Matje vlechten in Escher vorm

Wat heb je nodig:
  • A4 Papier wit
  • Drie kleuren stroken
  • Lijm
  • Vel papier voor kader
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Met stroken papier kun je een mooi vlechtmatje maken zoals je ook kunt zien op de pagina Matje vlechten.
Op deze pagina vlechten we wat ingewikkelder en krijg je een speciaal patroon erin dat kunstenaar Escher ooit verzonnen heeft.

Begin met heel veel stroken in drie bij elkaar passende kleuren. En een vel wit A4 papier. De stroken zijn allemaal 1,5 centimeter breed.



Op het witte vel papier plak je de eerste kleur stroken. De lijm doe je alleen bovenaan. Ongeveer 1 centimeter is lijm en de rest hangt dus los zodat je er stroken tussendoor kunt doen.



Dan gaan we schuin de andere stroken erin vlechten. Gebruik het patroon zoals je op de foto ziet. De lichtblauwe stroken gaan dus steeds over twee zwarte stroken heen en onder 1 strook door. En de iedere volgende strook schuift een vakje naar links zodat de vlakken met de grootte van twee stroken steeds opschuift.



Dan komt de oranje kleur aan de beurt. Op de foto zie je hoe deze er dan doorheen gevlecht gaat worden. Deze kleur gaat juist onder twee stroken zwart door en dan over 1 strook zwart. Ook gaat deze strook gedeeltelijk over de lichtblauwe strook heen.



Het is de bedoeling dat je steeds vierkantjes krijgt zoals je hier op de foto ziet. Het is best lastig vlechten omdat je soms net onder de verkeerde kleur zit en dan klopt het figuur niet helemaal.



En zo ga je steeds verder met soms een lichtblauwe kleur en dan weer een oranje kleur. Je kunt het hele rechthoek vol maken met van deze vierkantjes.
Bij mij waren de stroken niet allemaal precies even groot waardoor er kleine hoekjes overblijven. Hoe nauwkeuriger ze op maat zijn hoe beter alles in elkaar past.



Om je kunstwerk af te maken kun je een kader erover plakken. Bijvoorbeeld een kader met een uitgesneden cirkel zoals je hier op de foto ziet. Als je de juiste plek hebt gevonden dan plak je het vast met lijm.



Alles wat er nog aan de buitenkant van het kunstwerk uitsteekt aan resten van de vlechtstroken dat knip je er af. En klaar is je knutselkunstwerk.






Tip

  • Vlecht de stroken eerst wat ruim en schuif ze strakker tegen elkaar aan als ze op de juiste plaats zitten.

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips




Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop