Designvaas van een melkpak

Wat heb je nodig:
  • Lege melkpakken
  • Katoen
  • Schaar
  • Behanglijm
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Dit idee is ingezonden door:
  • Rian Papanikola-de Groot
melkpakvaas1 Een prachtige designvaas kun je maken van een leeg melkpak en stroken katoen. Het mooiste is als je er meteen een paar maakt zodat je ze als set kan neerzetten op een mooi plekje.
Neem de melkpakken op en knip ze op verschillende hoogtes af.
Scheur het katoen (bijvoorbeeld van een oud laken) in reepjes van ongeveer 2,5 tot 3 centimeter breed en ongeveer 30 tot 50 centimeter lang.
Maak de behangerslijm aan met lauw water in een ruim bakje. Roer langdurig tot het geheel stroperig wordt.

Leg een strookje katoen voorzichtig in de bak met behangerslijm. Neem het lapje eruit vasthoudend aan een uiteinde. Trek het katoenen strookje omhoog tussen je wijsvinger en middelvinger van je andere hand. Zo knijp je het teveel aan lijm eruit en loopt het terug in het bakje. Daarnaast raakt het lapje goed doordrenkt met lijm doordat het tussen je wijsvinger en middelvinger doorgeknepen wordt.

melkpakvaas2 Bekleed het melkpak met de doordrenkte lapjes. Doe dat niet al te netjes. Mocht je de tekening op het melkpak door de katoenen strookjes heen zien dan duw je de lapjes iets naar beneden. Zo komen er onwillekeurige rimpels in en wordt 't bakje nog mooier! Schijnt het erg door kun je zelfs twee laagjes over elkaar heen plakken.

Als het hele melkpak is bekleed zet je het buiten in de zon of droog je het op enige afstand van een hittebron. Je kunt er ook even een hete fŲhn op richten maar beter wacht je gewoon een dagje.

Wil je een vaas met bijvoorbeeld glitters maken (zie foto verderop) dan kun je die aanbrengen als de lijm nog wat vochtig is. Ze blijven dan meteen lekker vastplakken.

Wil je een melkpak van lichte kleur voorzien dan neem je een grove kwast met heel weinig verf erop (afvegen aan een stukje keukenrol!). Je verft dan lichtjes en onwillekeurig over de witte katoenen reepjes heen. Meerdere kleuren gebruiken kan een reuze fleurig resultaat geven. Let op: het verven van de kleur doe je pas als je vaas goed droog is!
Drie dezelfde vazen in verschillende hoogte bijeen geven een prachtig design effect.

melkpakvaas4Tip

  • Je kan op deze manier een melkpak ook omtoveren tot pennenhouder door de juiste hoogte vastte stellen en een kleur bijpassend bij je bureau te kiezen.

    Tip2: Je kunt ook mooi gevormde flesjes van deze behangselplak-lapjes voorzien en dan daar bijvoorbeeld een enkele roos in zetten. Heel mooi ook!

Nog een werkje in het thema moederdag bekijken?
Oorbellen van tube
Mini ladenkastje
Hart voor moeder

© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips
Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop