Boeken vouwen 2.0 - deel 1

Wat heb je nodig:
  • Oud boek
  • Patroon
  • Potlood
  • Schaar
  • Karton
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Er zijn al wat pagina's over boekkunst op deze website. Dan zie je hoe je patronen in een boek kan vouwen. Maar er is ook een versie 2.0 waarbij er veel meer detail in het figuur gemaakt kan worden. Deze manier van boeken vouwen tot kunstwerkjes gaan we hier uitleggen. Hier staat de foto van een hart met OMA erin in drie verschillende lagen. Dat gaan we maken in deze handleiding maar het kan gebruikt worden op heel veel patronen.
Lees voor de duidelijkheid (het hoeft niet) ook de andere hoofdstukken van het oude boekevouwen omdat daar ook veel tips staan die deze manier weer duidelijker maken. Ja kan beginnen op Boekkunst 1 - Benodigdheden


Dit zijn alle benodigdheden om een boek tot een goed einde te vouwen. Het boek en het patroon. Hier maken we een hart met daarin het woord OMA. Ook een potlood en een schaar heb je nodig en twee kartonnetjes als vouwhulp. Over de laatste lees je straks meer.
Download en print eerst het Patroon - Oma in hart


Begin met het aftekenen van het patroon. Op ieder blad teken je een deel van het patroon over. Het einde van het patroon houd je aan de onderkant van het boek gelijk (altijd op dezelfde manier) en dan teken je een streepje op elke overgang tussen zwart en wit.


Op de twee buitenste markeringen vouw je het blad op 45 graden naar binnen. In het begin het het einde heb je alleen de twee markeringen zonder andere.
Je kunt trouwens steeds 1 blad aftekenen en dan vouwen of eerst alles of een deel aftekenen en dan vouwen.


Heb je de buitenste gevouwen en er zijn nog meer markeringen dan knip je deze in met een schaar. Ver genoeg om het blad naar binnen te kunnen vouwen. Voor het witte deel van de tekening moet je verder naar binnen vouwen dan voor het zwarte deel van het woord.


Omdat je steeds op dezelfde diepte moet vouwen is het handig om een vouwhulp te hebben. De grootte van de vouwhulp hangt af van het boek. Dit boek is 12,8 centimeter breed en de vouwhulp1 voor het witte deel is 10,8 centimeter breed. Vouwhulp2 voor het zwarte deel is bij mij 11,3 centimeter breed.
Hierbij komt het einde van de zwarte vouw nog over de vouw van het witte deel en dit is belangrijk.


Druk het hulpdeel goed tussen het papier en vouw dan het deel om het karton heen. Dat is dan de diepte van alle witte delen van het patroon.


Op deze foto zie je welk deel van het patroon bij welk gevouwen deel hoort. Eigenlijk dus heel simpel.Dit gaat het worden!
Voor het vervolg in deel twee kun je hier gaan naar:
Boeken vouwen 2.0 - deel 2
Tip


© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop