Boekkunst 3 - Waar naartoe vouwen

Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
boekkunst3poes De andere kant van het patroon. Ofwel waar vouw je naar toe.
In Boekkunst deel 2 hebben we steeds gevouwen naar de binnenkant van het boek.
Maar het kan op drie verschillende manieren.

Optie A:
Dit kan simpel zoals in het eerste voorbeeld gewoon steeds naar de punt van de bladzijde helemaal aan het einde, dus naar de binnenkant van het boek vouwen. Het nadeel van dit systeem is dat bij heel veel bladzijden het lastig is om steeds naar die hoek toe te vouwen. Eigenlijk is er geen plaats voor als het meer dan 100 bladzijden wordt.Tevens wordt een lange vouw (over de lengte van het boek) een probleem omdat het papier te ver naar de binnenkant van het boek komt en je dus zelfs terug moet vouwen. En met dat terugvouwen wordt het dus nog moeilijker om al dat papier in de hoek te krijgen.Optie B:
De tweede optie is dan om alle punten onder 45 graden weg te vouwen. De vouw loopt dan altijd onder dezelfde hoek en bij veel patronen is dat ook wel een mooi gezicht. Je hebt in ieder geen probleem dat het geheel gaat vastlopen.
Alleen als je een lange vouw krijgt dan moet je weer naar de hoek vouwen en een deel terugvouwen. Maar meestal zal er in ieder geval veel minder papier in de klem komen. En bij sommige patronen zul je er helemaal geen last van hebben.Optie C:
De derde optie is om niet alle bladzijden naar het einde te laten lopen maar om ze allemaal op bijvoorbeeld 4 centimeter uit het einde van het boek te laten eindigen. Dit is ook mooi alleen is het weer wat lastiger vouwen omdat je steeds moet opletten waar de vouw moet stoppen, namelijk op een vaste plek.
Groot voordeel is wel dat bijna alle vouwen, van lang tot kort zonder problemen kunnen. En het boek loopt niet te strak aan de binnenkant waardoor het boek te ver open gaat. Dus moeilijk vouwen maar wel veel voordeel.De vier centimeter is trouwens maar een getal. Je kan ook 2, 3 of 5 centimeter gebruiken. Dit kun je helemaal laten afhangen van je patroon en de grootte van je boek. Hoe groter het boek is hoe verder uit de binnenkant het eindpunt van de vouw kan komen zonder dat het vreemd overkomt. (Dat zie je vanzelf.)

Combinatie:
Een combinatie van optie B en C is ook mogelijk. Vouw altijd onder 45 graden behalve als het einde van de vouw voorbij de vier centimeter van de binnenkant komt. Dan stop je op de vier centimeter. (Of een ander getal.)

De manier van vouwen is nu duidelijk, maar wat moet je doen als er meerdere vlakken in n vouwdeel voorkomen. Bijvoorbeeld een ring die dus een gat in het midden heeft.
Dit behandelen we in Boekkunst deel 4 - Een gat in een patroon vouwenFoto ingezonden door: Gonda Schuurmans


Foto ingezonden door: Miranda van Dijk


Foto gemaakt tijdens vouwles boekkunst op basisschool de Fontein

Tip


Nog een werkje in het thema boekkunst bekijken?
Boekkunst 4 - Een gat in het patroon vouwen
Boekkunst 1 - Benodigdheden
Glossy wordt kerstboom

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop