Molenspel

Wat heb je nodig:
  • Stevig karton.
  • Potlood.
  • Meetlat.
  • Stift of verf.
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
molenspel Een leuk spel om te maken is het molenspel.
Begin met een vierkant stuk karton. De grootte maakt niet zoveel uit, maar 20 tot 30 centimeter is wel mooi.
Verdeel een kant in 8 bij 8 vakjes. Je kan dit simpel doen door eerst het midden uit te meten. Dan van de twee vakken die ontstaan weer het midden en van de vier vakken opnieuw het midden vinden. En dat doe je dan ook aan de andere kant. Daarna kun je de lijnen volgens de tekening dik inkleuren. Dus drie vierkantjes en vier verbindingslijnen.
Dan moet je nog negen zwarte en negen witte stenen hebben om het spel te spelen. Je kan ze maken van karton of je gebruikt echte stenen die je buiten kan zoeken!

Uitleg spel
Het is een spel voor twee personen die ieder 9 stenen krijgen.
Eerst moeten de stenen op het bord gelegd worden. Dit gaat om beurten. Je mag ieder steeds een steen op een willekeurig leeg punt leggen. (hoekpunt of kruising van lijnen)
Daarna ga je zetten. Een zet is het verschuiven van een steen over een lijn naar een volgend punt. De bedoeling is dat je een molen maakt. Dat is een lijn met drie stenen van jezelf op een rij. Zodra je drie stenen op een rij hebt mag je een steen van de tegenstander weghalen. Eerst moeten losse stenen weggenomen worden (dus niet uit een rij van twee of drie) en als er geen losse stenen meer zijn, mag je ook andere verwijderen.
Het spel is afgelopen als 1 speler nog maar twee stenen heeft of wanneer een speler geen steen meer kan verplaatsen. De ander heeft dan dus gewonnen.
Tip

  • Een gemaakt molentje mag je in de volgende beurt weer verbreken door de steen weg te schuiven en in de daarop volgende beurt kun je hem weer terugschuiven en heb je opnieuw een molentje waardoor je weer een steen kunt wegpakken bij de tegenstander.

Nog een werkje in het thema spelletjes bekijken?
Schietschijf voor darten
Mini flipperspel
Zandloper van twee flesjes

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop