Boekkunst 1 - Benodigdheden

Wat heb je nodig:
  • Boek
  • (Meet)lat
  • Plakband
  • Patroon
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
boekkunst1hondje In een boek kun je de bladzijden zodanig vouwen dat er een figuur ontstaat aan de voorkant. Dit noemen we boekkunst. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en de technieken hiervoor zullen in 9 delen voorbij komen op deze website.
Doe ook zeker mee als er een simpel voorbeeld is om een boek te vouwen. Alleen door het te doen en te oefenen worden de resultaten steeds beter, ook als het patroon ingewikkeld gaat worden.
In deze eerste stap de voorbereiding en wat je nodig hebt om tot een kunstwerk te komen.
We beginnen met een boek. In de eerste voorbeelden kun je een simpel pocketboekje gebruiken. Dit omdat er eerst een simpel patroon gebruikt wordt waar je ook weinig bladzijden gaat vouwen.
Voor grotere werken heb je meer bladzijden nodig en om het boek met dat gewicht te laten staan heb je ook een harde kaft nodig. Begin dus maar vast met boeken sparen die een harde kaft hebben! Die heb je zeker nodig voor boekvouwkunst.Verder heb je nodig een lat of liniaal en wat plakband om deze vast te plakken op de tafel, samen met het patroon dat je in de vorm van bedrukte A4'tjes nodig hebt.Om makkelijk te werken plak je het patroon op tafel vast zodat je van boven naar beneden langs het patroon kan gaan met je boek. De lat of liniaal komt rechts op of naast het patroon te zitten. De plaats van de liniaal bepaal je met het boek en het patroon.

Om te starten heb je dus ook het patroon nodig. Open hier het PDF met boekkunst klein hart en print het passend op een A4 uit zodat we het in deel 2 kunnen gaan vouwen.

Het figuur op het patroon moet (normaal) ongeveer in het midden van het boek komen. Dus leg het boek zodanig op het patroon dat het figuur ongeveer in het midden staat. Dan plak je de lat op tafel vast precies naast het boek en parallel aan het papier.

Dan ben je klaar voor het boek vouwen en om het figuur te laten verschijnen als boekvouwkunstwerk. Dit wordt beschreven in Boekkunst deel 2 - Vouwen van een simpel patroonFoto ingezonden door: Miranda van Dijk


Foto gemaakt tijdens vouwles boekkunst op basisschool de Fontein

Nog een werkje in het thema boekkunst bekijken?
Boek vouwen tot Sinterklaas
Man en vrouw vouwen uit een boek
Boekkunst 9 - Voorbeelden en downloads

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop