Boekkunst 5 - Alternatief voor lijnpatroon

Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
boekkunst5trees Dit is even tussendoor een variatie met het patroon gebruik. Eigenlijk gaan we steeds uit van een patroon met lijnen zodat je van tevoren weet welk deel een vouw krijgt. Maar het kan eventueel wel zonder lijnen.

Gebruik je liever geen patroon met lijnen waar gevouwen gaat worden, of heb je die gewoon niet maar wel een geschikte afbeelding om te gebruiken. Dan kun je die afbeelding ook uitgerekt printen en dan naast een liniaal leggen en deze liniaal gebruiken voor de afstanden door middel van de millimeter verdeling.Je gaat het boek dan verschuiven langs de liniaal over de afstand in millimeters. Dit kan grof door bijvoorbeeld steeds 5 millimeter op te schuiven of heel fijn door maar 1 millimeter per keer op te schuiven. Over een patroon van 25 centimeter kun je dan 50 bladzijden vouwen als je 5 millimeter per keer opschuift en wel 250 bladzijden als je per millimeter verplaatst. (Maar 2, 3 of 4 millimeter kan ook per keer)Het nadeel van een klein deel zoals 1 millimeter opschuiven is dat je minder nauwkeurig kunt werken.
Beter is het om bij veel bladzijden, het patroon (afbeelding) uit te rekken over meerdere A4-bladen. Als je 5 bladzijden gebruikt kun je weer om de 5 millimeter verplaatsen wat toch handiger is en een nauwkeurigere plek geeft waar je vouwen moet.

Maar wil je een patroon beter uitlijnen dan kun je de afbeelding ook in een spreadsheet zetten en afdrukken met lijnen als vouwplaatsen. Hiervoor gaan we naar Boekkunst deel 6 - Zelf een patroon maken.Foto ingezonden door: Gail Kamper


Foto gemaakt tijdens vouwles boekkunst op basisschool de Fontein

Tip


Nog een werkje in het thema vouwen bekijken?
Gevouwen ster
Mandje vouwen
Ballerina op vouwwerkje

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop