Boekkunst 2 - Vouwen van een simpel patroon

Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
boekkunst2hartje Als het patroon op zijn plek ligt (zoals besproken in Boekkunst deel 1) dan kun je beginnen met het boek vouwen.

Eerst moet je weten hoeveel bladzijden je patroon gebruikt en je moet weten hoeveel pagina's je boek heeft.
Dan kun je bepalen op welke pagina je gaat beginnen met vouwen zodanig dat het figuur ongeveer in het midden van het boek komt te staan. (Dus niet verticaal zoals in deel 1, maar horizontaal in de pagina's)

Voorbeeld: Als het boek 160 pagina's toont dan zijn dat dus 160 gedeeld door 2 is 80 bladzijden. Wanneer je patroon zoals in ons voorbeeld, het hartje, 30 bladen heeft om te vouwen dan houd je dus 80 min 30 is 50 bladen over. Dat is 25 aan iedere kant.
Die 25 bladen zijn 50 pagina's dus moet je beginnen op pagina 160 min 50 is 110.

Leg het boek met de voorkant op het patroon en de open kant naar je toe. Tevens plaats je het begin van het boek (de rand met blaadjes) op de eerste streep bij het patroon.Vouw de rechterhelft op de zwarte lijn op het patroon (de rand waar het figuur begint) en laat hem in de hoek (binnenkant) van het boek eindigen. Doe dit daarna ook met de linkerhelft.Zo heb je de eerste bladzijde gedaan. Zet rechts op het patroon een streepje zodat je weet waar je bent. Als het boek even verschuift of je tilt het op om te bekijken dan weet je altijd waar je gebleven bent en weer verder moet met de volgende bladzijde.Schuif het boek steeds een stukje naar onder naar het volgende punt. De horizontale streep! Ook hier vouw je de twee punten precies op de zwarte rand in het patroon en geeft een streepje waar je was. En schuift hem weer op.
Zo ga je door tot het gehele patroon is gevouwen en je figuur helemaal in het boek staat.
In Boekkunst deel 4 vind je ook een filmpje waardoor het nog duidelijker wordt.
Je zou nu kunnen stoppen want het figuur is af, maar je kunt het nog iets mooier maken.

Om het figuur iets losstaand van de zijkanten te krijgen kun je extra punten vouwen die wat verder naar achteren liggen. Doe dat aan beide zijden naast het figuur met aan iedere kant naar wens 5 tot 10 bladen.
Dit vouwen doe je gewoon zonder patroon.
Vouw eerst een blad helemaal naar achteren onder 45 graden en dan de andere kant op dezelfde manier. Hierbij gaat de punt dubbel maar dat maakt niet uit.
Zie de voorbeelden op de foto's.

Het uiteindelijke resultaat is dan een uitspringend hart in het boek gevouwen. Echte boekkunst!
Is dit niet leuk voor Valentijnsdag met een leuke tegoedbon erbij?
Ook leuk om te proberen in stadium zijn de volgende patronen.
PDF boekkunst kleine pijl
PDF boekkunst kleine hond    


In dit hoofdstuk hebben we een klein patroon gemaakt waar we steeds naar de binnenkant van het boek vouwen. Dit kan ook op andere manieren en deze bespreken we in Boekkunst deel 3 - Waar naartoe vouwenFoto ingezonden door: Gwenda Faber


Foto ingezonden door: Rina van Lier Nieuwenhuizen


Foto ingezonden door: Gail Kamper


Foto ingezonden door: Gonda Schuurmans

Nog een werkje in het thema valentijnsdag bekijken?
Hartjes in het rond
Fotoklem
Hartje met chenilledraad

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop