijke dingen te verzinnen, trouwens de vouwvoorbeelden bij Wim op de pagina zijn soms ook makkelijk en leuk voor ouderen om te doen.
Groetjes Corrie de Waardt Woudenbeg
( Thema vouwen )

Onlangs heb ik met mijn groep kralen gemaakt van papier en er daarna een ketting van geregen door er allerlei (oude) kralen tussen te rijgen Je hebt nodig :(glanzend) kadopapier of papier met mooie kleuren uit luxe folders of luxe tijdschriften.
Behangerslijm, satťstokjes of stokjes voor spies, vissersdraad, spuitlak, oude kralen
werkwijze : knip van de bladen stroken papier die in een punt ( dus taps)lopen.De onderkant ( dus de brede kant ) is 1 tot 2 cm. breed.(afhankelijk hoe lang je de kraal wilt hebben
Smeer de strook in met behangerslijm en rol hem op de prikker helemaal op, te beginnen met de brede kant. (doordat de strook steeds smaller wordt vormt zich zo een kraal die in het midden steeds dikker wordt.)
Trek hem er voorzichtig vanaf (tegendraaien van het stokje helpt daarbij)
Je moet er even handigheid in krijgen dus oefen zelf even. Laat drogen. Maak zo een flink aantal kralen. Als ze droog zijn kan je ze op een hulpdraad rijgen en met spuitlak aflakken
Maak er dan een ketting van door ze op vissersdraad te rijgen afwisselend met bijpassende andere kralen. Pareltjes (natuurlijk geen echte) staan er ook leuk bij.
Een slotje is niet nodig, als je de ketting lang genoeg maakt.
Wij deden er 2 morgens over
Gr en succes!
Corrie van der Steen
Zie ook Kralen makenop knutselidee.nl

Wij knutselen veel met de ouderen ze maken zelf leuke voorjaar zomer herfst en winter schilderingen voor hun voordeur altijd een heel succes.
Ze zijn zeer blij als ze maar kunnen knutselen
bij voeding flesjes schilderen wij ook voor voorjaar poppetjes voor de tafels in de gangen
misschien een idee
Degroot Vervloet

Je zou bijv van een groot geschikt papier een mooie vlieger kunnen maken deze beplakken of schilderen [natuurlijk mag het embleem van het verzorgingshuis niet ontbreken] en dan een vliegerwedstrijd ermee kunnen houden stel een klein prijsje tot beschikking.
Verder kun je kaarten maken [verjaardag,kerst enz.]
een krans bewerken
een leuk bloemstukje maken wat de mensen mee naar huis kunnen nemen tegen een kleine bijdrage [omdat je potjes en ander materiaal nodig hebt.
freubelen met stofjes [ poppen maken]
breien en haken b.v. pannenlappen of sokken of kindertruitjes enz. ideeŽn genoeg zou ik zo zeggen
groetjes Anita

Op de vraag knutselen met ouderen, ik heb eerder vrijwilligers werk gedaan en we hebben toen een keer een collage gemaakt, gewoon een stel oude tijdschriften en knippen maar het leuke was dat er veel herinneringen en verhalen los kwamen.
Ook hebben we met oude kopjes en schoteltjes een soort etagŤre gemaakt waar je snoep en koekjes op legt. een schilderij mozaÔeken is ook erg leuk en met goede voorbereidingen goed te doen.
Succes en veel plezier
Heidi Wisselink

Ik geef om de week samen met een paar collega's knutselavonden voor geestelijke gehandicapten.
Ook hiervoor geldt dat het niet te kinderlijk mag wezen, terwijl ze gemiddeld 5 jaar zijn in gedrag. En soms nog wel jonger.
Wat wij al zo gedaan hebben is een lampenkap verven en beplakken met stickertjes van de IKEA, fotolijstjes geverfd, een dromenvanger gemaakt, een zeephanger geregen, klompjes beplakt met gescheurde stukjes papier, dakpan vol gelegd met vet en pinda's, een ijzerdraadje met pinda's en gezellig vogeltje erop, ketting van opgerold ribbelkarton
Wij hebben bij ons in de buurt een houtzagerij die heeft wel eens mobiles van sterren voor ons gezaagd, grote ster boven, kralen ertussen en zo steeds kleiner naar beneden en fotolijstjes met hun naam.
En ook doen wij in plaats van knutselen zo af en toe bloemschikken. Vooral met Pasen en de kerst.
Met Halloween hebben we van appelmoes potten waxinelichtjes geverfd, met een zwarte stift gezichtjes erop en een kunstlichtje erin.
Maar het valt inderdaad niet mee om elke keer weer wat nieuws te bedenken, wat ook zeker niet te kinderachtig is!
Heel veel succes ermee, en mocht je zelf nog andere leuke ideeŽn hebben, hoor ik ze ook graag van je.
Groetjes,
Angelique

Schalen papier-machť, beplakken met inpakpapier met rozen of iets dergelijks, eierdoppootjes of van karton oren eraan maken. Kinderlijk eenvoudig, maar het resultaat vaak verbluffend mooi. Lakken en het is daadwerkelijk bruikbaar. Of een bonbonschaaltje, suiker en melk kannetje, kop en schotel, bordje, melkbeker of iets van keramiek. Beplakken met oude postzegels en lakken. Je kunt het gewoon gebruiken en afwassen. Leuke hebbedingen of cadeautjes en ook weer niet zo moeilijk, maar wel een volwassen resultaat.
Erica Joosten

Ik werk ook met bejaarde mensen (in een verpleeghuis) Ik zoek vaak op engelse en Duitse sites daar staan heel veel ideeŽn op, zoek bv. op fruhling basteln of spring crafts
Ik haal daar echt heel veel ideeŽn vandaan.
Groetjes,
marianne van Zuuk

Zelf heb ik ook een bejaarde groepje,
Erg leuk vinden ze, vooral de mensen die niet goed zien of niet goed kunnen knippen kaarten gemaakt van zand.
Een patroontje uit een kleurboek overnemen op aslan getekend,dan met een mesje het figuurtje de eerste laag uitsnijden van de folie nu kun je per kleur de delen eraf halen en met zand of glitterpoeder instrooien.
Een papagaai of een vis, een vaas met bloemen, met Pasen een paasei enz.
Nu met Pasen kun je ook goed van 2 verschillende kleuren papier verschillende maten paaseieren teken, steeds iets kleiner evt patroon verkleinen op kopieerapparaat.
De 2 grootste eieren op elkaar plakken met een lusje ertussen en dan met kit of foamblokjes op elkaar plakken eerst 1 kant maken dan omdraaien, leuk voor paastakken!!
Ook erg leuk is een kikker van cd,s gemaakt.
Eerst de 2 cd,s met groen papier beplakken, hoofd 2 maal knippen dan het hoofd erop plakken, en met 1 lus ertussen en 2 lintjes voor de armen en 2 voor de benen, ook ertussen leggen
Dan 4 kikkerpootjes van groen papier met 3 tenen eraan maken vastmaken aan het lintje met 1 kraal en met een knoop vastzetten.
Ook leuk als meebrengsel voor een zieke, met de tekst een opkikkertje.
Groetjes Monique

Ik knutsel met jongere kinderen en nu had ik vanavond volgens mij wel een mooi werkje maar ik had er wel erg veel werk mee. Het is ook wel iets voor ouderen vind ik het zijn ontzettende mooie bloemen je kunt ze mooi op tafel zetten vooral in de lente.
veel succes ermee.
groetjes Sjannette

Is porseleinschilderen misschien een idee? Kan iedereen op eigen niveau doen, of je nou 10 of 100 bent.
groetjes
Annemieke Bakker

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl

 spatje

Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop